Przygotuj kulinarną niespodziankę dla MAMY z papierem SAGA
Opublikowano: 23-05-2012

Zbliża się bardzo ważne święto – Dzień Matki. W tym wyjątkowym dniu możemy w szczególny sposób podziękować Mamom za wszystko to co dla nas robią i udowodnić, że są dla nas najważniejszymi osobami w życiu. Co podarować Mamie? Przecież to Jej dzień! Zaczerpnijmy inspirację ze znanego przysłowia „przez żołądek do serca” i zróbmy wspaniałą kulinarną niespodziankę. W przygotowaniu smakowitego prezentu pomoże papier SAGA.
Wszystkim Mamom, SAGA życzy dużo szczęścia, wszelkiej pomyślności, zdrowia, a także wyrozumiałości dla swoich pociech.
Kilka kulinarnych inspiracji od marki SAGA. Od przystawki aż po deser:
Nadziewane pomidory ze szparagami na cieście francuskim
Składniki:
1 rulon schłodzonego ciasta francuskiego
1 żółtko
16 końcówek białych szparagów
12 koniuszków zielonych szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
4 duże pomidory (około 180 g każdy)
2 łyżki posiekanej pietruszki
100 g kwaśnej śmietany
100 g pokrojonej w kostkę szynki
2 łyżki miąższu z pomidorów
sól
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto i wyciąć z niego 4 okrągłe kawałki – około 10cm średnicy każdy. Z pozostałej części ciasta zrobić krawędzie wokół wcześniej przygotowanych kawałków. Żółtko wymieszać z odrobiną wody i nabłyszczyć ciasto pędzelkiem. Przygotować 4 arkusze A3 papieru do gotowania SAGA, każdy z kawałów ciasta umieścić na środku arkusza następnie z papieru uformować łódki SAGA, końcówki papieru zawiązać sznurkiem kulinarnym. Ciasto piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (200°C). W rondlu zagotować trochę wody, dodać do niej cukier, masła oraz trochę soli. Do wody wrzucić końcówki szparagów i łagodnie gotować na wolnym ogniu przez 7 minut. Następnie osuszyć je na sitku. Pomidory umyć, odciąć jedną trzecią od góry i łyżeczką wyciągnąć środek. Górną część pomidora pokroić w kostkę. Kwaśną śmietanę wymieszać z 2/3 pokrojonej szynki, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz miąższem z pomidorów, całość doprawić solą. Opróżnione części pomidorów wypełnić przygotowaną miksturą i dodać do środka koniuszki szparagów. Górą posypać resztą pokrojonej w kostkę szynki. Tak przygotowane pomidory ułożyć na cieście francuskim i piec w piekarniku kolejne 15 minut w temperaturze 180°C (200°C). Przed podaniem pomidory posypać świeżą pietruszką.
Rolada z kurczaka z szynką oraz pesto
Składniki:
4 cienkie piersi z kurczaka (około 150 g każda)
4 łyżki czerwonego pesto
4 plastry wędzonej szynki (np. parma lub prosciutto)
pieprz mielony
Przygotowanie:
Opłukać piersi z kurczaka następnie lekko je osuszyć i posypać pieprzem. Każdy kawałek kurczaka z jednej strony posmarować łyżką czerwonego pesto i uformować rolady.
Wokół każdej piersi zawinąć plaster szynki i tak przygotowane roladki ułożyć na papierze do gotowania SAGA (arkusz około 15 x 15 cm). Papier zawinąć wokół rolad z kurczaka, jego końce zawiązać sznurkiem kulinarnym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (200°C) przez ok. 15 min.
Danie można podawać z ryżem długoziarnistym, dzikim ryżem z brokułami lub świeżą zieloną sałatką.
Ciastka czekoladowo – czereśniowe z kremem waniliowym
Składniki:
10 kromek pieczywa toastowego4 jajka
20 czereśni w syropie
4 łyżki brązowego cukru
100 g kuwertury czekoladowej – gorzkiej (ew. czekolada gorzka zawierająca 70% kakao)
1 łyżka cukru pudru
4 okrągłe foremki do ciastek (średnica ok. 8,5 cm)
Przygotowanie:
Foremki wyłożyć przygotowanymi wcześniej paskami papieru do gotowania SAGA o wymiarach 4×5 cm. Następnie ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Z chleba tostowego odciąć skórkę i pokroić go na kawałki 1×1 cm. Kuwerturę pokruszyć na duże kawałki i odsączyć czereśnie. Ubić jajka w misce, dodać do nich chleb, cukier, czekoladę i czereśnie. Całość włożyć do foremek, zwracając uwagę na to, aby czereśnie i czekolada były rozłożone równomiernie.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C (200°C) przez 15-18 minut. Przed wyjęciem ciastek z foremek odstawić je na kilka minut, następnie delikatnie zdjąć papier i posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem waniliowym.
Papier do gotowania SAGA to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Papier do gotowania SAGA z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go, bez użycia tłuszczu do przyrządzania potraw, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGA chroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania.