„Będę atrakcyjnym pracownikiem” kurs na Majdańskiej
Opublikowano: 02-07-2010

Od kiedy pamiętam dyrektorzy szkół i nauczyciele narzekali na programy nauczania, siatki godzin i tak jest nadal. Program jest tak skonstruowany, że bardzo pobieżnie obejmuje różne tematy, nie mówiąc już o tym, że nie wystarcza godzin i dni jest za mało w kalendarzu by wykonać w 100% założenia Ministerstwa, Kuratorium i Biura Edukacji. W technikach ilość godzin teoretycznych przewyższa znacznie te praktyczne. A zdajemy sobie wszyscy sprawę, że młody człowiek kończąc szkołę praktycznie nie ma doświadczenia i niestety okazuje się, że niewiele potrafi. Oczywiście jest wielka potrzeba reformy szkolnictwa i zmian głównie w myśleniu osób decydujących o losach naszej młodzieży. Ale na to juz nie mamy wpływu niestety 🙁
Piszę o tym dlatego, że mimo wszystko wiele osób stara się wesprzeć młodzież i dać im jak najlepszy start w dorosłe życie. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich na ul. Majdańskiej 30/36, dwie nauczycielki pani Marta Bagińska i pani Magda Czarnecka przy dużym wsparciu pani dyrektor Anny Chylińskiej napisały program „Będę atrakcyjnym pracownikiem”. Program współfinansowany jest przez Europejski Fundusz Społeczny i Urząd m.st. Warszawy, Dzielnicy Praga- Południe. To ważne by takich kursów, szkoleń było jak najwięcej. Dają one bowiem nadzieję, że młodzi ludzie będą atrakcyjni na rynku pracy i kończąc szkołę będą posiadali większą wiedze praktyczną.
Projektem zostało objętych 144 uczniów technikum o specjalności kucharz, technik hotelarstwa oraz technik organizacji usług gastronomicznych Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich.
Projekt obejmuje kursy:
+ BARMAŃSKI
Program zajęć obejmował zagadnienia:
• historia coctailu,
• etykę zawodu i sylwetkę barmana,
• wiedzę z zakresu procesów produkcji napojów alkoholowych,
• praktycznego zapoznania z wyposażeniem coctail baru,
• podstaw miksjologii,
• technik układania receptur miksjologicznych,
• kulturę spożywania napojów alkoholowych.
+ SOMMELIERSKI (25 godzin) z językiem angielskim w zawodzie sommelier (25 godzin)
Program zajęć obejmował zagadnienia:
• wprowadzenie do degustacji win,
• zasady upraw winnej latorośli,
• klasyfikację win,
• warsztaty degustacyjne obejmujące zasady łączenia win z potrawami,
• ekonomiczne aspekty pracy sommeliera.
+ KUCHARSKI w zakresie ryby i owoce morza w kuchni polskiej i światowej (30 godzin) z językiem angielskim w zawodzie kucharz (25h)
Program zajęć obejmował zagadnienia:
• techniki kulinarne dot. przyrządzania ryb i owoców morza,
• vademecum wiedzy na temat produktów wykorzystywanych w kuchni,
• techniki sporządzania ryb i owoców morza.
Projekt obejmował będzie również praktyki zawodowe:• miesięczne praktyki zawodowe (160 godzin) w warszawskich hotelach i restauracjach.
Praktyki zawodowe są skierowane do grupy 72 uczniów TGH ( w miesiącu lipiec, i sierpień), uczestników projektu, którzy będą pracowali w renomowanych hotelach i restauracjach na terenie Warszawy w okresie 4 tygodni.
Na spotkania z pracodawcami zostaną zaproszeni potencjalni pracodawcy z branży gastronomiczno-hotelarskiej, z Warszawskich restauracji i hoteli.
Kursy prowadzone były w 12 osobowych grupach przez specjalistyczne firmy w formie wykładów i ćwiczeń praktycznych.
Kurs kucharski w zakresie ryb i owoców morza prowadzili Mistrz sztuki kulinarnej Jacek Sulich i Mistrz Świata BBQ Krzysztof Szulborski. Tematykę barmańską przybliżył kursantom Mistrz Polski Barmanów Jerzy Czapla, natomiast kurs sommelierski prowadzili najwyższej klasy specjaliści w swojej branży – Jarosław Błażejczyk i Mistrz Polski Sommelierów Jerzy Kruk. Mistrzów prowadzących kursy zawodowe w projekcie "Będę atrakcyjnym pracownikiem" wytypował Adam Michalski z firmy Perfecter.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający posiadaną wiedzę i umiejętności. Po zakończeniu praktyk zawodowych otrzyma zaświadczenie o ich odbyciu.
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!
*****************
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI – INFORMACJE OGÓLNE
Program Operacyjny Kapitał Ludzki (PO KL) na lata 2007 – 2013 to największy w historii Unii Europejskiej program współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego (EFS). Całość kwoty, jaką przewidziano na jego realizację to ponad 11,4 mld EUR, z czego ponad 9,7 mld EUR stanowią środki EFS, a ok. 1,7 mld EUR – środki krajowe.
Środki te będą przeznaczone m.in. na aktywne formy pomocy dla osób bezrobotnych, niepełnosprawnych, zagrożonych wykluczeniem społecznym, na wsparcie sektora oświaty oraz na szkolenia dla przedsiębiorców i pracowników.
Wsparcie finansowe PO KL będzie służyć przyśpieszeniu rozwoju społeczno-gospodarczego Polski, wzrostowi zatrudnienia oraz zwiększeniu spójności społecznej, gospodarczej i terytorialnej z krajami Unii Europejskiej. Program Operacyjny Kapitał Ludzki składa się z 10 Priorytetów, realizowanych równolegle na poziomie centralnym i regionalnym.
Priorytet IX POKL
Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach
W ramach Priorytetu realizowane będą działania obejmujące wsparcie kierowane do osób i placówek realizujących proces kształcenia, mające na celu wyrównywanie szans edukacyjnych w trakcie procesu kształcenia poprzez wysokiej jakości usługi edukacyjne. Zapewnienie równego i szerokiego dostępu do edukacji przedszkolnej oraz dodatkowych zajęć pozalekcyjnych i pozaszkolnych pomoże wyrównać szanse rozwojowe uczniów napotykających na problemy edukacyjne. Szczególny nacisk położony jest na szkolnictwo zawodowe: wspierana będzie współpraca szkół i placówek z pracodawcami, co przyczyni się do wyposażenia przyszłych absolwentów w praktyczne umiejętności wymagane na rynku pracy.
W szkole na Majdańskiej realizowany był w ramach działania 9.2 / Priorytet IX/ Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego,- Projekt pt „Będę atrakcyjnym pracownikiem”
Projektodawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa – Dzielnica Praga Południe ul. Grochowska 274, 03-841 Warszawa.