„Menu bez glutenu” – ogólnopolska akcja dla restauracji i kawiarni
Opublikowano: 23-05-2011

Po długotrwałych przygotowaniach Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej ogłosiło wprowadzenie w czyn ogólnopolskiej akcji „MENU BEZ GLUTENU”.
Celem programu jest stworzenie bazy restauracji, kawiarni i wszelkich lokali gastronomicznych, które są przyjazne osobom na diecie bezglutenowej.
Restauracja czy kawiarnia, która wyrazi chęć dołączenia do programu „MENU BEZ GLUTENU” zostanie odpowiednio przeszkolona pod kątem praktycznego zastosowania zasad diety bezglutenowej i zobowiąże się do ich przestrzegania. Lokal taki otrzyma prawo umieszczenia na swej witrynie znaku „MENU BEZ GLUTENU” (znak jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym) oraz odpowiedniego oznakowania bezglutenowych potraw w menu. Informacje o wszystkich restauracjach i kawiarniach przystępujących do programu będzie sukcesywnie umieszczana na stronie internetowej Stowarzyszenia.
Jak podaje Stowarzyszenie, pierwszą w Polsce restauracją, ktora dołączyła do programu jest warszawska restauracja „THE MINT”, która oferuje dania kuchni śródziemnomorskiej. Większość z nich jest bezglutenowa i odpowiednio oznaczona (przekreślonym kłosem)
Wkrótce na stronie www.celiakia.pl pojawią się materiały informacyjne, które będzie można przekazać właścicielom lokali gastronomicznych.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktowania się drogą mailową lub telefonicznie z koordynatorkami projektu:
Grażyna Konińska
g.koninska@celiakia.pl
tel.: 602 258 466
Paulina Sabak
p.sabak@celiakia.pl
tel.: 513 666 035
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezgluteniowej jest również organizatorem pierwszych w Polsce targów żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO w Warszawie, które odbędą się 28 maja 2011 r.