„Mistrz Szkolnej Patelni” – wyniki konkursu
Opublikowano: 18-04-2011

XVI Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” odbył się w dniu 14 kwietnia 2011r. w nowym budynku Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Organizatorem konkursu był: Warmińsko–Mazurski Kurator Oświaty Pani Grażyna Przasnyska oraz Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – Pani Małgorzata Świech–Twarowska.
Tematem konkursu była „Nowoczesna, kreatywna kuchnia polska – danie główne z kaczki z jabłkiem i pietruszką w tle”. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie 4 dań głównych w czasie 80 minut. Do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn ze szkół z województwa Warmińsko-Mazurskiego: Olsztyna, Braniewa, Elbląga, Ełku, Giżycka, Gołdapi, Lidzbarka Warmińskiego, Szczytna oraz dwie szkoły z Mrągowa.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa profesjonalne zespoły jury.
Jury techniczne w składzie:
P. Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie
P. Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach
P. Andrzej Zielaskiewicz – szef Restauracji „Karczma Jana” w Olsztynie
P. Tomasz Derdoń – właściciel Kawiarni Moja w Olsztynie
Jury degustacyjne w składzie:
P. Grażyna Przasnyska – Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty
Prof. dr hab. Jerzy Borowski – kierownik Katedry Żywienia Człowieka UWM w Olsztynie
P. Karol Okrasa – szef Restauracji Platter w Warszawie
P. Tomasz Dowgiałło – dyrektor generalny Hotelu Anders w Starych Jabłonkach
P. Krzysztof Dubrow – dyrektor Hotelu Bryza w Juracie
P. Christel Bosecker – szefowa Gast Hause zur Guten Quelle
Poziom rywalizacji w konkursie kulinarnym jury oceniło jako bardzo wysoki.
Pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga w składzie: Natalia Antoniuk oraz Karol Szyca, pod opieką Pani Urszuli Samel. Drużyna sporządziła:
„Miodową kaczkę przygotowaną w niskiej temperaturze podaną na poduszce jabłkowej, w towarzystwie pietruszkowej pianki, kremowych ziemniaków z nutą sosu winnego”.
Drugie miejsce przypadło w udziale gospodarzom konkursu, czyli Zespołowi Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie w składzie: Arkadiusz Kłodowski oraz Krystian Moroz. Przyrządzili potrawę „Wędzona pierś z kaczki w sosie wiśniowym w towarzystwie wątróbki, puree z jabłka i pietruszki”. Uczniów przygotowywały Panie Anna Deptuła oraz Anna Rzymkowska.
Trzecie miejsce zajął Zespół Szkół nr 2 im. W. Jagiełły w Mrągowie, w składzie: Mateusz Święcki oraz Rafał Brzozowski przygotowywani pod okiem Pani Marty Perfikowskiej oraz Pana Grzegorza Ciosek. Sporządzona potrawa to „Kaczka w winie po staropolsku”.
W trakcie rywalizacji konkursowej odbywały się pokazy kulinarne oraz prezentacje sponsorów. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody ufundowane przez licznych sponsorów współpracujących z naszą szkołą. Gratulujemy wszystkim uczniom sukcesu i życzymy powodzenia w zdobywaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
Organizatorzy
„Mistrz Szkolnej Patelni” jest konkursem lokalnym, organizowanym od 1995 roku. To ważny turniej dla uczniów szkół gastronomicznych. Przygotowując się do współzawodnictwa podnoszą swoje umiejętności i twórczą postawę. Udział w konkursie zwiększa także ich przyszłe szanse na rynku pracy.
Patronat nad konkursem obejmuje Prezydent Miasta Olsztyna – Piotr Grzymowicz oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko–Mazurskiego w Olsztynie – dr hab. Bogusław Staniewski. Współorganizatorem konkursu jest Kuratorium Oświaty w Olsztynie, zaś głównym koordynatorem – Andrzej Bałdyga, Szef Kuchni Hotelu Bryza w Juracie, oraz członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która prowadzi działalność edukacyjną. Sponsorem głównym konkursu są: Grupa „Anders” oraz hotel „Bryza” z Juraty.