Śródziemnomorskie smaki na Komorskiej

Opublikowano: 16-03-2012

Pod honorowym patronatem Ambasady  Hiszpanii , w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie  przy ul. Komorskiej , odbyły się w dniu 13 marca   warsztaty  z zakresu  kuchni hiszpańskiej.

hiszpania001

 

 

Gośćmi honorowymi byli: Pani Begona Matilla,  Pan Juan Antonio Garcia – Denche oraz Pani Margarita Kozakiewicz  z Ambasady Hiszpanii.

Warsztaty zorganizowane zostały dzięki Panu Alberto Hernandez Torio – reprezentującego firmę deSabor oraz Panu Bartłomiejowi  Gołębiowskiemu  z restauracji Carmona Tapas Bar.   W atmosferę zwyczajów hiszpańskich wprowadziła uczestników szkolenia Pani Begona Matilla – radca Ambasady Hiszpanii.

hiszpania002

 

Kuchnia hiszpańska należy do najpopularniejszych kuchni europejskich. Swym zasięgiem obejmuje  tradycje kulinarne wielu regionów współczesnej Hiszpanii. W kuchni hiszpańskiej dominują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny, jagnięcina przyrządzane na wiele sposobów.

Hiszpania to smak chłodzącego gazpacho i sycącej hiszpańskiej paelli.  Menu hiszpańskie udowadnia, że bazując na najprostszych składnikach przyrządzić można iście królewskie potrawy. Kuchnia hiszpańska to oliwa z oliwek, suszona szynka, sery hiszpańskie, przekąski tapas. Przekonali się o tym uczestniczący w warsztatach uczniowie, nauczyciele oraz zaproszeni goście. Młodzież pod czujnym okiem szefowej kuchni hiszpańskiej przyrządzała śródziemnomorskie potrawy.

 

A były to

Szkoleniu towarzyszyły prezentacje multimedialne i żywy komentarz w wykonaniu znawców tradycji i zwyczajów Hiszpanii.