„Będę atrakcyjnym pracownikiem” kurs na Majdańskiej

Opublikowano: 02-07-2010

plakat.bmpOd kiedy pamiętam dyrektorzy szkół i nauczyciele narzekali na programy nauczania, siatki godzin i tak jest nadal. Program jest tak skonstruowany, że bardzo pobieżnie obejmuje różne tematy, nie mówiąc już o tym, że nie wystarcza godzin i dni jest za mało w kalendarzu by wykonać w 100% założenia Ministerstwa, Kuratorium i Biura Edukacji. W technikach ilość godzin teoretycznych przewyższa znacznie te praktyczne. A zdajemy sobie wszyscy sprawę, że młody człowiek kończąc szkołę praktycznie nie ma doświadczenia i niestety okazuje się, że niewiele potrafi. Oczywiście jest wielka potrzeba reformy szkolnictwa i zmian głównie w myśleniu osób decydujących o losach naszej młodzieży. Ale na to juz nie mamy wpływu niestety 🙁

Piszę o tym dlatego, że mimo wszystko wiele osób stara się wesprzeć młodzież i dać im jak najlepszy start w dorosłe życie. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich na ul. Majdańskiej 30/36, dwie nauczycielki pani Marta Bagińska i pani Magda Czarnecka przy dużym wsparciu pani dyrektor Anny Chylińskiej napisały program „Będę atrakcyjnym pracownikiem”. Program współfinansowany jest przez Europejski Fundusz Społeczny i Urząd m.st. Warszawy, Dzielnicy Praga- Południe. To ważne by takich kursów, szkoleń było jak najwięcej. Dają one bowiem nadzieję, że młodzi ludzie będą atrakcyjni na rynku pracy i kończąc szkołę będą posiadali większą wiedze praktyczną.

ang.sommelier.jpg  ang.sommelier1.jpg

Projektem zostało objętych 144 uczniów technikum o specjalności kucharz, technik hotelarstwa oraz technik organizacji usług gastronomicznych Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich.

Projekt obejmuje kursy:

+ BARMAŃSKI

barman.jpg  barman1.jpg

barman10.jpg  barman3.jpg


Program zajęć obejmował zagadnienia:


•  historia coctailu,

•  etykę zawodu i sylwetkę barmana,

•  wiedzę z zakresu procesów produkcji napojów alkoholowych,

•  praktycznego zapoznania z wyposażeniem coctail baru,

•  podstaw miksjologii,

•  technik układania receptur miksjologicznych,

•  kulturę spożywania napojów alkoholowych.

+ SOMMELIERSKI (25 godzin) z językiem angielskim w zawodzie sommelier (25 godzin)

sommelier.jpg  sommelier1.jpg

majdanska005.jpg  majdanska004.jpg

Program zajęć obejmował zagadnienia:

•  wprowadzenie do degustacji win,

•  zasady upraw winnej latorośli,

•  klasyfikację win,

•  warsztaty degustacyjne obejmujące zasady łączenia win z potrawami,

•  ekonomiczne aspekty pracy sommeliera.

+ KUCHARSKI w zakresie ryby i owoce morza w kuchni polskiej i światowej (30 godzin) z językiem angielskim w zawodzie kucharz (25h) 

kucharz.jpg kucharz1.jpg kucharz2.jpg kucharz3.jpg

kucharz10.jpg  kucharz12.jpg

Program zajęć obejmował zagadnienia:

•  techniki kulinarne dot. przyrządzania ryb i owoców morza,

•  vademecum wiedzy na temat produktów wykorzystywanych w kuchni,

•  techniki sporządzania ryb i owoców morza.

majdanska007.jpg  majdanska001.jpg

Projekt obejmował będzie również praktyki zawodowe:•  miesięczne praktyki zawodowe (160 godzin) w warszawskich hotelach i restauracjach.

Praktyki zawodowe są skierowane do grupy 72 uczniów TGH ( w miesiącu lipiec, i sierpień), uczestników projektu, którzy będą pracowali w renomowanych hotelach i restauracjach na terenie Warszawy w okresie 4 tygodni.

Na spotkania z pracodawcami zostaną zaproszeni potencjalni pracodawcy z branży gastronomiczno-hotelarskiej, z Warszawskich restauracji i hoteli.

barman3.jpg  kucharz8.jpg

Kursy prowadzone były w 12 osobowych grupach przez specjalistyczne firmy w formie wykładów i ćwiczeń praktycznych. 

Kurs kucharski w zakresie ryb i owoców morza prowadzili Mistrz sztuki kulinarnej Jacek Sulich i Mistrz Świata BBQ Krzysztof Szulborski. Tematykę barmańską przybliżył kursantom Mistrz Polski Barmanów Jerzy Czapla, natomiast kurs sommelierski prowadzili najwyższej klasy specjaliści w swojej branży – Jarosław Błażejczyk i Mistrz Polski Sommelierów Jerzy Kruk. Mistrzów prowadzących kursy zawodowe w projekcie "Będę atrakcyjnym pracownikiem" wytypował Adam Michalski z firmy Perfecter.

majdanska004.jpg  majdanska008.jpg

Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający posiadaną wiedzę i umiejętności. Po zakończeniu praktyk zawodowych otrzyma zaświadczenie o ich odbyciu.

miasto.bmp

ue.bmp

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!

*****************

PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI – INFORMACJE OGÓLNE

Program Operacyjny Kapitał Ludzki (PO KL) na lata 2007 – 2013 to największy w historii Unii Europejskiej program współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego (EFS). Całość kwoty, jaką przewidziano na jego realizację to ponad 11,4 mld EUR, z czego ponad 9,7 mld EUR stanowią środki EFS, a ok. 1,7 mld EUR – środki krajowe.

Środki te będą przeznaczone m.in. na aktywne formy pomocy dla osób bezrobotnych, niepełnosprawnych, zagrożonych wykluczeniem społecznym, na wsparcie sektora oświaty oraz na szkolenia dla przedsiębiorców i pracowników.

Wsparcie finansowe PO KL będzie służyć przyśpieszeniu rozwoju społeczno-gospodarczego Polski, wzrostowi zatrudnienia oraz zwiększeniu spójności społecznej, gospodarczej i terytorialnej z krajami Unii Europejskiej. Program Operacyjny Kapitał Ludzki składa się z 10 Priorytetów, realizowanych równolegle na poziomie centralnym i regionalnym.

Priorytet IX POKL

Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach

W ramach Priorytetu realizowane będą działania obejmujące wsparcie kierowane do osób i placówek realizujących proces kształcenia, mające na celu wyrównywanie szans edukacyjnych w trakcie procesu kształcenia poprzez wysokiej jakości usługi edukacyjne. Zapewnienie równego i szerokiego dostępu do edukacji przedszkolnej oraz dodatkowych zajęć pozalekcyjnych i pozaszkolnych pomoże wyrównać szanse rozwojowe uczniów napotykających na problemy edukacyjne. Szczególny nacisk położony jest na szkolnictwo zawodowe: wspierana będzie współpraca szkół i placówek z pracodawcami, co przyczyni się do wyposażenia przyszłych absolwentów w praktyczne umiejętności wymagane na rynku pracy.

W szkole na Majdańskiej realizowany był w ramach działania 9.2 / Priorytet IX/ Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego,- Projekt pt „Będę atrakcyjnym pracownikiem”

Projektodawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa – Dzielnica Praga Południe ul. Grochowska 274, 03-841 Warszawa.