Robert Sowa odwiedził polską fermę ślimaków
Opublikowano: 18-06-2012

Pierwszy czerwcowy weekend Robert Sowa spędził w dość niezwykły sposób. Najpierw odwiedził fermę ślimaków w Oldrzyszowicach – najwiekszą spośród 80 hodowli wchodzących w skład grupy Polish Snail Holding, następnie uczestniczył w wielkiej degustacji ślimaków na opolskim rynku, a w sobotni wieczór śledził na żywo zmagania najlepszych polskich muzyków w koncercie SuperJedynek, organizowanym w ramach 49. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE 2012.
W sobotnie popołudnie Robert gościł na fermie ślimaków w Oldrzyszowicach. To największa polska ekologiczna hodowla ślimaków, działająca w ramach grupy Polish Snail Holding.
Pierwszy etap hodowli ślimaków przebiega w halach (jest to tzw. reprodukcja). Tu w ściśle i precyzyjnie kontrolowanych warunkach ślimaki znoszą jaja do specjalnej mieszanki ziemi. Drugi etap to tucz ślimaków na zewnątrz w specjalnie przystosowanych parkach. Początkowy etap tuczu (pierwszy miesiąc) odbywa się pod folią lub w szklarni.
Ślimaki żywione są specjalnie skomponowaną paszą skłądającą się z mieszanki zmielonych ziaren zbóż i związków mineralnych. Dodatkowym pokarmem są rośliny wysiane w parku do tuczu na zewnątrz.
Po wizycie na fermie, przyszedł czas na degustację ślimaków, która odbyła się w ogródku Restauracji Maska na Starym Rynku w Opolu. Tam przez kilka godzin miłośnicy doskonałej kuchni mogli degustować potrawy ze ślimaków pochodzących właśnie z fermy w Oldrzyszowicach. Robert Sowa był honorowym gościem i ze smakiem zajadał się przygotowanymi przysmakami.
Jeśli macie ochotę na pyszne danie ze ślimaków, polecamy przepis Roberta Sowy na ich przygotowanie…
ŚLIMAKI A LA ROBERT
Składniki dla 4 osób:
200 g ślimaków w marynacie z wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i marchewki
150 g masła
50 g sparzonego szpinaku
50 ml białego wina
½ pęczka natki pietruszki
2 szalotki
Sól, czarny pieprz
3 ząbki czosnku
200 g sera rokfor
Miąższ z 4 pomidorów bez skóry
Sposób przygotowania:
Odcedzone ślimaki udusić z masłem, czosnkiem, natką pietruszki, białym winem i szpinakiem. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać powstałym sosem. Na tak przygotowane ślimaki nałożyć ser rokfor i pomidory concasse. Całość zapiekać w temperaturze 160ºC do momentu pojawienia się żółtej skórki.
Zwieńczeniem dnia, było uczestnictwo w koncercie SuperJedynek podczas 49. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej OPOLE 2012. Tegoroczny konkurs SuperJedynek zdominowała Sylwia Grzeszczak i zespół Zakopower. Wokalistka odebrała wyróżnienia jako SuperArtysta i za na najlepszą płytę („Sen o przyszłości”). Zakopower również dostał dwie statuetki – jedna trafiła do rąk wokalisty Sebastiana Karpiela-Bułecki, jako najlepszego artysty w kraju, druga za hit roku – przebój „Boso”. Z kolei SuperZespołem została grupa Blue Café.
Podczas koncertu wyłoniono również SuperPremierę. Została nią piosenka „Skrzydlate ręce” grupy Enej, która niewątpliwie będzie hitem nadchodzącego lata.