Robert Sowa i Zdrowa Szkoła w Grodzisku Mazowieckim

Opublikowano: 26-11-2010

Za nami kolejne szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. W środę, 17 listopada 2010 roku, kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski, zagościł w Technikum nr 1 Zespołu Szkół nr 1 przy ulicy Żwirki i i Wigury 4 w Grodzisku Mazowieckim.

zs_grodzmaz012.jpg

 

Ekipa realizująca projekt spotkała się z bardzo miłym przyjęciem ze strony uczniów i nauczycieli. Sala pękała w szwach, bowiem w prezentacji uczestniczyło około 100 osób. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali prezentacji na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi.

zs_grodzmaz002.jpg

W trakcie prezentacji nauczyciele pomagali ekipie Roberta Sowy w przygotowaniu dań, które po warsztatach były degustowane przez wszystkich uczestników szkolenia. Wszystkim zebranym wyserwowano łososia norweskiego z sosem z sera pleśniowego i szpinaku z suszonymi pomidorami. Ponadto nauczyciele przygotowywali z Grzegorzem Łapanowskim dania na bazie łososia norweskiego i tradycyjnych polskich produktów.

zs_grodzmaz001.jpg zs_grodzmaz013.jpg

Powstało kilka ciekawych dań, m.in. carpaccio z łososia marynowane w ćwikle ze świeżą kolendrą i bryndzą owczą, nemy kozim serem i wędzonym łososiem, palony łosoś na gęsim smalcu z sosem z pieczonej papryki i kiełkami słonecznika, łosoś norweski w papilotach na kapuście kiszonej duszonej na klarowanym maśle z ekologiczną kiełbasą od chłopa oraz carpaccio z łososia marynowane w pigwie z imbirem i miodem oraz sałatką z kopru włoskiego, koperku i szarej renety. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że potrawy smakowały równie dobrze, jak wyglądały.

zs_grodzmaz003.jpg zs_grodzmaz011.jpg

Na zakończenie spotkania, wszyscy otrzymali miłe upominki w postaci książek Roberta Sowy. Dzięki nim wspólnie spędzone chwile na pewno na dłużej pozostaną w pamięci uczestników spotkania.

zs_grodzmaz007.jpg

 

Serdecznie dziękujemy sponsorom, bez których nie udałoby się zrealizować tego projektu.

Główny sponsor:

 

norge_norweski_losos.jpg

 

Dziękujemy również firmie:

suempol.jpg

 

Patronat medialny:

 

portal_gastronomiczny_newsgastro_logo.jpg

Robert Sowa i Zdrowa Szkoła w Grodzisku Mazowieckim

Opublikowano: 24-11-2010

Za nami kolejne szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. W środę, 17 listopada 2010 roku, kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski, zagościł w Technikum nr 1 Zespołu Szkół nr 1 przy ulicy Żwirki i i Wigury 4 w Grodzisku Mazowieckim.

Ekipa realizująca projekt spotkała się z bardzo miłym przyjęciem ze strony uczniów i nauczycieli. Sala pękała w szwach, bowiem w prezentacji uczestniczyło około 100 osób. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali prezentacji na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi. W trakcie prezentacji nauczyciele pomagali ekipie Roberta Sowy w przygotowaniu dań, które po warsztatach były degustowane przez wszystkich uczestników szkolenia.

Wszystkim zebranym wyserwowano łososia norweskiego z sosem z sera pleśniowego i szpinaku z suszonymi pomidorami. Ponadto nauczyciele przygotowywali z Grzegorzem Łapanowskim dania na bazie łososia norweskiego i tradycyjnych polskich produktów. Powstało kilka ciekawych dań, m.in. carpaccio z łososia marynowane w ćwikle ze świeżą kolendrą i bryndzą owczą, nemy kozim serem i wędzonym łososiem, palony łosoś na gęsim smalcu z sosem z pieczonej papryki i kiełkami słonecznika, łosoś norweski w papilotach na kapuście kiszonej duszonej na klarowanym maśle z ekologiczną kiełbasą od chłopa oraz carpaccio z łososia marynowane w pigwie z imbirem i miodem oraz sałatką z kopru włoskiego, koperku i szarej renety.

Wszyscy zgodnie stwierdzili, że potrawy smakowały równie dobrze, jak wyglądały. Na zakończenie spotkania, wszyscy otrzymali miłe upominki w postaci książek Roberta Sowy. Dzięki nim wspólnie spędzone chwile na pewno na dłużej pozostaną w pamięci uczestników spotkania.

Serdecznie dziękujemy sponsorom, bez których nie udałoby się zrealizować tego projektu.

Główny sponsor:

Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmie:

Patronat medialny: