Rick Stein na Dalekim Wschodzie
Opublikowano: 04-03-2013

Szef kuchni Rick Stein wyrusza w nową kulinarną podróż. Tym razem odwiedzi Daleki Wschód, aby przybliżyć widzom różnorodność kuchni azjatyckiej. Potrawy z tego regionu zdobywają coraz większą popularność na całym świecie. Restauracje, których menu inspirowane jest egzotycznymi smakami Wschodu, stały się codziennością w większości europejskich miast.
Dzięki serii „Rick Stein na Dalekim Wschodzie” widzowie przekonają się, czy potrawy serwowane na starym kontynencie rzeczywiście mają wiele wspólnego z prawdziwą kuchnią Azji. Gospodarz programu pokazuje chińskie i francuskie wpływy, które charakteryzują kuchnię wietnamską, prezentuje składniki wykorzystywane w potrawach przygotowywanych przez zamieszkujących Kambodżę Khmerów, a także przybliża widzom smaki Bangladeszu. W trakcie swojej wyprawy Rick Stein udaje się także do Tajlandii, Malezji, na Sri Lankę oraz przemierza wyspy Indonezji. Odwiedza tradycyjne, rodzinne restauracje, nocne targi, wioski rybackie i miejscowych rolników, aby skosztować żywności z tego obszaru oraz poznać całe spektrum egzotycznych smaków. Jest to niezwykle inspirująca podróż, w której nietypowe składniki, żywe aromaty i niezwykłe receptury przeplatają się z pięknymi krajobrazami oraz orientalną kulturą Wschodu. Nie jest to pierwszy telewizyjny show Steina. Urodzony w Oxfordzie szef kuchni od wielu lat należy do najpopularniejszych ekspertów kulinarnych w swoim kraju. Jego zamiłowanie do podróży i poznawania kuchni innych narodów przysporzyło mu wielu fanów i pozwoliło wyróżnić się w środowisku. Na co dzień prowadzi wraz z żoną restaurację w Kornwalii.