Profesjonalnie przygotowany kucharz źródłem sukcesu rynku kulinarnego w Polsce ? pierwszy egzamin!!!
Opublikowano: 21-01-2010

Pierwsza grupa beneficjentów zakończyła swoje szkolenie w elitarnym projekcie „Profesjonalnie przygotowany kucharz źródłem sukcesu rynku kulinarnego w Polsce”. Projekt jest współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Autorskie szkolenie prowadzone przez Adama Michalskiego, w którym uczestniczyło dziesięciu kucharzy i szefów kuchni odbywało się w grudniu 2009 i styczniu 2010. Trzy, bardzo intensywne, trzydniowe spotkania szkoleniowe zakończył egzamin w trakcie którego uczestniczy musieli wykazać się jakością zdobytej wiedzy i umiejętności praktycznych. Pod bacznym okiem szefów kuchni – egzaminatorów: Krzysztofa Szulborskiego i Jacka Sulicha beneficjenci przygotowali wylosowane zestawy potraw z zakresu kuchni bankietowej i cateringowe będącego tematem szkolenia.
Na zdjęciu prezentowane przez Panią Wiesławę Ludwikowską z Hotelu Mistral w Markach, rolady i galantyny z ryb i drobiu w formie bufetowej.
Szefowie kuchni – egzaminatorzy omawiali prezentowane przez uczestników szkolenia dania i udzielali bardzo praktycznych, konstruktywnych komentarzy.
Przez 9 dni szkolenia w kuchni pokazowej firmy Stalgastuczestnicy szlifowali swoje umiejętności zawodowe ale również zapoznali się nowoczesnym sprzętem użyczonym we współczesnej profesjonalnej kuchni. Szkolenie obejmowały elementy kuchni polskiej i europejskiej, nowoczesne sposoby prezentacji dań, aranżacje potraw na talerzach oraz podstawy budzącej ostatnio największe emocje w środowisku kulinarnym, kuchni molekularnej
Na zdjęciu jedna z podstawowy form podawania ogórków kiszonych w formie bufetowej prezentowana przez uczestników szkolenia.
Szkolenie, w który uczestniczący kucharze z całego kraju pozytywnie zdali egzaminem teoretycznym i praktycznym uzyskali prestiżowe certyfikaty unijne poświadczające uzyskanie przez nich nowych kwalifikacji.
Szkolenia "Profesjonalnie przygotowany kucharz źródłem sukcesu rynku kulinarnego w Polsce" są niepowtarzalną okazją podniesienia kwalifikacji zawodowych kucharzy. Firma Stalgast wygrała konkurs i uzyskała dotację od Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki poddziałanie 2.1.1. Dzięki dofinansowaniu szkolenie o wartości ponad 4000,00 zł jest dostępne dla każdego pracującego kucharza w Polsce za jedynie 765 zł.
Relacje wideo ze szkoleń dostępne są na kanale:
http://www.youtube.com/user/Profesjonalnykucharz
więcej informacji na stronie:www.kucharz.fnm.pl
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego