„Poznajmy nowe smaki…” razem z naszymi dziećmi

Opublikowano: 19-10-2010



Fundacja Klubu Szefów Kuchni przygotowała warsztaty kulinarne dla najmłodszych




10 września w szkole podstawowej nr 45 w Gdyni wrzało. A także parowało, bulgotało i kipiało. Wszystko to za sprawą Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która zainicjowała spotkania kulinarne pod tytułem „Poznajmy nowe smaki…”. Szef kuchni hotelu Platinium Palace Grzegorz Labuda, wraz ze swoim przyjacielem szefem kuchni Tomaszem Rusikiem, na co dzień doradcą w firmie Unilever, spotkali się z uczniami drugiej klasy szkoły podstawowej.

poznajmy4_gdynia.jpg

20 uczniów pod opieką wychowawczyni Ewy Czudowskiej miało okazję wziąć udział w nietypowych i smacznych warsztatach. Szefowie chcieli przekonać najmłodszych, że fast food można z łatwością zastąpić zdrowszym i smaczniejszym jedzeniem. Dlatego w trakcie warsztatów próbowano przeróżnych warzyw i owoców, a przede wszystkim ryb i owoców morza. Szefowie udowadniali także, że pieczywo razowe jest lepsze i zdrowsze od pszennego i że surówki wcale nie muszą być obiadowym koszmarem. Wystarczy jedynie poświęcić trochę czasu, by jeść zdrowo i smacznie.

poznajmy2_gdynia.jpg

Efekty warsztatów już widać. Wychowawczyni zauważyła, że wiele dzieci nagle zaczęło przynosić do szkoły kanapki na bazie pieczywa razowego. Co więcej, szef Labuda dostał kilka telefonów od rodziców, których pociechy namówiły by jeść w domu ryby czy owoce morza. – Byli zaskoczeni, że ich dzieci jedzą takie rzeczy! – relacjonuje.

  poznajmy_gdynia.jpg  poznajmy3_gdynia.jpg

Grzegorz Labuda, na co dzień szef kuchni w pięciogwiazdkowym Hotel Platinum Palace, podchodził do pomysłu warsztatów z wielkim entuzjazmem, ale przyznaje, że efekty warsztatów zaskoczyły nawet jego. Wielka w tym zasługa współprowadzącego zajęcia Tomasza Rusiaka, a także firmy Wilbo i Marcina Komsty, którzy dostarczyli ryby i owoce morze.

Grzegorz Labuda, szef kuchni Hotel Platinium Palace***** i członek prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Karierę gastronomiczną rozpoczął w Jastrzębiej Górze, skąd przeniósł się do Zamku Jan III Sobieski. Tam właśnie rozkochał się w gotowaniu. Z Rzucewa przeniósł się do Sopotu, następnie do Gdyni, by w końcu opuścić Trójmiasto, najpierw na rzecz Poznania, a ostatecznie Wrocławia. Od lat kreuje nurt kulinarny Modern Polish Cuisine. Jest autorem kilku książek kucharskich i laureatem licznych nagród branżowych.