Relacja z V Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów – Cieszyn 2010
Opublikowano: 02-07-2010
Jest piątek 11 czerwca. Szkoła od rana tętni życiem. Przygotowana aula, szatnia dla zawodników, kawiarenka. Hostessy oprowadzają ekipy po szkole, sekretariat pracuje pełną parą. Już po raz piąty w cieszyńskim Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, odbywa się Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów. Przyjechało 29 uczestników z 18 szkół południowej Polski.
Jak co roku organizatorami spotkania byli:
1. Stowarzyszenie dla Rozwoju Przedsiębiorczości Edukacji i Kultury Młodzieży „Ekoga”,
2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie:
– Urszula Zwardoń,
– Dorota Urbańczyk,
– Katarzyna Bulowska,
– Leszek Pindur.
3. Stowarzyszenie Polskich Barmanów, które reprezentowali:
– Bogdan Gałuszka,
– Ryszard Maciejewski,
– Dawid Bujar,
– Wojciech Urbański,
– Jacek Hanzel,
– Wojciech Buczek,
– Sylwester Ochman.
Honorowy patronat nad zawodami objął Starosta Powiatu Cieszyńskiego.
Głównymi sponsorami konkursu byli:
• GRUPA MASPEX WADOWICE (soki TYMBARK OWOCE ŚWIATA, upominki)
ul. Legionów 37
34-100 Wadowice
• BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O. (surowce, upominki)
ul. M.Gandiego 3
02-645 Warszawa
• RED BULL SP. Z O.O. (Red Bull, oprawa muzyczna, upominki)
Al. Wyścigowa 8a
02-681 Warszawa
• CENTRUM WINA SP. Z O.O. (MONIN syropy bezalkoholowe)
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
Wsparcia rzeczowego udzieliły:
• Poznańska Akademia Barmanów Dariusz Kosiorek WWW.PAB.COM.PL (sprzęt barmański),
• Kraft Foods Polska S.A. w Warszawie Oddział „Olza” w Cieszynie (słodycze),
• Urząd Miejski w Cieszynie (upominki).
Jak co roku organizatorzy otrzymali wsparcie finansowe Powiatu Cieszyńskiego.
Konkurs miał na celu:
? promocję profesjonalnego barmaństwa,
? zdobywanie nowych umiejętności przez uczniów,
? rozwijanie zainteresowań młodzieży,
? propagowanie alternatywnego sposobu spożywania napojów,
? promowanie uczciwej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy.
Uczestnicy mieli do przygotowania dwa typy napojów mieszanych: Short Fancy Drink oraz Soft RedBull Drink.
Doświadczeni barmani z SPB czuwali nad profesjonalnym przeprowadzeniem zawodów, oceniali technikę i efekty pracy oraz wspierali młodzież swoją wiedzą i doświadczeniem. Dzięki ich udziałowi zabawa przebiegała sprawnie a wyłonienie zwycięzców było szybkie i bezdyskusyjne.
Poziom pracy młodych barmanów był wysoki, bardzo profesjonalny. Również same kompozycje napojów mieszanych często bardzo pomysłowe i zaskakujące. Cieszy nas, że konkurs jest pozytywnie oceniany a jego popularność wśród młodzieży z roku na rok wzrasta. Wiele twarzy pojawia się na nim co roku, przyjeżdżają przedstawiciele nowych szkół.
Laureatami w kategorii SHORT FANCY DRINK zostali:
1. MATEUSZ JURECZKA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink „WILD FLOWER” składający się z: Finlandii Grapefruit, De Kuyper Sour Rhubarb, soku cytrynowego, soku Tymbark Grejpfrut, syropu Monin Lavande.
2. SŁAWOMIR WALCZEWSKI, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „Cogito” w Siemianowicach Śląskich.
Drink „EXPLOSION OF FRUITS” składający się z: Finlandii Lime, DeKuyper Sour Rhubarb, syropu Monin Mango, soku Tymbark Owoce Świata Granat.
3. JUSTYNA WIZNER, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku-Białej.
Drink „SPICY MOMENT” składający się z: Finlandii Redberry, DeKuyper Creme De Cacao, DeKuyper Butterscotch Caramel, soku Tymbark Pomarańcza, sok z cytryny, syropu Monin Spicy Mango.
Laureatami w kategorii SOFT REDBULL DRINK zostali:
1. MATEUSZ JURECZKA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink „SUMMER RED BULL” składający się z: syropu Monin Ogórkowy, syropu Monin Lychee, soku cytrynowego, soku Tymbark Pomarańcza, soku Tymbark Owoce Świata Żurawina oraz Red Bulla.
2. DARIUSZ TOKARZ, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink „BOOGALOO” składający się z: syropu Monin Lavande, syrop Monin Spicy, soku Tymbark Owoce Świata Granat, soku Tymbark Pomarańcza oraz Red Bulla.
3. DAWID KAWŁATOW, Zespół Szkół Nr 3 w Wadowicach.
Drink „FRESH BULL” składający się z: soku Tymbark Pomarańcza, syropu Monin Fraise oraz Red Bulla..
Przyznane zostały również dwie nagrody dodatkowe.
„ZA NAJBARDZIEJ PROFESJONALNĄ DEKORACJĘ”
dla JUSTYNY WIZNER z Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku-Białej.
oraz
„ZA NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY”
dla MATEUSZA JURECZKI z Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Gliwicach
Wszystkim sponsorom, gościom, uczestnikom organizatorzy pragną wyrazić serdeczne podziękowania.
Specjalne podziękowania należą się firmie GRUPIE MASPEX WADOWICE oraz BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O., które są z nami już od pięciu lat! Dzięki ich wsparciu uczestnicy mają do dyspozycji szeroką gamę, najlepszych produktów bezalkoholowych i alkoholowych takich jak soki Tymbark,likiery DeKuyper, wódka Finlandia, whiskey Jack Daniels i inne. Młodzież otrzymuje również wiele wspaniałych upominków m.in. koszulki, sprzęt barmański, próbki produktów.
Wszystkim osobom przygotowującym konkurs w tym również młodzieży obsługującej kawiarnię, salę konkursową, stołówkę oraz hostessom, organizatorzy składają wyrazy wdzięczności za trud i poświęcenie.
Szczególnie serdeczne podziękowania organizatorzy kierują w stronę Bogdana Gałuszki,doświadczonego barmana, wieloletniego członka Stowarzyszenia Polskich Barmanów, obecnie Prezesa Okręgu Południe. Za jego poświęcenie, bezinteresowność i wsparcie oraz koordynację całego projektu.
Oczywiście już teraz zapraszamy na szóstą edycję Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów, Cieszyn 2011!!!
z barmańskim pozdrowieniem
Sylwester Ochman