Przepisy zwycięzców konkursu: „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
Opublikowano: 04-06-2010


Oto receptury dwóch mistrzowskich potraw!
Faworki z Lina
Przekąska
Receptura
200g – surowy filet z lina
Jogurt naturalny 30g
2cm świeżego imbiru
Sok z limonki 10ml
Szczypta białego pieprzu
Szczypta soli
Ciasto francuskie 5dkg
Ser lazur 5dkg
Sposób wykonania
Dwa filety z lina przycinamy na równe kawałki. Paski nacinamy na środku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Przewlekamy jeden koniec ryby przez nacięcie. Całość oprószamy bardzo delikatnie mąką i smażymy na oliwie z oliwek do momentu uzyskania złotego koloru.
Sos do przystawki uzyskujemy z jogurtu naturalnego doprawionego świeżym imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, solą i białym pieprzem.
Danie dopełnia dekoracyjny paluszek z ciasta francuskiego z serem lazur i listek kolendry.
Ciasto francuskie posypujemy serem lazur . Wałkujemy ser do ciasta. Wycinamy podłużne paski i formujemy cieniutki walec na kształt paluszka grissini. Zapiekamy w piecu przez 3 min w 180 stopniach.
Danie główne
Filet z perliczki faszerowany musem z wątróbki drobiowej
Receptura
Filet z perliczki z kostką 120g
Plasterek boczku parowanego
4dkg masła
5dkg wątróbka drobiowa
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
Jedno surowe jajko
4 łyżki stołowe mąki
Miód pitny
Szparagi białe 3szt
3 listki natki pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania
Pomysł i wykonanie dań: Robert Pęcherzewski i Dariusz Borysiak