Śródziemnomorskie smaki i gorący klimat…czyli V Festiwal Kuchni Greckiej
Opublikowano: 26-06-2010

W dniu 26 czerwca w eleganckim hotelu Swing w Krakowie odbyła się V już edycja Festiwalu Kuchni Greckiej. Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia był Teofilos Vafidis, znany wszystkim z licznych występów i programów telewizyjnych .
To właśnie dzięki jego osobie – pełnej południowego temperamentu i poczucia – humoru Konkurs stał się prawdziwą gratką nie tylko w wymiarze kulinarnym. Oprócz podróży po egzotycznych smakach i oryginalnych recepturach, każdy z odwiedzających miał okazję posmakować także bogatej kultury oraz poczuć klimat prawdziwej Grecji.
Na uroczystej gali wieczornej, która odbyła się po całodziennych zmaganiach kulinarnych, nagrodzono tych najlepszych.
W Konkursie Kuchni Greckiej I miejsce zajął Łukasz Stolarczyk z krakowskiego hotelu Unicus. Warty podkreślenia jest fakt, iż zwyciężył on zarówno w ocenie jury szefów kuchni jak i Vipów.
II miejsce zdobył Rafał Matera z Restauracji Valdi Plus z Mikołowa,III miejsce Dariusz Kuźniak z Restauracji i Rezydencji Ravelo w Łodzi.
Zwycięska potrawa:
W Konkursie carvingowym najlepszy w oczach jury okazał się Piotr Wasik
II miejsce zajął Tomasz Szpalek
na III pozycji uplasował się Łukasz Szewczyk.
Wyróżnieniem nagrodzono także Piotra Kwiatka.
Wyniki i punktacja II Polskiego_Festiwalu_Carvingu.doc
Zanim to jednak nastąpiło, przez cały dzień trwała ostra rywalizacja między poszczególnymi uczestnikami Konkursu.
Na początek gości powitało magiczne trio, czyli Teo Vafidis, Tomasz Kozłowicz, znany polski aktor, który tym razem wcielił się w rolę moderatora Konkursu oraz Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury degustacyjnego, na co dzień Korporacyjny Doradca Kulinarny Nestle Professional Poland, wybitna postać sceny gastronomicznej, członek jury wielu prestiżowych konkursów kulinarnych.
Wsparcie otrzymano również od cenionych i znanych, nie tylko w branży gastronomicznej, szefów kuchni:
Kurtha Schellera – właściciela akademii kulinarnej.
Giancarlo Russo – najpopularniejszego włoskiego kucharza w Polsce, który gotował dla Papieża Jana Pawła II.
Dariusza Strucińskiego – założyciela Klubu Szefów Kuchni oraz szefa kuchni w hotelu Anders w Starych Jabłonkach.
Adama Chrząstowskiego – właściciela restauracji Ancora w Krakowie
Oraz od wybitnych osobowości kulinarnych prosto z Grecji:
Pavlosa Karpatosa – sekretarza Klubu Kucharzy w Atenach
Athanasioa Skourasa vice prezesa KSK Ateny i szefa kuchni prezydentów greckich.
Potrawy oceniało także jury Vipów nie związanych na co dzień z gastronomią:
Marcin Hołubowicz – Prezes grupy Event
Edyta Rusińska – Dyrektor De’Longhi Polska
Adam Błoński – Redaktor Frash & Cool Market
Uczestnicy Konkursu z pełnym zaangażowaniem przystąpili do przygotowania swoich dań.
Postępy w pracach na bieżąco śledzili członkowie jury, zwracając uwagę na najdrobniejsze szczegóły.
W końcu nadszedł czas na degustację wykonanych dań. Oceniane były wg kryteriów: smak i aromat, wygląd, odpowiedni dobór składników w daniu. Z pewnością nie było to łatwe zadanie, sądząc po żywych dyskusjach i licznych konsultacjach członków jury.
Podczas gdy w sali głównej toczyły się zmagania kulinarne, tuż obok trwały zawody w carvingu – czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Jeśli po zaserwowanych daniach zgromadzeni Goście mieli jakikolwiek niedosyt wrażeń optycznych, to z pewnością wyczarowane spod rąk carvingowców arbuzy i melony dopełniły reszty.
Nie trudno się dziwić reakcjom pełnym zachwytu, bowiem podziwiać można było zarówno skończone dzieła, jak i niesamowitą koncentrację, opanowanie i cierpliwości pracujących nad nimi uczestników konkursu carvingowego.
Zapytaliśmy przewodniczącego jury Pana Mirosława Bobrowskiego, szefa Kuchni na promie Unity Line m/f Polonia, o kryteria ocen tej niecodziennej formy sztuki. „W carvingu szczególnie ważne jest stworzenie obiektywnych kryteriów i umiejętność poprawnej oceny poszczególnych elementów. Wymaga to oczywiście wiedzy i doświadczenia, jednak tylko w ten sposób możemy wyłonić prawdziwego zwycięzcę. Oceniamy kolejno inwencję twórczą zawodnika, połączenie poszczególnych wzorów i ich wkomponowanie w całość motywu, technikę wykonania, sposób cięcia oraz ogólne wrażenie estetyczne. Warto zwrócić uwagę, iż zawodnicy mają także 2 melony do dyspozycji, żółty i pomarańczowy, co w odpowiedniej kombinacji pozwoli osiągnąć bardzo ciekawą i oryginalną kompozycję barw.”
Podczas trwania równoległych konkursów, wystawcy w sali głównej prezentowali ciekawostki oraz nowości produktowe i usługowe branży gastronomicznej. Festiwal jest bowiem doskonałą okazją także do nawiązania kontaktów biznesowych i wypróbowania oferowanych produktów. Skosztować można było m.in. przepysznych przypraw i greckich przysmaków sprowadzanych do Polski przez Teo Vafidisa i jego firmę The Greek Gourmet.
Zielone oliwki Mammout nadziewane cytryną w zalewie czy halloumi, tradycyjny cypryjski ser z dodatkiem mięty, mogły pobudzić wilczy apetyt i kulinarną fantazję odwiedzających. Firma NestleProfessional zaprezentowała Creme Brulee oraz marynaty Maggi o trzech smakach.
Takie kulinarne wydarzenie nie mogło się odbyć bez udziału robotów kuchennych Kenwood, które pomagały uczestnikom Festiwalowego Konkursu Sztuki Kulinarnej w zdobywaniu cennych doświadczeń i prestiżowego trofeum. Kenwood zaprezentował podczas Festiwalu najnowszy model robota kuchennego Cooking Chef, który posiada wbudowaną płytę indukcyjną, umożliwiającą jednoczesne przygotowywanie i gotowanie rozmaitych potraw. Ile gatunków greckich oliwek można spotkać, tyle funkcji i zastosowań oferuje Cooking Chef. Zarówno doświadczeni szefowie kuchni, jak i uczniowie szkół gastronomicznych z entuzjazmem podziwiali i korzystali z pomocy robotów Kenwood, podczas szykowania swoich popisowych dań.
Na Festiwalu Kuchni Greckiej nie mogło zabraknąć także stoiska marki De’Longhi, z aromatyczną kawą – obowiązkowym napojem wszystkich Greków po każdym posiłku.
Firma Saga przekonywała zwiedzających do stosowania kuchennego papieru, którego walory mogą okazać się bardzo pomocne i praktyczne w każdej kuchni.
Diversey promował środek do ręcznego mycia naczyń w formie koncentratu, podkreślając jego niezwykłą wydajność. Z 2,5 litra produktu otrzymamy aż 6 252 litry gotowego roztworu.
Choć Festiwal Kuchni Greckiej odbył się w okresie wakacyjnym, pokaz swoich zdolności kulinarnych zaprezentowali także uczniowie szkół gastronomicznych: Zespół szkół agro-technicznych imienia W. Witosa w Ropoczycach, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie oraz Zespół Szkół Gastronomicznych z Bobowej. Za wspaniałe dania, zaangażowanie, trud i wysiłek wszyscy odebrali cenne nagrody z rąk członków jury.
Łukasz Konik specjalizujący się w kuchni molekularnej zaprozentował smakołyki bazujące na potrawach greckich. Przygotował m.in. lizaki o smaku czarnych oliwek, na deser zaserwował sorbet o smaku ouzo z dodatkiem Sprite’a, a ciekawostką stała się sałatka grecka, do której dodano zamrożoną w azocie bazylię oraz oliwę z oliwek. Goście byli wniebowzięci zarówno smakiem, jak i efektami wizualnymi.
Po tym wydarzeniu nadszedł czas, by sami mistrzowie swego fachu zaprezentowali nam swoje umiejętności kulinarne. W roli głównej wystąpili Giancarlo Russo, Kurt Scheller oraz Pavlos Karpatos. Każdy z nich przygotował danie z krewetek, kładąc jednakże nacisk na przygotowanie ich w sposób charakterystyczny dla ojczystych kuchni krajów, z których się wywodzą. Śmiechowi i zabawom nie było końca
Giancarlo po skończeniu i zaserwowaniu Gościom swojego dania, zaprezentował także alternatywne nakrycia głowy, tymczasem Kurt Scheller pokazał najskuteczniejszy sposób na rozłupanie jajka.
Jako że honorowy patronat nad Konkursem objęła Fundacja Beaty Tyszkiewicz "Zdążyć z pomocą", w trakcie Konkursu odbyła się licytacja nagród, ufundowanych przez sponsorów. Poza możliwością wylicytowania produktów i usług po okazyjnej cenie, każdy z Gości mógł wspomóc działania Fundacji wspierającej leczenie i rehabilitację ciężko chorych dzieci.
Zakupić można było książki dla dzieci podpisane własnoręcznie przez Beatę Tyszkiewicz, zestaw greckich przypraw, tarkę do sera od Swedeponic, zestaw grillowy, przejażdżkę prawdziwym Harleyem Davidsonem, zestaw produktów firmy Saga, voucher do hotelu Swing, w którym odbył się Konkurs, koszyk piknikowy, książkę z przepisami kuchni greckiej Athanasiosa Skourasa, torbę produktów firmy Nestle oraz funkcjonalny blender ręczny marki Kenwood.
Licytacja zakończyła tym samym pierwszą część Konkursu.
W tym tygodniu zapraszamy na część drugą, czyli oficjalne wręczenie nagród na wieczornej gali. Zachęcamy także do lektury licznych wywiadów z uczestnikami Konkursu, członkami jury oraz przedstawicielami firm.
Mediterranean flavors and hot climate…the 5th Festival of Greek Cuisine
The 5th Festival of Greek Cuisine took place on the 26th of June in the elegant hotel Swing in Cracow. The organizer of this culinary event was Teofilos Vafidis, known from numerous performances and television programs.
It is thanks to this person – full of southern temperament and sense of humor that the competition became a real treat not only in culinary sense. Apart from the journey across exotic flavors and original recipes, each visitor had also the opportunity to taste the rich culture and feel the climate of authentic Greece.
The best of the best were awarded on the ceremonial evening gala, which took place after the whole day of culinary struggles.
The first place in the Greek Cuisine Competition went to Łukasz Stolarczyk from hotel Unicus in Cracow. It is worth underlining that he won in the assessment of chefs’ jury as well as VIPs.
The second place went to Rafał Matera from the Restaurant Valdi Plus in Mikołowo, and the third to Dariusz Kuźniak from Restaurant and Residence Ravelo in Łódź.
In the Carving competition the best in the eyes of jury was Piotr Wasik.
The second place went to Tomasz Szpalek.
The third place took Łukasz Szewczyk.
A honourable mention was awarded to Piotr Kwiatek.
However, before it happened, the whole day was full of competition between the participants.
At the beginning the guests were welcomed by magical trio, that is Teo Vafidis, Tomasz Kozłowicz, known Polish actor, who this time acted as the moderator of the competition, and Jerzy Pasikowski, the chairman of tasting jury, Corporate Culinary Advisor Nestle Professional Poland, eminent figure of the gastronomic scene, member of jury of numerous prestigious culinary competitions.
Many other valued and well-known chefs, not only in gastronomic field, have given their support:
Kurt Sheller – the owner of culinary academy
Giancarlo Russo – the most popular Italian cook in Poland, who cooked for the Pope John Paul II
Dariusz Struciński – the founder of KSK and chef in hotel Anders in Stare Jabłonki
Adam Chrząstowski – the owner of restaurant Ancora in Cracow
And also prominent culinary personalities straight from Greece:
Pavlos Karpatos – the secretary of Cooks Club in Athens
Athanasio Skouras – vice president KSK Athens and chef of Greek presidents
The dishes were also assessed by jury of VIPs:
Marcin Hołubowicz – president of Event group
Edyta Rusińska – Director of De’Longhi Poland
Adam Błoński – editor of Fresh&Cool Market
The participants of the competition started to prepare their dishes with big commitment.
The jury was observing the progress in their work paying attention to the smallest details.
Finally, the time has come to taste the prepared dishes. They were assessed according to the following criteria: taste and aroma, look, appropriate selection of ingredients. Certainly it was not an easy task, taking into consideration lively discussions of the jury.
While the culinary struggles were progressing in the main room, right next to it was taking place the competition in carving – the art of sculpting in fruit and vegetables. If the assembled guests had any kind of unsatisfied feeling about the visual impressions after the served dishes, they surely disappeared when the carving team conjured up impressive melons and watermelons.
No wonder that everybody was impressed as one could admire not only the finished works but also the incredible concentration, composure and patience of the competitors.
We asked the chairman of the jury Mr Mirosław Bobrowski, the chef on Unity Line ferry Polonia, about the criteria of assessment of this unusual form of art. “In carving especially important are objective criteria and the ability to correctly assess individual elements. It requires of course knowledge and experience, but only in this way we can choose the right winner. We assess the imagination of the competitor, the combination of the patterns and their incorporation into the whole motive, the way of cutting and general aesthetic impressions. It is worth to underline that the competitors have also 2 melons at their disposal, yellow and orange, which in a right combination allows to achieve very interesting and original composition of colours.”
During the time of the parallel competitions, the exhibitors in the main hall were presenting new products and services in gastronomic field. The Festival is namely an ideal opportunity to make business contacts and test the offered products. One could try for instance delicious spices and Greek delicacies imported to Poland by Teo Vafidis and his company The Greek Gourmet.
Green olives Mammout stuffed with lemon in marinade or halloumi, the traditional cheese with mint from Cyprus could really stimulate the appetite and culinary fantasy of the visitors. The company Nestle Professional presented Crème Brulee and 3 flavors of Maggi marinades.
Such culinary event could not do without Kenwood food processors, which were helping the participants of the competition in winning the precious experience and the prestigious trophy. During the Festival, Kenwood presented the newest model of the food processor Cooking Chef, which has a built-in induction plate, enabling to simultaneously prepare and cook various dishes. Cooking Chef offers as many functions and applications as there are sorts of Greek olives. Experienced chefs as well as students of culinary schools enthusiastically admired and used Kenwood food processors while preparing their signature dishes.
The Festival of Greek Cuisine could not take place also without the stand of the brand De’Longhi, with aromatic coffee – obligatory beverage after each meal in Greece.
The company Saga was encouraging the visitors to use the kitchen paper which has many advantages helping in each kitchen.
Diversey was promoting a dishwashing agent in form of a concentrate. It was especially underlining its remarkable efficiency: from 2,5 liters of the product we can obtain 6 252 liters of ready solution.
Although the Festival of Greek Cuisine took place during summer holidays, also the students of gastronomy schools presented their culinary skills: Group of agro-technical schools named after W.Witos in Ropoczyce, Group of Gastronomy Schools no.1 in Cracow and Group of Gastronomy Schools in Bobowa. They all received precious prizes from the members of jury for their wonderful dishes, commitment and effort.
Łukasz Konik who specializes in molecular cuisine presented delicacies which were based on Greek dishes. He prepared among others lollipops with black olives flavor, as a dessert he served sorbet with ouzo flavor with addition of Sprite. And a novelty turned out to be the Greek salad to which he added basil and olive oil frozen in nitrogen. The guests were delighted with the taste as well as by the visual effects.
After this event came the time when the masters in this field presented their culinary skills. The main role played Giancarlo Russo, Kurt Scheller and Pavlos Karpatos. Each of them prepared a dish with prawns paying attention so that they were typical of the cuisine of their native countries. It included a lot of fun and laughter.
After Giancarlo has finished and served his dish to the guests, he presented also an alternative hat. In the meantime Kurt Sheller showed the most effective way to break an egg.
The event was held under the honorary patronage of Beata Tyszkiewicz Foundation “Zdążyć z pomocą” (“To be in time with help”). That is why during the competition there was an auction of prizes funded by sponsors. Apart from the opportunity to bid products and services at a bargain price, each guest could support the Foundation which is helping in the treatment and rehabilitation of seriously ill children.
One could buy books for children personally signed by Beata Tyszkiewicz, a set of Greek spices, a cheese grater from Swedeponic, a grill set, a ride on a real Harley Davidson, a set of products from the company Saga, voucher to hotel Swing in which the competition took place, picnic basket, a book with Greek recipes by Athanasios Skouras, a bag with Nestle products and a functional Kenwood hand blender .
The auction finished the first part of the Competition.
The second part was the official award ceremony which took place in the evening. We encourage to read the interviews with the participants of the competition, members of the jury and representatives of the companies.