X Jubileuszowe Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów 2012
Opublikowano: 03-10-2012

16 września 2012 roku miały miejsce X Jubileuszowe Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów, których zaszczyt zorganizowania przypadł zwycięzcy z poprzedniego roku Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych w Dubiecku Restauracji Villa Vanilla.
Prezentacje te odbyły się na terenie ogrodu nowopowstałego hotelu i restauracji HUGO w Sławięcicach przy współpracy z Urzędem Miasta Kędzierzyn-Koźle oraz MOK Kędzierzyn-Koźle pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego w Opolu.
Około godziny 13 przed Restauracją Villa Vanilla uformował się korowód, który prowadziła Orkiestra Dęta Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej z Koźla pod dyrekcją Krzysztofa Ligenzy oraz wyśmienici szczudlarze. Po przemarszu ulicami Sławięcic nastąpiło oficjalne otwarcie X Jubileuszowych Prezentacji Kulinarnych – wysłuchaliśmy przemówień powitalnych Prezydenta Miasta K-Koźla Tomasza Wantuła oraz głównego inicjatora Prezentacji Kulinarnych Waldemara Hołówki.
Na imprezę przybyły tłumy gości – szacunkowo około 4000, którzy byli zapraszani przez poszczególnych kucharzy do degustacji na stoiskach konkursowych. Aby można było degustować potrawy należało wcześniej wykupić od wolontariuszy walutę : KOŹLIKA w cenie 5 złotych. Degustatorzy mogli zakosztować wiele dań regionalnych m/in : wędzone mięsa, ryby, pasztety, pieczywo i wiele innych smakołyków.
O godzinie 15 uczestnicy imprezy obejrzeli występ dziecięcego ludowego zespołu „ Na Chwila „ z Kadłuba. Wysłuchaliśmy śląskich pieśni ludowych. O 16 na scenie pojawiła się wielokrotnie nagradzana w kraju i za granicą Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Leśnicy pod dyrekcją Klaudiusza Lisonia.
W trakcie trwania całej imprezy obecna była Katowicka Grupa Artystyczna KAGART – która swoimi zdolnościami artystycznymi i plastycznymi podzieliła się z najmłodszymi uczestnikami imprezy. Największa atrakcją było malowanie twarzy dzieciom, ogromne bańki mydlane, zabawy, pokazy umiejętności.
Po godzinie 19 wystąpił zespół OGNIA – Taniec z ogniem do muzyki irlandzkiej – co wywołało wiele wspaniałych emocji!
Z niewielkim opóźnieniem – po kilkugodzinnej zaciętej rywalizacji pomiędzy startującymi zespołami kulinarnymi ogłoszono wyniki konkursu.
Zwycięzcą prezentacji kulinarnych została karczma Cztery Konie z Kielc – główną nagrodę w postaci wspaniałego pucharu, aparatów fotograficznych oraz sprzętu gastronomicznego ufundował główny organizator imprezy Restauracja Villa Vanilla wraz z Firmami FOTOJOKER, Kenwood oraz Ecolab.
II miejsce wywalczyli reprezentanci Hotelu Centralny z Kędzierzyna Koźle
III miejsce przypadło dla zespołu Środowiskowego Hufca Pracy wraz z Zespołem Szkół nr 1 w Kędzierzynie Koźlu.
Cały dochód ze sprzedaży Koźlików przeznaczono na zakup łóżek rehabilitacyjnych dla Domu Pomocy Społecznej św. Karola w Koźlu .Kwota jaką uzyskano tj. 14 550,00 zł pozwoli na zakup dwóch profesjonalnych łóżek – przy czym podczas ogłaszania wyników, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Pani Brygida Kolenda-Łabuś zadeklarowała zakup trzeciego łóżka na rzecz tegoż Domu Pomocy Społecznej.
Cała impreza tradycyjnie prowadzona była we wspaniałej atmosferze przez Krzysztofa Skibę, wszyscy mogli do późnych godzin wieczornych kosztować wspaniałe gratisowe lody własnej produkcji przygotowane przez Villa Vanilla.
Zwycięzca X Jubileuszowych Prezentacji Kulinarnych – Karczma Cztery Konie z Kielc – zadeklarowała chęć zorganizowania u siebie kolejnej edycji konkursu w roku 2013.
Z kulinarnymi pozdrowieniami
Organizatorzy