Praktyczna gastronomia we współczesnej Europie II
Opublikowano: 11-10-2010

Wszystko odbywa się w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie oraz Zespole Szkół w Dąbrowicy. To właśnie uczniowie tych placówek mogli zgłaszać się do projektu w ramach, którego odbywa się szereg szkoleń. Obejmujących tematykę od ryb, dziczyzny poprzez karwing, aż po produkty tradycyjne w regionalnej kuchni całej polski. Obok zajęć zawodowych w projekcie zadbano również o kursy zawodowego języka angielskiego.
Tematyka szkoleń została wybrana w odpowiedzi na oczekiwania pracodawców względem swoich pracowników. Co więcej są one prowadzone przez doświadczonych kucharzy, a mianowicie przez Tomasza Leśniaka szefa kuchni Sheraton Kraków Hotel, Stanisława Chuchrzaka szefa kuchni krakowskiej restauracji "Hawełka" oraz Zbigniewa Kurleto członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Niewątpliwie motywacją dla uczniów biorących udział w projekcie są przygotowane staże w restauracji hotelu Sheraton oraz restauracji Hawełka dla najlepszych uczestników programu.
Projekt wspierający rozwój uczniów, podnoszący ich kwalifikacje i dostarczający im niezbędną wiedzę mógł zostać zrealizowany dzięki wsparciu Europejskiego Funduszu Społecznego, pomocy Gminy Miejskiej Kraków oraz Powiatu Bocheńskiego.
Chcemy przedstawić Wam niepowtarzalną szansę odbycia specjalistycznego kursu zawodowego.
Agnieszka Kurleto