Rewolucyjna zmiana ustawy odmieniła los wielu
Opublikowano: 03-03-2010

40% wzrost ilości żywności otrzymywanej przez Banki Żywności w 2009 roku, to efekt zmian prawnych oraz promocji nowych udogodnień wśród producentów.
W 2009 roku Banki Żywności od producentów Żywności otrzymały aż 5 645 648, 08 kg żywności.
Ważne jest ażeby te udoskonalenia prawne dotyczyły również dystrybutorów żywności. Z bólem serca otrzymujemy informacje o wyrzucanej żywności zarówno od dużych firm dystrybucyjnych, hurtowników, właścicieli sklepów jak i restauratorów, gdzie każdego dnia do utylizacji trafia nadająca się do spożycia żywność.
W Polsce wciąż są ludzie, których nie stać na posiadanie podstawowych produktów spożywczych. Jak wynika z badań, zamieszczonych w przygotowanej na zlecenie Polskiego Komitetu EAPN ekspertyzie Anny Szukiełojć-Bieńkuńskiej 24% dzieci i młodzieży w Polsce żyje w ubóstwie i jest to grupa najbardziej narażona na wykluczenie społeczne. Polacy sądzą, że w okolicy, w której mieszkają, ubóstwem dotkniętych jest 64% osób, w tym skrajnym ubóstwem 20%.
30% wzrost darowizn żywnościowych pokazuje, jak ważny wpływ ma polityka podatkowa na niesienie pomocy i zapobieganie marnowaniu żywności. Dzięki przeprowadzonej w 2009 roku kampanii informacyjnej „Podatki są po naszej stronie”, Bankom Żywności udało się zachęcić do przekazywania żywności 8 nowych, ogólnokrajowych producentów żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności stale współpracuje z firmą doradczą PricewaterhouseCoopers wyjaśniając wszelkie wątpliwości producentów, jak również pracując nad dalszymi zmianami prawnymi, które umożliwiłyby rozszerzenie prawa do przekazywania darowizn żywności zwolnionych z podatku VAT również na dystrybutorów Żywności.
Dziękując Pani za dotychczasowe wsparcie naszych działań prosimy o pomoc w nagłośnieniu konieczności zmiany prawa. Jesteśmy przekonani, że również dzięki współpracy z Panią uda nam się uratować wiele dobrej żywności, która trafi do osób najbardziej potrzebujących w Polsce.