Ponadczasowy poradnik kelnerski już wkrótce!
Opublikowano: 16-02-2010

Nauka usługiwania
To poradnik kelnerski przygotowany przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika, składa się z 13 rozdziałów:
Rozdział I -Zachowanie się kelnera w czasie usługiwania
Rozdział II -Używanie praktyczno- techniczne serwety i utenzyliów
Rozdział III –Kolejność usługiwania i serwowania dań
Rozdział –IV –Karta menu – potrawy , napoje
Rozdział –V –Serwowanie napojów
Rozdział – VI –Higiena i estetyka zastawy stołowej
Rozdział VII – Podstawy nakrycia stołu
Rozdział VIII – Usługiwanie w zależności od pory dnia
Rozdział – IX – Przyjęcie uroczyste
Rozdział –X- Serwis w hotelu
Rozdział –XI- Serwis na statku
Rozdział –XII – Improstyl
Rozdział –XIII – Protokół dyplomatyczny
Już niedługo pierwszy rozdział.
Zwiastun:
„Moment w którym , wchodzi do lokalu gość to chwila bardzo ważna dla wszystkich pracowników obsługi , kelnerzy obecni w tym momencie mają obowiązek powitać wchodzących w formie pozdrowienia (zachowując postawę wyprostowaną , pochylając głowę na znak szacunku). Od chwili obecności gości w restauracji –zabronione jest siedzenie kelnera w tej samej części sali konsumenckiej.”
Grzegorz Górnik