Relacja z Mistrzostw Europy w Carvingu
Opublikowano: 21-09-2011

Mistrzostwa Europy, w których brałem udział jako członek Jury, odbyły się w tym roku w Lipsku. Trwały 3 dni, od 4 do 6 września. Zaprezentowały bardzo dobry poziom europejskich drużyn, nową ciekawą formułę konkursową, sporo emocji oraz korzystne dla naszej reprezentacji wyniki.
Pierwsze dwa dni Mistrzostw poświęcone były konkursom indywidualnym. 4 września zawodnicy prezentowali rzeźby i elementy dekoracji, które przywieźli ze sobą. Te prace wykonane były wcześniej, w ich pracowniach. Na wyeksponowanie tych kompozycji przeznaczone były 2 h.
Jeszcze tego samego dnia odbyła się pierwsza z konkurencji na żywo: dekoracja talerza i dwóch drinków. Na wykonanie tego zadania zawodnicy mieli 40 minut. Dekoracje drinków miały być stabilne i wytrzymałe, zaś dekoracje na talerzach miały zająć tylko ¼ ich powierzchni. Kilku zawodników nie przemyślało dobrze doboru materiałów. Regulamin wyraźnie zaznaczał, że dekoracja musi być stabilna. Dlatego gdy jeden z zawodników wykorzystał w tym celu truskawkę, która początkowo wyglądała pięknie, ale okazała się zbyt miękka, efekt jego pracy nie został doceniony. Logiczne jest, że kiedy kelner czy barman podają talerz czy drinka z przygotowaną wcześniej dekoracją nie może ona spaść w trakcie podawania klientowi.
Drugiego dnia odbyła się trzecia konkurencja indywidualna. Każdy zawodnik dostał kosz z obowiązkowymi owocami i warzywami. Wszystkie z nich musiały zostać wykorzystane do przygotowania autorskiej impresji. Wśród produktów przeznaczonych do użycia był arbuz, duża papaja, kalarepa, ogórek, biała rzodkiew, kapusta pekińska oraz dynia, którą zawodnicy przywozili ze sobą z kraju. Na przygotowanie tej rzeźby przeznaczone były cztery godziny. Wydaje się, że to niewiele czasu. Jednak dla zawodników po odpowiednim treningu, radzących sobie ze stresem i odpowiednio planujących swoją pracę, w zupełności wystarczy. Na 19 startujących w mistrzostwach zawodników, tylko ośmiu osobom udało się podołać zadaniu wykorzystania wszystkich składników. Niestety w tej grupie nie znaleźli się polscy zawodnicy startujący indywidualnie.
W kategorii indywidualnej podział punktów przyznawanych w kolejnych konkurencjach przedstawiał się następująco: ocenie podlegały wystawka (40% punktów), dekoracja talerza i drinków (20%) oraz kompozycja z produktów z koszyka (40%).
6 września odbyły się zawody grupowe. Trzyosobowe drużyny narodowe zmagały się z podobnym, jak zawodnicy indywidualni, koszem produktów. Oczywiście odpowiednio większym. Tu także pojawiły się przywiezione przez zespoły dynie. Ich obecność bardzo urozmaicała wygląd rzeźb. Niektóre zespoły miały ze sobą trzykilogramowe dynie podczas gdy te przywiezione, np. przez Polaków ważyły prawie po 30 kg.
Zasady oceniania tej konkurencji były podobne, jak w przypadku konkursu indywidualnego. Pierwsze kryterium stanowiła artystyczna prezentacja (koordynacja kolorystyczna, aranżacja, ogólna prezentacja, stałość i stabilność pracy). Za te walory można było zdobyć maksymalnie 30 pkt. Dalej ocenialiśmy stopień trudności wykonania (dokładność elementów, zastosowanie rożnych technik, użycie motywu 3D, różnorodność tematyczna i zachowanie proporcji). Tu można było zdobyć 20pkt. Kolejnym kryterium była kreatywność (wybór techniki, kreacja nowych figur, motyw przewodni) za maksymalnie 30 pkt. Po niej technika (plastyczność i wykonanie, czystość cięć, sposób łączenia oraz naturalność rzeźb – czyli zastosowanie jak najmniejszej ilości obcych elementów do dekoracji) za 20 pkt. Łącznie 100 punktów do zdobycia, za każdą z konkurencji. Wyjątkiem było dekorowanie talerzy i drinków gdzie zmniejszono liczbę przyznawanych punktów o połowę i do zdobycia było tylko 50.
Jurorzy zawsze mają przed sobą trudny wybór na co najbardziej zwracać uwagę. Zawsze trzeba się zdecydować czy dominująca powinna być technika i jakość wykonania, czy pomysł, czy przestrzenność pracy. Jednak Regulamin Mistrzostw w Lipsku jasno uwypuklał, że szczególna uwaga będzie zwracana właśnie na to czy dekoracje będą przestrzenne. Autorzy takich prac zajęli najwyższe miejsca.
Najwyższe miejsca na podium: złoty, srebrny i brązowy medal w rywalizacji indywidualnej oraz złoty i srebrny w etapie drużynowym zdobyli reprezentanci Rosji. To bardzo sprawni zawodnicy. Prowadzą specyficzny trening, podobnie jak, np. Anglicy przygotowujący się do IKA. Całe ich życie zawodowe polega na przygotowaniach do kolejnych zawodów – w ich przypadku carvingowych. Polska drużyna, w składzie: Piotr Wasik, Łukasz Szewczyk oraz Grzegorz Sibon otrzymała srebro ex aequo z tą reprezentacją. Trzecia pozycja należała do Niemców.
Niewiele brakowało, a zabrakło by naszej drużyny wśród nagrodzonych. Początkowo wraz z innymi Jurorami nie potrafiliśmy dopatrzeć się w jaki sposób została wykorzystana kapusta pekińska – obowiązkowy element narzucony przez regulamin. Okazało się, że autorzy wykorzystali tylko białą część jej liścia, która do złudzenia przypominała kalarepę. Spełnili więc wszystkie kryteria, wrócili do gry i to otwarło im drogę do pucharu. Przygotowali ciekawą rzeźbę. Jako jedyna z zaprezentowanych przedstawiała postać ludzką w jej naturalnych proporcjach. Co więcej, przygotowana była z jednego kawałka, bez użycia kleju czy łączących kolejne części wykałaczek.
Śmiało mogę stwierdzić, że zauważyliśmy sporo bardzo utalentowanych zawodników. Niestety sporo z nich projektując swoje kompozycje nie zmieściło się w regulaminie. Tak było, np. z zawodniczką z Czech, która nie przywiozła wszystkich obowiązkowych produktów.
Poziom tych Mistrzostw nie był tak wysoki jak na zawodach IKA czy w Pucharze Świata w Luksemburgu. W zawodach udział wzięło 10 reprezentacji. Nie dojechała drużyna Bułgarska, a mocne zespoły, które znam, pochodzące z Hiszpanii, Włoch i Francji w ogóle nie zgłosiły się do udziału. Trzeba jednak zaznaczyć, że zawodnicy mieli w Lipsku do czynienia z zupełnie innym rodzajem konkurencji. Poza pierwszymi wystawkami wszystkie konkurencje zakładały tworzenie prac na żywo i na czas. Jeśli spojrzymy na prace zawodników przez pryzmat tych zasad możemy uznać, że poziom był bardzo dobry.
Na zakończenie Mistrzostw odbyła się konferencja, w której udział wzięli przedstawiciele środowiska carvingu w różnych krajach europejskich. Omawiana była między innymi przyszłość zawodów carvingowych w Europie. Jak chcemy funkcjonować? Widzieć swoją rolę w walce o puchar świata? Jak chcemy oceniać i być oceniani? Podsumowując doszliśmy do wniosku, że nie chcemy by carvingowców oceniali tylko cukiernicy lub osoby rzeźbiące w lodzie i czekoladzie, które często nie posiadają narzędzi do oceny rzeźb w warzywach i owocach. Chcielibyśmy przystąpić do WACS i stworzyć w jego strukturach odpowiednie kategorie umożliwiające spełnienie tych postulatów. W najbliższym czasie będziemy próbowali zrealizować wspólnie założone cele.
Autor: Mirosław Bobrowski.
Zwycięzcy Mistrzostw:
Kategoria indywidualna:
1. Nefedyev Vadim/ Rosja
2. Yurova Olesya/ Rosja
3. Korsakowa Anastasia/Rosja
Kategoria zespołowa:
1. Nefedyev Vadim, Yurova Olesya, Oleynikov Vladimir/ Rosja
2. ex aequo:
– Korsakowa Anastasia, Leonova – Nikitina Elena, Dobrova Ksenia/Rosja
– Wasik Piotr, Szewczyk Łukasz, Sibon Grzegorz/ Polska
3. Gotschel Markus, Krumme Martin, Fabian Bernd/ Niemcy
Nagrody specjalne:
1. Za chart ducha – Sljusarenko Vladimir/ Rosja
2. Za wykonanie najlepszego kwiatu – Wasik Piotr/Polska
3. Za najbardziej pracochłonną pracę (najbardziej rozbudowaną) – Szewczyk Łukasz/ Polska
4. Najlepsza praca wykonana w dyni – Neumayer Alexander/ Austria
5. Najlepszy zrealizowany motyw – Vach Radek/ Czechy
Jurorzy:
- Alla Mishina – Rosja
– Członkini Russian Culinary Association
– Prezydent Russian Carving Academy
- Konstance Topel -Niemcy
– Organizatorka I Mistrzostw Europy w Carvingu
– Złota medalistka IKA 2004 w kat/D1
– Szefowa teamu grupy Xiang Wang
- Milan Sahanek – Czechy
– Kapitan czeskiej kulinarnej drużyny narodowej 1992-1996
– Certyfikowany juror WACS-y
- Mirosław Bobrowski – Polska
– Członek Fundacji Klubu Szef Kuchni
– Szef Kuchni na M/f Polonia Unity Line
– Honorowy Prezes stowarzyszenia Carving Team Poland
– Złoty medalista Culinary World Cup 2010 w kat/D1
– Srebrny medalista IKA 2008 w kat/D1