Pływająca restauracja – MŚ od kuchni
Opublikowano: 21-06-2013

Restauracja na pływającej wyspie na jeziorze. Tego jeszcze nie było
W dniach 01-07 lipca 2013 r. w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach na Mazurach odbędą się Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013 – najwyższe rangą, po Igrzyskach Olimpijskich, zawody w tej dyscyplinie sportu na naszym globie. To kolejna, po Euro 2012, wielka sportowa impreza, jaka odbędzie się w naszym kraju. Ale Mistrzostwa to nie tylko święto sportu, to także wyjątkowe wydarzenie kulinarne – kuchnia na najwyższym światowym poziomie.

Restauracja Mistrzów otworzy swoje podwoje w środę, 3. lipca. Tego dnia szefowie – Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni Restauracji MOONSFERA w Warszawie) oraz Michał Pomaski (Gastro-Magic Service) przygotują dania Kuchni Kurpii. Czwartek będzie należał do Kuchni Mazowieckiej, którą zaprezentują Karol Okrasa i Łukasz Pielak, szef kuchni i zastępca szefa kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie. Piątek to dzień Kuchni Kaszub i Pomorza z Grzegorzem Labudą (szef kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie) na czele. W sobotę o podniebienia Gości zadbają szefowie – Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie) i Tomasz Dziura (szef kuchni w Hotelu Galaxy w Krakowie), a Restauracją zawładną dania Kuchni Małopolskiej. W niedzielę na stołach królować będzie Kuchnia Warmii i Mazur. Tego dnia za sterami Restauracji Mistrzów stanie Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – pomysłodawca, organizator oraz dusza Restauracji Mistrzów. Jak na finał przystało to właśnie tego dnia zaprezentowana zostanie kuchnia gospodarza – kuchnia Warmii i Mazur, kuchnia Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.
Ulica polskich smaków – Made in Poland Street to kolejna gastronomiczna atrakcja Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013. Pachnące wędliny, pyszne miody, aromatyczne nalewki regionalne, pieczywo na zakwasie, wędzone ryby, obwarzanki, domowe ciasta, owcze skóry, ręcznie robione słodycze – to tylko niektóre produkty, jakie pojawią się na Made in Poland Street. Goście z całego świata będą mieli okazję spróbować żywności „Made in Poland” – zdrowej, pysznej i niepowtarzalnej. Kiermasz Made in Poland Street to wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu, a dokładniej na jednej ulicy, zasmakować tego, co w Polsce najlepsze – naturalnych produktów, pysznego jedzenia. Przez pierwszy tydzień lipca tymczasowe zameldowanie na ulicy Made in Poland Street w Starych Jabłonkach znajdą wytwórcy tradycyjnej, regionalnej żywności z różnych zakątków kraju.
Wartą podkreślenia jest inicjatywa Szefa Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach w zakresie organizacji nietuzinkowych wydarzeń gastronomicznych. Oprócz powyższych wystarczy wspomnieć chociażby konkurs kulinarny L’Art de la cuisine Martell, Festiwal Ryby, Wędki i Muzyki „Sielawa Blues” czy cykliczne spotkania Wine&Food Day w Hotelu Anders.
Serdecznie zapraszamy!
Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013, Hotel Anders w Starych Jabłonkach, 01-07 lipca 2013
****