Relacja z wieczoru z Vito Casetti w restauracji Fusion w hotelu Sheraton
Opublikowano: 26-11-2010
“Moje Dolomity” spotkanie kulinarne z Vito Casetti w restauracji Fusion hotelu Sheraton Poznań
W czwartek, 18-ego listopada. w restauracji Fusion hotelu Sheraton Poznań odbyła się niecodzienna włoska kolacja, której gościem specjalnym był Pan Vito Casetti – dziennikarz telewizji TVN, znany m.in. z programu „Europa da się lubić”, znawca włoskiej kuchni, a także autor przewodników –„Moja Toskania” oraz „Moje Dolomity”.
Tematem przewodnim kolacji była jego ostatnia książka „Moje Dolomity” a bliski początek sezonu narciarskiego okazał się niewątpliwym pretekstem do tego miłego spotkania. Vito podzielił się z zebranymi gośćmi swoją obszerną wiedzą na temat regionu Dolomitów. Podkreślał, że Dolomity to nie tylko przepiękna przyroda, zapierające dech w piersiach widoki, znakomicie przygotowane stoki oraz infrastruktura noclegowa, ale również znakomita kuchnia.
Momentem kulminacyjnym wieczoru był pokaz kulinarny Wojciecha Świątka, Sous Chefa hotelu Sheraton, który opowiadając o specjałach regionu przygotował dwa dania na bazie ukochanych przez Włochów makaronów.
„Jedzenie w tym regionie jest bardzo proste, oparte na naturalnych i lokalnych specjałach. Wielką popularnością cieszy się tzw. speck. Jest to rodzaj szynki podobnej do szynki parmeńskiej, z tą różnicą, że jest podwędzana. Jada się również dużo dziczyzny oraz grzybów. Region ten, jak zresztą całe Włochy, obfituje w dobre wina, sery i wędliny, a dania są inspirowane kuchnią austriacką i ladyńską” – podkreślał Wojciech Świątek.
Wszystkie serwowane potrawy oddawały klimat Dolomitów. Goście mogli przez cały wieczór delektować się bogactwem dań, zimnych przekąsek, sałatek i makaronów oraz oryginalnych włoskich dodatków. Pod koniec prezentacji odbyła się loteria podczas której można było wygrać m.in. książki Vito Casetti z autografem. Istniała również możliwość zakupu książek w specjalnej cenie.
Źródło: Agata Robińska