Robert Sowa i Zdrowa Szkoła w Grodzisku Mazowieckim
Opublikowano: 26-11-2010

Za nami kolejne szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. W środę, 17 listopada 2010 roku, kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski, zagościł w Technikum nr 1 Zespołu Szkół nr 1 przy ulicy Żwirki i i Wigury 4 w Grodzisku Mazowieckim.
Ekipa realizująca projekt spotkała się z bardzo miłym przyjęciem ze strony uczniów i nauczycieli. Sala pękała w szwach, bowiem w prezentacji uczestniczyło około 100 osób. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali prezentacji na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi.
W trakcie prezentacji nauczyciele pomagali ekipie Roberta Sowy w przygotowaniu dań, które po warsztatach były degustowane przez wszystkich uczestników szkolenia. Wszystkim zebranym wyserwowano łososia norweskiego z sosem z sera pleśniowego i szpinaku z suszonymi pomidorami. Ponadto nauczyciele przygotowywali z Grzegorzem Łapanowskim dania na bazie łososia norweskiego i tradycyjnych polskich produktów.
Powstało kilka ciekawych dań, m.in. carpaccio z łososia marynowane w ćwikle ze świeżą kolendrą i bryndzą owczą, nemy kozim serem i wędzonym łososiem, palony łosoś na gęsim smalcu z sosem z pieczonej papryki i kiełkami słonecznika, łosoś norweski w papilotach na kapuście kiszonej duszonej na klarowanym maśle z ekologiczną kiełbasą od chłopa oraz carpaccio z łososia marynowane w pigwie z imbirem i miodem oraz sałatką z kopru włoskiego, koperku i szarej renety. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że potrawy smakowały równie dobrze, jak wyglądały.
Na zakończenie spotkania, wszyscy otrzymali miłe upominki w postaci książek Roberta Sowy. Dzięki nim wspólnie spędzone chwile na pewno na dłużej pozostaną w pamięci uczestników spotkania.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, bez których nie udałoby się zrealizować tego projektu.
Główny sponsor:
Dziękujemy również firmie:
Patronat medialny:
Robert Sowa i Zdrowa Szkoła w Grodzisku Mazowieckim
Opublikowano: 24-11-2010
Za nami kolejne szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. W środę, 17 listopada 2010 roku, kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski, zagościł w Technikum nr 1 Zespołu Szkół nr 1 przy ulicy Żwirki i i Wigury 4 w Grodzisku Mazowieckim.
Ekipa realizująca projekt spotkała się z bardzo miłym przyjęciem ze strony uczniów i nauczycieli. Sala pękała w szwach, bowiem w prezentacji uczestniczyło około 100 osób. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali prezentacji na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi. W trakcie prezentacji nauczyciele pomagali ekipie Roberta Sowy w przygotowaniu dań, które po warsztatach były degustowane przez wszystkich uczestników szkolenia.
Wszystkim zebranym wyserwowano łososia norweskiego z sosem z sera pleśniowego i szpinaku z suszonymi pomidorami. Ponadto nauczyciele przygotowywali z Grzegorzem Łapanowskim dania na bazie łososia norweskiego i tradycyjnych polskich produktów. Powstało kilka ciekawych dań, m.in. carpaccio z łososia marynowane w ćwikle ze świeżą kolendrą i bryndzą owczą, nemy kozim serem i wędzonym łososiem, palony łosoś na gęsim smalcu z sosem z pieczonej papryki i kiełkami słonecznika, łosoś norweski w papilotach na kapuście kiszonej duszonej na klarowanym maśle z ekologiczną kiełbasą od chłopa oraz carpaccio z łososia marynowane w pigwie z imbirem i miodem oraz sałatką z kopru włoskiego, koperku i szarej renety.
Wszyscy zgodnie stwierdzili, że potrawy smakowały równie dobrze, jak wyglądały. Na zakończenie spotkania, wszyscy otrzymali miłe upominki w postaci książek Roberta Sowy. Dzięki nim wspólnie spędzone chwile na pewno na dłużej pozostaną w pamięci uczestników spotkania.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, bez których nie udałoby się zrealizować tego projektu.
Główny sponsor:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmie:
Patronat medialny: