Robert Dąbrowski najlepszy na VII Festiwalu Kuchni Greckiej!

Opublikowano: 21-03-2012

21 marca 2012 roku podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbył się VII Festiwal Kuchni Greckiej. VII Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów.

kuchniagrecka1001

 

Lista uczestników VII Festiwalu Kuchni Greckiej

– Sylwia Bukała  – Restauracja Etno –  Warszawa

– Mariusz Dobies –  Hotel Królewski – Gdańsk

– Robert Dąbrowski – Hotel Bryza – Jurata

– Adam Dmyterko – Resteuracja Pergola – Kołobrzeg

– Maciej Kobylański – Restauracja Dwór Stary – Chotów

– Paweł Kubera – Hotel Zieliński – Szczecinek

– Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal – Wieliczka

– Marek Lechowicz – Zamek Dubiecko – Dubiecko

– Mateusz Biaduń – Restauracja i Winoteka Merliniego 5 – Warszawa

– Robert Stefański – Restauracja Maestra – Bydgoszcz

– Dawid Szkudlarek – Hotel Best Western – Gorzów Wielkopolski

– Maciej Wojdylak – Restauracja De Paulo – Toruń

 

Zgodnie z regulaminem konkursu każdy z zawodników miał za zadanie w ciągu godziny przygotowanie dania głównego w 7 porcjach z wykorzystaniem: rostbef Sokołów, ciasta Kataifi Kanaki, makaronu Orzo Medium Helios, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół Swedeponic, oliwy z oliwek Extra Virgin oraz Pomace „Theofilos”

kuchniagrecka002  kuchniagrecka004

W jury technicznym zasiadali:

  1. Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury) – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  2. Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club – Grecja
  3. Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  4. Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  5. Athanasios Skouras – Wiceprezes Chef’s Club – Grecja
  6. Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  7. Dariusz Zahorański – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Kurt Scheller przyznał, że zawodnicy mieli problem z przygotowaniem mięsa oraz wykorzystaniem kuchni molekularnej.

kuchniagrecka003Tego samego zdania był Robert Sowa: dzisiaj głównym produktem jest rostbef i jesteśmy trochę zaskoczeni jako jurorzy. Myśleliśmy, że polscy kucharze będę sobie lepiej radzić z mięsem. Jak widać z daleka: boczek jest niedosmażony, surowy, mięso też surowe a powinno być różowe. Robert Sowa dostrzegł jednak ambicje wśród młodego pokolenia kucharzy, chęć pokazania się i zaistnienia. Są świetnie przygotowani. Wśród siedmiu edycji jest to pierwszy konkurs kuchni greckiej, gdzie talerze wyglądają jak na najlepszych konkursach kulinarnych. Nam kuchnia grecka kojarzyła się przede wszystkim z sałatką grecką, z grillowanym serem, z owocami morza. Natomiast dzisiaj widać trend nowych technik oczywiście w oparciu o najlepsze produkty greckich- dodał juror konkursu. Robert Sowa uważa również, że widać modę na gotowanie. Zainteresowanie gości targów EuroGastro konkursem było bardzo duże. Widać, że firmy, które zainwestowały pieniądze w organizację tego konkursu wygrywają. Są tutaj tylko jeden dzień z Teo ale ich wizualizacja na tych targach jest bardzo silna. Myślę, że warto inwestować w takie rzeczy, zwłaszcza w konkurs na targach, bo zawsze obok przejdzie kilka tysięcy osób. To nie jest jakiś tam konkurs gdzieś w Polsce, nawet z największym standardem, o największej jakości, natomiast nie ma takiej publiki jak tutaj– podkreślił Robert Sowa.

Oto wyniki VII Festiwalu Kuchni Greckiej:

WYNIKI DO POBRANIA

I miejsce Robert Dąbrowski z hotelu Bryza w Juracie.

gala.festiwal033  kuchniagrecka006

II miejsce Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku.

gala.festiwal028  kuchniagrecka005

III miejsce Sylwia Bukała z Restauracji Etno w Warszawie.

gala.festiwal026  kuchniagreck001

Zwycięzca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012. Robert Dąbrowski wygrał również tygodniowy wyjazd z osobą towarzyszącą do Grecji. Nagrodę ufundowało Biuro Podróży Hellas Travel i Itaka.

Organizator Festiwalu – Teo Vafidis podkreślił, że z każdym rokiem konkurs jest lepszy, zarówno jeśli chodzi o sprawy organizacyjne jak i o jakość. Po siedmiu latach Polacy już coraz więcej wiedzą o tym, jak korzystać z greckich produktów. W tym konkursie nie muszą robić w 100% kuchnię grecką, muszą wykorzystać greckie produkty. Te produkty możemy wykorzystać nie tylko w kuchni greckiej. Możemy gotować polskie dania z wykorzystaniem greckich produktów– dodał Teo Vafidis.

kuchniagrecka2001  kuchniagrecka2002

Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury uważa, że to świetny pomysł, że kuchnia grecka jest promowana w Polsce. Nigdy nic tak nie rozwija kucharzy jak wiedza o innych kulturach kulinarnych- uważa juror podkreślając jednocześnie, że kuchnia grecka nie jest może tak znana jak kuchnia włoska czy francuska ale ma duży potencjał żeby to zmienić: jeśli chodzi o znajomość kucharzy to kuchnia grecka jest teraz mniej więcej tak samo znana jak kuchnia hiszpańska. Chociaż wydaje mi się, że chyba większą sympatią darzymy kuchnię hiszpańską, częściej jeździmy do Hiszpanii i nawet mamy większą sympatię do hiszpańskich klubów piłkarskich. Promocja w formie takiego festiwalu jest bardzo ważna.

Jak sama nazwa wskazuje „Festiwal kuchni greckiej” to festiwal a nie konkurs, jego forma była luźniejsza. Jury zwracało uwagę przede wszystkim na smak, kreatywność oraz na wykorzystanie produktów greckich, tak aby były one spójne ze sobą. Nie musi to być w takim samym wydaniu jak robią to Grecy ale żeby chociaż miało to sens. Jest to już VII edycja i coraz więcej kucharzy zna tę kuchnię, tzn. rozróżniają poszczególne produkty greckie. Każda wiedza, która wykracza poza standardy kuchni polskiej jest przydatna– podsumował Jerzy Pasikowski.

Organizatorami VII Festiwalu Kuchni Greckiej byli:

  • Teo Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny, Executive Chef – Kuchnia grecka  www.vafidis.pl
  • · Wsparcie merytoryczne: Fundacja – Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl oraz Klub Szefów Kuchni Grecji www.chefsclub.gr
  • Organizator techniczny: MT Targi, organizator Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro www.mttargi.pl

Firma The Greek Gourmet zaprezentowała szeroki wachlarz oryginalnych greckich produktów importowanych na polski rynek.

gala.festiwal003  gala.festiwal011

Na wieczornej gali w Klubie Galop VII Festiwal Kuchni Greckiej, został oficjalnie zakończony. Wieczór obfitował w podziękowania dla Sponsorów, Partnerów wydarzenia i Jurorów.  Następnie ogłoszono wyniki Festiwalu i zostały wręczone nagrody, a dla zwycięzcy również nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2012.  Po takich emocjach pozostało już tylko rozkoszować się greckimi przysmakami przy prawdziwie greckich dźwiękach.

gala.festiwal012  gala.festiwal048

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!


loga_2012