Przez dziurkę od sera
Opublikowano: 25-07-2013

W drugiej serii programu rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów „zagrodowych”.
Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera – bohatera programu.
Gieno Mientkiewicz od lat fascynuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Jest autorem terminu „polskie sery zagrodowe”. Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.
Premiera: kuchnia+, od soboty 7 września 2013, 16:45