Robert Sowa odwiedził polską fermę ślimaków

Opublikowano: 18-06-2012

Pierwszy czerwcowy weekend Robert Sowa spędził w dość niezwykły sposób. Najpierw odwiedził fermę ślimaków w Oldrzyszowicach – najwiekszą spośród 80 hodowli wchodzących w skład grupy Polish Snail Holding, następnie uczestniczył w wielkiej degustacji ślimaków na opolskim rynku, a w sobotni wieczór śledził na żywo zmagania najlepszych polskich muzyków w koncercie SuperJedynek, organizowanym w ramach 49. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE 2012.

PSH_slimaki_logo

 W sobotnie popołudnie Robert gościł na fermie ślimaków w Oldrzyszowicach. To największa polska ekologiczna hodowla ślimaków, działająca w ramach grupy Polish Snail Holding.

Pierwszy etap hodowli ślimaków przebiega w halach (jest to tzw. reprodukcja). Tu w ściśle i precyzyjnie kontrolowanych warunkach ślimaki znoszą jaja do specjalnej mieszanki ziemi. Drugi etap to tucz ślimaków na zewnątrz w specjalnie przystosowanych parkach. Początkowy etap tuczu (pierwszy miesiąc) odbywa się pod folią lub w szklarni. 

Ślimaki żywione są specjalnie skomponowaną paszą skłądającą się z mieszanki zmielonych ziaren zbóż i związków mineralnych. Dodatkowym pokarmem są rośliny wysiane w parku do tuczu na zewnątrz. 

Po wizycie na fermie, przyszedł czas na degustację ślimaków, która odbyła się w ogródku Restauracji Maska na Starym Rynku w Opolu. Tam przez kilka godzin miłośnicy doskonałej kuchni mogli degustować potrawy ze ślimaków pochodzących właśnie z fermy w Oldrzyszowicach. Robert Sowa był honorowym gościem i ze smakiem zajadał się przygotowanymi przysmakami.

 

 

Jeśli macie ochotę na pyszne danie ze ślimaków, polecamy przepis Roberta Sowy na ich przygotowanie… 

ŚLIMAKI A LA ROBERT

Składniki dla 4 osób:
200 g ślimaków w marynacie z wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i marchewki
150 g masła
50 g sparzonego szpinaku
50 ml białego wina
½  pęczka natki  pietruszki
2 szalotki
Sól, czarny pieprz
3 ząbki czosnku
200 g sera rokfor
Miąższ z 4 pomidorów bez skóry

Sposób przygotowania:
Odcedzone ślimaki udusić z masłem, czosnkiem, natką pietruszki, białym winem i szpinakiem. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać powstałym sosem. Na tak przygotowane ślimaki nałożyć ser rokfor i pomidory concasse. Całość zapiekać w temperaturze 160ºC do momentu pojawienia się żółtej skórki.


 

 

Zwieńczeniem dnia, było uczestnictwo w koncercie SuperJedynek podczas 49. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE 2012. Tegoroczny konkurs SuperJedynek zdominowała Sylwia Grzeszczak i zespół Zakopower.  Wokalistka odebrała wyróżnienia jako SuperArtysta i za na najlepszą płytę („Sen o przyszłości”). Zakopower również dostał dwie statuetki – jedna trafiła do rąk wokalisty Sebastiana Karpiela-Bułecki, jako najlepszego artysty w kraju, druga za hit roku – przebój „Boso”. Z kolei SuperZespołem została grupa Blue Café.

Podczas koncertu wyłoniono również SuperPremierę. Została nią piosenka „Skrzydlate ręce” grupy Enej, która niewątpliwie będzie hitem nadchodzącego lata.