Robert Sowa gotuje z gwiazdami w Wola Park

Opublikowano: 01-10-2009

sowa_majch.jpg tvn_warszawa.png

W sobotę 26 września Robert Sowa, wraz ze znanym z programu "Europa da się lubić" Vito Casettim, aktorem Wojciechem Majchrzakiem oraz wola_park.jpgprezenterem telewizyjnym i gospodarzem programu "Gadżet" w TVN Turbo Zbigniewem Urbańskim, gotował w warszawskim Centrum Handlowym WOLA PARK. 

sowa_europa.jpg

sowa_urbanski.jpg

Tym razem znany mistrz kulinarny i jego niesamowici goście przygotowali następujące dania:

– pierś z kurczaka marynowaną w rozmarynie, podaną z kurkami, truskawkami i kremem balsamico

– dorsza na ragout z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem 

– wieprzowinę duszoną w piwie z pieczarkami i pieczywem razowym. 

Kulinarne zmagania można było obejrzeć w programie "Na wynos", którego emisja miała miejsce na antenie TVN Warszawa w środę 30 września. 

 

PIERŚ Z KURCZAKA MARYNOWANA W ROZMARYNIE PODANA NA KURKACH Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM KREMEM BALSAMICO

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z kurczaka (po 200 g każda)

Marynata:

100 ml oliwy z oliwek

50 ml czerwonego wina

2 ząbki czosnku

1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka 

1/4 startego na tarce o grubych oczkach selera

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

200 g kurek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę szalotki 

50 ml bulionu warzywnego

1 łyżka masła cytrynowego

50 ml białego kremu balsamico

80 g świeżych truskawek

Kilka listków świeżej mięty

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość  doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.

Kurczaka wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. 

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie  każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych sałat.

PIECZONY DORSZ PODANY NA RAGOÛT Z SOCZEWICY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g fileta z dorsza bez skóry

Marynata:

4 łyżki oliwy z awokado z chili

2 ząbki czosnku 

4 pokrojone w paseczki suszone pomidory

1 łyżka kaparów

4 gałązki posiekanej świeżej bazylii 

300 g ugotowanej soczewicy

1 puszka pomidorów pelati

4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek posiekanej dymki

2 ząbki czosnku 

2 gałązki rozmarynu

2 gałązki tymianku 

100 ml białego wina

1 posiekana papryczka chili

Przyprawy PRYMAT do smaku: sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz indyjski, słodka papryka węgierska 

1 pęczek świeżych liści szpinaku

100 ml sosu vinaigrette 

Sposób przygotowania: 

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z dorsza zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć dymkę, czosnek i papryczkę chili, a następnie dodać soczewicę, białe wino, pomidory pelati, tymianek i rozmaryn. Całość gotować do miękkości, doprawiając do smaku.

Dorsza obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180?C. Tak przygotowaną rybę podawać na ragoût z soczewicy, z sałatką ze szpinaku z sosem vinaigrette i cząstkami cytryny. 

WIEPRZOWINA DUSZONA W PIWIE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I CHLEBEM RAZOWYM

Składniki dla 4 osób:

1 kg łopatki wieprzowej bez kości

2 cebule

400 g pieczarek

4 łyżki oleju słonecznikowego

2 kromki chleba razowego

4 ząbki czosnku 

500 ml piwa 

Przyprawy PRYMAT do smaku: 

sól czosnkowa, papryka słodka węgierska, pieprz ziołowy, kminek 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić, zrumienić na oleju, a następnie dodać mięso, kminek i połowę piwa. Całość dusić do miękkości. Dodać chleb razowy i resztę piwa. Zagotować i doprawić do smaku. Tak przygotowaną duszoną wieprzowinę podawać z kwaśną śmietaną, świeżo posiekaną natką pietruszki i kluseczkami lub knedlami.