X Jubileuszowe Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów 2012

Opublikowano: 03-10-2012

16 września 2012 roku miały miejsce X Jubileuszowe Ogólnopolskie Prezentacje  Kulinarne Regionów, których zaszczyt zorganizowania przypadł zwycięzcy z poprzedniego roku Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych w Dubiecku  Restauracji Villa Vanilla.

regiony075

 

Prezentacje te odbyły się na terenie ogrodu nowopowstałego hotelu i restauracji HUGO w Sławięcicach przy współpracy z Urzędem Miasta Kędzierzyn-Koźle oraz MOK Kędzierzyn-Koźle pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego w Opolu.

Około godziny 13 przed Restauracją Villa Vanilla uformował się korowód, który prowadziła Orkiestra Dęta Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej z Koźla pod dyrekcją Krzysztofa Ligenzy oraz wyśmienici szczudlarze. Po przemarszu ulicami Sławięcic nastąpiło oficjalne otwarcie X Jubileuszowych Prezentacji Kulinarnych –  wysłuchaliśmy przemówień powitalnych Prezydenta Miasta K-Koźla Tomasza Wantuła oraz głównego inicjatora Prezentacji Kulinarnych Waldemara Hołówki.

regiony085  regiony079

Na imprezę przybyły tłumy gości – szacunkowo około 4000, którzy byli zapraszani przez poszczególnych kucharzy do degustacji na stoiskach konkursowych. Aby można było degustować potrawy  należało wcześniej wykupić od wolontariuszy walutę : KOŹLIKA w cenie 5 złotych. Degustatorzy mogli zakosztować wiele dań regionalnych m/in : wędzone mięsa, ryby, pasztety, pieczywo i wiele innych smakołyków.

O godzinie 15 uczestnicy imprezy obejrzeli występ dziecięcego ludowego zespołu „ Na Chwila „ z Kadłuba. Wysłuchaliśmy śląskich pieśni ludowych. O 16 na scenie pojawiła się wielokrotnie nagradzana w kraju i za granicą Młodzieżowa Orkiestra  Dęta z Leśnicy pod dyrekcją Klaudiusza Lisonia.

regiony053  regiony110

W trakcie trwania całej imprezy obecna była Katowicka Grupa Artystyczna KAGART – która swoimi zdolnościami artystycznymi i plastycznymi podzieliła się z najmłodszymi uczestnikami imprezy. Największa atrakcją było malowanie twarzy dzieciom, ogromne bańki mydlane, zabawy, pokazy umiejętności.

Po godzinie 19 wystąpił zespół OGNIA – Taniec z ogniem do muzyki irlandzkiej – co wywołało wiele wspaniałych emocji!

Z niewielkim opóźnieniem – po kilkugodzinnej zaciętej rywalizacji pomiędzy startującymi zespołami kulinarnymi  ogłoszono wyniki konkursu.

regiony031  regiony033

Zwycięzcą prezentacji kulinarnych została karczma Cztery Konie z Kielc – główną nagrodę w postaci wspaniałego pucharu, aparatów fotograficznych oraz sprzętu gastronomicznego ufundował główny organizator imprezy Restauracja Villa Vanilla wraz z Firmami FOTOJOKER, Kenwood oraz Ecolab.

II miejsce wywalczyli reprezentanci Hotelu Centralny z Kędzierzyna Koźle

III miejsce przypadło dla zespołu Środowiskowego Hufca Pracy wraz z Zespołem Szkół nr 1 w Kędzierzynie Koźlu.

Cały dochód ze sprzedaży Koźlików przeznaczono na  zakup łóżek rehabilitacyjnych dla Domu Pomocy Społecznej św. Karola w Koźlu .Kwota jaką uzyskano tj. 14 550,00 zł pozwoli na zakup dwóch profesjonalnych łóżek  – przy czym podczas ogłaszania wyników, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Pani Brygida Kolenda-Łabuś zadeklarowała zakup trzeciego łóżka na rzecz tegoż Domu Pomocy Społecznej.

regiony072  regiony094  regiony101

Cała impreza tradycyjnie prowadzona była we wspaniałej atmosferze przez  Krzysztofa Skibę, wszyscy mogli do późnych godzin wieczornych kosztować wspaniałe gratisowe lody własnej produkcji przygotowane  przez Villa Vanilla.

regiony186  regiony197

Zwycięzca X Jubileuszowych Prezentacji Kulinarnych –  Karczma Cztery Konie z Kielc – zadeklarowała chęć zorganizowania u siebie kolejnej edycji konkursu w roku 2013. 

Z kulinarnymi pozdrowieniami

Organizatorzy