Ramadan w restauracji Maho
Opublikowano: 26-08-2010


Ramadan to szczególny czas dla każdego muzułmanina. Jest to trzydziestodniowy, restrykcyjny post, z którego zwolnieni są tylko nieliczni. Polega on na powstrzymywaniu się od jedzenia i picia przez cały dzień, od świtu do zmierzchu. Ale już po zachodzie słońca rozpoczyna się ucztowanie, mają wówczas miejsce uroczyste kolacje w otwartych przez całą noc restauracjach. Jedzenie obowiązujące w tym czasie różni się nieco od potraw spożywanych na co dzień. Z okazji ramadanu restauracja Maho przygotowała specjalne dodatkowe menu. Do 9 września każdy może spróbować zawartych w nim wyjątkowych potraw.
W czasie ramadanu Restauracja Maho poleca chude grillowane mięsa takie jak jagnięcina, cielęcina czy kurczak. Ucztę jednak warto rozpocząć od przystawek bogatych w warzywa, między innymi nadziewane mięsem bakłażany, a także świeże pomidory, ogórki, oliwki. W menu znajdziemy również zupę z czerwonej soczewicy z sosem chilli. Na deser warto spróbować baklavę czyli słodkie ciasto francuskie z orzechami i syropem miodowym, bądź też deser z kaszy albo budyń. Przysmaki te trudno nazwać postnymi – przypominają bardziej uroczysty i świąteczny obiad. Wynika to z tego, że posiłek musi być solidny, aby dostarczał poszczącym sił na cały kolejny dzień .
###
Restauracja Maho to pierwsza prawdziwa turecka restauracja w Warszawie. Serwowane w niej są oryginalne specjały z Turcji. Lokal mieści się przy Alei Krakowskiej 240/242. Restauracja jest przestronna, posiada 120 miejsc z wydzielonymi częściami dla palących i niepalących. Z myślą o najmłodszych klientach został też przygotowany kącik zabaw. Restauracja zaprasza codziennie od godziny 10 do 23. W lokalu można płacić kartą.