Primerba Cup 2010 – Laury dla Łodzi!!
Opublikowano: 19-09-2010

Trzynastka okazała się szczęśliwa dla Dariusza Kuźniaka oraz Macieja Siąkowskiego – dwójki kucharzy reprezentujących Restaurację Revelo w Łodzi, którzy 13 września 2010 r. zwyciężyli w finale konkursu pod nazwą „Primerba Cup”. Odbył się on podczas targów Gastro Trendy na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Zwycięzcy brali udział w konkursie po raz drugi – tym razem z pełnym sukcesem, automatycznie kwalifikującym drużynę do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Łodzianie podali na przystawkę „Rożek z pomidorów nadziany bakłażanami w towarzystwie aromatycznej panna cotty, sosu morelowego i karmelizowanej gruszki”. Składniki tego dania tak harmonijnie ze sobą współgrały i dostarczyły takich ciekawych doznań kubkom smakowym członków jury, iż zapewniły autorom laur pierwszeństwa. Równie pyszne okazało się danie główne panów Dariusza i Macieja: „Delikatna cielęcina nadziana owocami morza z aromatem trufli, w asyście fioletowego ziemniaka, smażonego jabłka i sosu smardzowego”
.
Dużą niespodziankę zgotowali swojej szkole Mateusz Wichrowski i Daniel Uliczny, pracownicy "Le Regina" w Warszawie. Jury przyznało im bowiem II miejsce w konkursie „Primerba Cup, tym samym otwierając młodym adeptom wrota do świata profesjonalnej gastronomii. Mateusz i Daniel znaleźli się w konkursie dla zawodowych kucharzy za sprawą zwycięstwa w „Młodym Kreatorze Sztuki Kulinarnej”, gdzie startują uczniowie szkół i klas o profilu gastronomicznym. Jurorzy docenili perfekcyjny sposób przygotowania dania głównego uczniów: „Tortellini z kawiorem z bakłażana i mini sałatką z konfiturą pomidorową z pianą z koziego mleka i cząbru”. Nie mniej interesująca w smaku okazała się przystawka: „Piccata cielęca z duetem z ziemniaka z muślinem selerowym i gruszką z ciemnym sosem tymiankowo – szalotkowym”. Zarówno laureaci drugiego, jak i pierwszego miejsca, zastosowali w daniach konkursowych elementy kuchni molekularnej.
Trójkę zwycięzców tegorocznej edycji konkursu zamknęli Łukasz Partyka i Michał Chrapowicz z HP Park Plaza we Wrocławiu.Wysokie notowania zapewniły im: przystawka w postaci „Serowej babeczki z bakłażanem w cieście ryżowym na ratatouille pomidorowo – orzechowym w towarzystwie sosu bazyliowego” oraz danie główne: „Górka cielęca aromatyzowana grzybami w otulinie ziemniaczanej, podana na musie selerowym z dodatkiem warzywno-serowej frittaty i truflowej pianki”.
Dania oceniało międzynarodowe jury doborowych specjalistów: przewodniczący Zenon Hołubowski – członek OSSKiC, członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej, właściciel Hotelu Hołubowski w Pile; Bruno Johann Wahrbichler – Executive Chef z Austrii, Carlos C Madeira – Executive Chef z Portugalii, Andrzej Bryk, reprezentujący Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Grzegorz Labuda z Hotelu Platinum Palace we Wrocławiu. Nad stroną techniczną czuwał Dominik Brodziak z Hotelu HP Park w Poznaniu.
W swoim podsumowaniu przewodniczący jury podkreślił wysoki poziom konkursu i ogromny rozwój jego uczestników, widoczny na przestrzeni pięciu lat, jakie minęły od jego pierwszej edycji. Potwierdzeniem tych słów jest fakt, iż Kulinarny Puchar Polski zdobył w tym roku właśnie zwycięzca poprzedniej edycji „Primerba Cup”! Takie sukcesy nadają sens staraniom Unilever Foodsolutions o ciągłe doskonalenie umiejętności polskich szefów kuchni i dbałości o stały wzrost wiedzy z dziedziny gastronomii.
Organizator – firma Unilever Foodsolutions wraz z wiernymi sponsorami zapewnili uczestnikom atrakcyjne nagrody. Od organizatora zdobywcy pierwszych trzech miejsc otrzymali czeki o wartości odpowiednio dziesięć, pięć i trzy tysiące złotych. Firma Viva Mix przygotowała dla pierwszej trójki cenione w środowisku gastronomicznym miksery Kitchen Aid oraz akcesoria kuchenne. Pozostali uczestnicy otrzymali od Viva Mix malaksery i blendery Kitchen Aid. Firma Eva-Tec ufundowała zestawy przyborów do grillowania w funkcjonalnych walizkach, natomiast firma Witek’s – bony do wykorzystania w sklepach Witek’s dla pierwszej trójki oraz zestawy do founde dla każdej z drużyn. Wszyscy uczestnicy otrzymali stroje w postaci galowej bluzy kucharskiej oraz profesjonalnej zapaski od firmy Grapil.
Wkrótce rozpoczną się przygotowania do kolejnej edycji „Primerba Cup”, który wraz z konkursem dla uczniów – „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” na stałe wpisał się w kalendarz działań Unilever Foodsolutions w ramach chefmanship i edukacji kulinarnej.
źródło:http://www.unileverfoodsolutions.pl