Przepis na walentynkowy sukces ? afrodyzjaki w kuchni
Opublikowano: 04-02-2010


Walentynki to idealna okazja, aby kulinarnie zaskoczyć swoją drugą połówkę. Przygotuj romantyczne menu, upiecz ciasto w kształcie serca lub podaj śniadanie do łóżka, a na pewno zrobisz ukochanej osobie miłą niespodziankę.
A jak najlepiej skomponować walentynkowe menu?
Podajemy kilka istotnych wskazówek, które mogą okazać się kluczem do sukcesu.
Przede wszystkim mierz siły na zamiary. Wybierz takie potrawy, które odpowiadają twoim kulinarnym zdolnościom. Nawet jeśli stawiasz pierwsze kroki w kuchni twój partner na pewno ucieszy się nawet z najprostszych dań. Liczy się pomysł i twój wkład pracy. Nie zapomnij wcześniej zapytać czego on lub ona nie lubi lub czy ewentualnie ma na coś alergię. Z pomocą mogą Ci przyjść w tym przypadku znajomi lub rodzina.
Każdy zna stare przysłowie – przez żołądek do serca. Aby w Walentynki osiągnąć pełny sukces warto przygotować potrawy, które zawierają tzw. afrodyzjaki. W końcu nie bez powodu ich nazwa pochodzi od greckiej bogini miłości Afrodyty. A które produkty zawierają te magiczne właściwości?
Afrodyzjaki w kuchni
Ostrygi
Ostryga uważana jest za królową wśród afrodyzjaków. Podobno sam Casanova zjadał każdego ranka 50 surowych ostryg, aby wzmocnić swoją potencję. Może być w tym ziarnko prawdy, gdyż ostrygi obfitują w cynk i białko, które potrzebne są do produkcji testosteronu.
Chili
Ostrość tej papryczki sprawia, że w naszym ciele wytwarzany jest hormon szczęścia – endorfina.
Czekolada
Czekolada uszczęśliwia, głównie dzięki składnikom zawartym w ziarnie kakaowca. Gdy ją jemy zwiększamy ilość serotoniny, hormonu, który dba o nasze dobre samopoczucie. Już od dawna była ona uważana za afrodyzjak – Aztekowie wierzyli, że działa ona pobudzająco na mężczyzn i sprawia, że kobiety są niezaspokojone.
Imbir
W krajach azjatyckich imbir już od wieków uważany był za panaceum. Olejkom zawartym w imbirze przypisuje się wiele właściwości leczniczych. Działają one pobudzająco, rozgrzewająco, przyspieszają krążenie krwi i wzmacniają nasz organizm. Imbir sprawia, że mężczyźni stają się bardziej czuli i wrażliwi, na kobiety działa zaś erotyzująco.
Trufle
Rzadkość występowania trufli czyni je najszlachetniejszymi i najcenniejszymi z grzybów. Jak do tej pory nie udowodniono jakie składniki odpowiadają za ich pobudzające działanie. Przypuszczalnie duże znaczenie ma to że są tak drogocenne, gdyż wyjątkowość i luksus zazwyczaj kojarzone są z większą wiarą w swoje możliwości.
Atmosfera
Koniecznie zadbaj o przyjemną atmosferę. Ważna jest nie tylko zawartość, ale też i otoczka waszego posiłku. Serwuj walentynkowe menu na odpowiednio udekorowanym stole. Kwiaty i świeczki to klasyka. Do tego pasuje srebrna zastawa, biały obrus i rozsypane płatki róż. Dobrze wypadną też ciemne, ciepłe kolory na przykład w azjatyckim stylu. Nie może też zabraknąć romantycznej muzyki. Ciepła, cicha melodia w tle sprawi, że wasze spotkanie nabierze niepowtarzalnego charakteru.
Jeśli brakuje Ci pomysłu na walentynkowe danie, zapraszamy do naszego działu z przepisami znanych szefów kuchni. Nasz bogata baza przepisów z pewnością zainspiruje Cię w przygotowaniu walentynkowego menu. (zobacz tu)