Projekt „Haute Cuisine na Warmii i Mazurach” zakończony

Opublikowano: 19-11-2010

 Trwające blisko dziewięć miesięcy szkolenia w ramach projektu Haute Cuisine na Warmii i Mazurach zostały zakończone 28 października 2010 roku. Tego dnia ostatnia – VI grupa szkolących się pracowników gastronomii z Warmii i Mazur zakończyła swoje kulinarne zmagania, zdając egzamin teoretyczny i praktyczny.

 wmpods006.jpg

Beneficjentów projektu podzielono na 6 grup, każda z nich wzięła udział w dziewięciodniowych (3 razy po 3 dni) warsztatach z zakresu teorii i praktyki, technik obróbki i przetwarzania produktów spożywczych a także planowania i przygotowywania konkretnych potraw takich jak m.in.: saltimbocca z kurczakiem, fritata z cukinią, ziemniaki dauphionoise, risotto z grzybami.

wmpods008.jpg

– Umiejętności zdobyte na kursie z łatwością da się przenieść do codziennej pracy w gastronomii. Począwszy od bardziej wyrafinowanego sporządzania popularnych dań takich jak gicz cielęca z naleśnikami z kaszy gryczanej, a skończywszy na urozmaiceniu menu o bardziej wyszukane potrawy jak np. sandacz gotowany na parze z warzywami i sosem holenderskim – wspomina Iwona, uczestniczka projektu z Olsztyna.

 wmpods010.jpg

Kobiety uczestniczące w projekcie odbyły dodatkowo trzydniowe warsztaty z zakresu Gender Mainstreminig, podczas których zapoznały się z pojęciem płci kulturowo-społecznej oraz nauczyły się technik komunikacji społecznej, asertywności i tworzenia pozytywnego wizerunku siebie. Warsztaty miały także na celu poznanie biografii kobiet – znanych szefowych kuchni oraz wyjaśnienie czynników wspierających sukcesy kobiet w branży gastronomicznej. Treści modułu oraz warsztatowa metoda prowadzenia zajęć wywarły duże wrażenie na beneficjentach – świadczyły o tym liczne pytania, konsultacje oraz dyskusje.

wmpods012.jpg

Kurs Wysokich Technik Kulinarnych przyciągnął na Warmię i Mazury doświadczonych szefów kuchni od lat cenionych nie tylko w środowisku gastronomicznym: Kurta Schellera – organizatora kursu i trenera kluczowego, Dariusza Strusińskiego, Teofilosa Vafidisa, Artura Grajbera, Michała Tkaczyka, Sebastiana Gołębiewskiego, Giancarla Russo, Constatnta M. Labarrea. Moduły dla kobiet poprowadziły: Arleta Żylne, Joanna Ochniak, dr Edyta Borys.

Niepowtarzalne okazały się także miejsca szkoleń kolejnych edycji swym urokiem oddające piękno Warmii i Mazur: Olsztyn – stolica regionu, Zastawno – agroturystyka Żuław, Wierzba – czysta natura Mazur.

Certyfikat potwierdzający umiejętności kulinarne otrzymało 74 beneficjentów, w tym aż 46 kobiet. Uczestnikiem szkolenia mogła być osoba z województwa warmińsko-mazurskiego zatrudniona w gastronomii, przy czym w pierwszej kolejności premiowane były osoby, powyżej 50 roku życia i poniżej 25 lat oraz młode matki powracające na rynek pracy.

 wmpods014.jpg

Jestem bardzo zadowolony ze sposobu realizacji szkoleń i zaangażowania kursantów. Jeśli uczestnicy przeniosą zdobytą wiedzę do swoich miejsc zatrudnienia, to rozwój usług kulinarnych w regionie zyska na jakości – podsumował realizację projektu Kurt Scheller.

Projekt został zrealizowany przez Akademię Kurta Schellera z Warszawy w partnerstwie z Instytutem Rozwoju Alternatyw, Mentoringu i Badań w Sektorze Spożywczym Krzysztof Lendzion na podstawie umowy podpisanej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Olsztynie. Projekt „Haute Cuisine na Warmii i Mazurach” zrealizowany został w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, priorytetu VIII „Regionalne kadry gospodarki”, działania 8.1. „Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie”, poddziałania 8.1.1. „Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw”.

Więcej na stronie www.haute.pl

hclogo004.jpg 

uniaf002.jpg

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego "Człowiek – najlepsza inwestycja"