Restauracja POP-UP Kuchnia Transatlantyk!
Opublikowano: 22-07-2017

Za projekt odpowiadali: Patryk Dziamski – Manager Kina Kulinarnego, od 5 lat zajmujący się tworzeniem tego niezwykłego wydarzeni; Tomasz Tarkowski wnoszący w Kino Kulinarne wysoką jakość serwisu i precyzję zespołu kelnerskiego; Marcin Woźniak – Sommelier odpowiadający za selekcję win dopasowanych do potraw.
NG: Zapytaliśmy o pomysł?
TK i PD : Chęć zrobienia wspólnie autorskiego projektu była w nas od dawna. Przeznaczenie Pasażu Schillera pod projekt kulinarny uruchomiła jedynie naszą wyobraźnię, efektem tego jest restauracja popup – Kuchnia Transatlantyk, skupiającej najlepszych szefów kuchni przez osiem dni trwania Festiwalu Transatlantyk.
Kuchnia Transatlantyk to nowatorski projekt, który powstał w samym sercu najważniejszych wydarzeń kulturowych w Łodzi. Do projektu zostali zaproszeni najlepsi Szefowie Kuchni oraz największe osobistości Polskiej sceny kulinarnej, m.in.:
Tomek Jakubiak, Tomasz Purol, Ernest Jagodziński, Łukasz Konik, Jarosław Walczyk, Dawid Łagowski, Sergiusz Hieronimczak, Marcin Molik, Monika Ignaciuk, Artur Skotarczyk, Jakub Kasprzak, Michał Kuter, Robert Skubisz, Sebastian Krauzowicz, Mariusz Pieterwas, Bartosz Peter, Maciek Rosiński, Adam Adamczak.
Kuchnia Transatlantyk zmieniała się wraz z porą dnia, od śniadań po kolacje oferowała nowatorskie menu, śniadania, lunche, live cooking oraz kolacje – menu à la carte. Każdy z dni stwarzał niezwykłą okazję do spróbowania menu przygotowanego przez innego Szefa Kuchni, w godzinach 18:00/22.00
Harmonogram Szefów Kuchni
13.07 kolacja otwarcia Maciej Rosiński / Tomasz Jakubiak / Tomasz Deker / Patryk Dziamski
14-15.07 Tomasz Jakubiak / Marcin Molik / prospołeczność
16.07 Ernest Jagodziński / Dawid Łagowski / Tomasz Zdrenka / pola i łąki
17.07 Mariusz Pieterwas / Tomasz Purol / Mateusz Mikuła / jeziora
18.07 Jakub Kasprzak / tajemniczy Szef / tradycja
19.07 Robert Skubisz / Adam Adamczak / Maciej Rosiński / las
20.07 Robert Głyda / Zbyszek Kopycki / natura
21.07 Jarosław Walczyk / Monika Ignaciuk / Patryk Dziamski /slow food
NG: Co chcieliście pokazać w tym projekcie?
TK i PD: Autentyczność, otwartość i dostępność to miała być domena Kuchni Transatlantyk, która spotkała się z niezwykłym zainteresowaniem Gości, dziennie odwiedzało nas ponad 200 Gości! Projekt powstał dzięki dwóm czołowym parterom – Gastro Magic i Makro Polska, które zagwarantowały produkty i wyposażenie restauracji. Oraz firmom: Libra caffe, Hendi, City Wine, HapHap, Fagor, Winterhalter, Ambasador 92, Kruszwica, Kuchnie Świata, Oerlemans, Thoreau, Fusion Gusto, Vitamix, Prymat, Grafen, NetPos, Montag, Primulator oraz KSK.
NG: czy myślicie o kolejnych takich restauracjach?
TK i PD: Tegoroczny festiwal to początek drogi Kuchni Transatlantyk po Polsce, wyczekujcie nas w swoim mieście!
autorzy zdjęć: Marta Zając-Krysiak dla Transatlantyk / daretocook.pl /