Preferencje kulinarne warszawskich studentów
Opublikowano: 20-11-2014

Polska, włoska i orientalna to kuchnie najchętniej wybierane przez warszawskich studentów – wynika z ankiety przeprowadzonej przez magazyn studencki Koncept oraz warszawską restaurację Trzecia Waza. Organizatory ankiety zapytali 200 warszawskich żaków o ich zwyczaje żywieniowe – aż 87 proc. z nich odwiedza stołeczne restauracje.
Największą popularnością wśród warszawskich studentów cieszy się kuchnia polska – prawie 45 proc. ankietowanych przyznało, że to potrawy krajowe wybiera najczęściej. Na drugim miejscu znalazła się kuchnia włoska, na którą decyduje się ok. 26 proc. osób. Kuchnię orientalną wybiera 13 proc. ankietowanych, a jedzenie typu fast-food – 6,5 proc. Tylko jedna osoba wskazała kuchnię francuską.
Porami dnia, w których studenci najczęściej odwiedzają restauracje są: popołudnie (50 proc. odpowiedzi) oraz wieczór (35 proc. odpowiedzi). 13 proc. ankietowanych nie odwiedza restauracji. Najchętniej zamawianymi pozycjami są: danie główne – 59 proc. odpowiedzi, lunch – ok. 20 proc. oraz kawa i deser – 15 proc. Przekąski, śniadania oraz zupy nie cieszą się dużą popularnością – przekąski wskazało 4 proc. ankietowanych, śniadania i zupy – po 1 proc. pytanych.
Najczęściej popijanymi napojami do obiadu są: woda – 34 proc. odpowiedzi, herbata – 25 proc., soki – 23 proc. 11 proc. osób wybiera smakowe napoje gazowane. Najmniejszą popularnością cieszą się alkohol – ok. 5 proc. odpowiedzi oraz kawa – ok. 4 proc.
W kolejnym pytaniu ankietowanych studentów poproszono o wskazanie trzech dań lub przekąsek, na które w momencie przeprowadzania ankiety mieli największą ochotę. Pomimo deklarowanej sympatii do kuchni polskiej, młodzi Warszawiacy najchętniej sięgnęliby po dania kuchni włoskiej – co trzeci zjadłby pizzę lub spaghetti. Na kolejnym miejscu znalazły się: sałatka – 27 proc., pierogi – 24 proc. oraz kurczak – 23,5 proc. Największą popularnością wśród kobiet cieszyła się sałatka – 40 proc. odpowiedzi, wśród mężczyzn pizza – 36 proc.
Poproszono również studentów o podanie potrawy, która ich zdaniem zasługuje na miano „najbardziej studenckiej”. Najpopularniejszą odpowiedzią był kebab, uznany za najbardziej studencki przez prawie 20% ankietowanych. Potrawy na bazie makaronu wskazane zostały przez ok. 16 proc. osób, a kanapki przez 10 proc. Dalej znalazły się m.in.: pizza, zupki chińskie, kotlet schabowy, pierogi i parówki.
– Wyniki ankiety pokazują, że zdecydowana większość studentów korzysta z oferty restauracji w godzinach popołudniowych – mówi Mariusz Chłopik, właściciel restauracji Trzecia Waza. – Choć prawie 45 proc. ankietowanych najczęściej wybiera kuchnię polską, to jako najbardziej studencką potrawę przyjmuje kebab i dania na bazie makaronu, kuchnie więc orientalne i włoskie. Ponieważ nasza restauracja mieści się na Krakowskim Przedmieściu i odwiedzana jest często przez turystów, serwujemy przede wszystkim kuchnię polską. Z myślą o studentach, popracujemy nad nowymi pozycjami w menu i dodamy je do obecnych już burgerów. Jak widać jednak nie zawsze to, co najbardziej studenckiej, wybierane jest przez samych studentów – dodaje.
Ankietę przeprowadzono wśród 200 studentów trzech warszawskich szkół wyższych: Uniwersytetu Warszawskiego (120 ankietowanych), Politechniki Warszawskiej (40 ankietowych) oraz Szkoły Głównej Handlowej (40 ankietowanych). W ankiecie wzięło udział 101 kobiet i 99 mężczyzn. 123 z 200 ankietowanych przyjechało na studia do Warszawy.