Rok 2009 z Newsgastro.pl
Opublikowano: 31-12-2009

Nowy Rok to jak zwykle czas skłaniający do różnego rodzaju postanowień, planowania przyszłości. Jest to jednak także wspaniały moment na wszelkiego rodzaju podsumowania, rozliczenia. Podsumowujemy to co było, wspominamy, dzielimy się refleksjami i spostrzeżeniami. Newsgastro to bardzo „młodziutki” portal- oficjalne otwarcie nastąpiło w listopadzie 2009, natomiast w sieci pojawiliśmy się w lipcu, a mimo to, mamy w swoim dorobku już wiele osiągnięć. Chcemy się nimi w tym miejscu pochwalić. Naszym zdaniem, jak na pół roku formowania się portalu zrobiliśmy bardzo wiele. Bardzo często sprawowaliśmy patronat nad różnego rodzaju imprezami, stąd też pojawiało się przy ich organizacji nasze logo. Nawiązaliśmy współpracę z wieloma szkołami. Dzięki nam wieści o sukcesach sporego grona młodych ludzi którzy, osiągnęli swoje pierwsze sukcesy na polu kulinarnym zobaczyło światlo dzienne. By nie być posądzonym o przechwałki w tym miejscu chcielibyśmy umieścić swoiste kalendarium.
25 stycznia 2009- Warszawa
Hotel Lord -IX Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana organizator Gancarlo Russo.
31 marca 2009 r. w restauracji Moonsfera mieszczącej się na dachu Centrum Olimpijskiego odbyła się premiera nowej książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Wśród zaproszonych Gości zainteresowanych nowymi przepisami i pomysłami Roberta Sowy Moonsferę odwiedzili Maciej Orłoś z żoną, Piotr Tymochowicz, Ryszard Rembiszewski, Ewa Kuklińska, Tomasz Zubilewicz, Sambor Czarnota oraz Laura Łącz. Oczywiście nie mogło zabraknąć także najwybitniejszych szefów kuchni: Kurtha Schellera, Karola Okrasy, Giancarlo Russo, Teo Vafidisa.
Dnia 25 kwietnia 2009– Ożarów Mazowiecki
IV Festiwal Kuchni Greckiej, hotel Mazurkas organizator Teofilos Vafidis
10- 12 maja 2009- Kudowa Zdrój
Piknik Majowy organizowany przez Hotel Verde Montana oraz Fundację Klubu Szefów Kuchni.
W ciągu trzech dni Pan Wiesław Bober – członek Kapituły Szefów Kuchni, a zarazem szef kuchni Hotelu Verde Montana Wellness & SPA,pełniąc honory gospodarza pokazał potencjał tego pięknego obiektu, oraz zadbał o wyjątkowe warunki wzajemnej wymiany doświadczeń.
29 stycznia i 11 lutego 2009
dwie półfinałowe rozgrywki V Edycja Konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
28-30 stycznia 2009- Kołobrzeg
Konkurs Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim, Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans
06 – 08 marca 2009 – Ryn
VII Konkurs Młodych Talentów Stuki Kulinarnej w hotelu Zamek Ryn
11 marca 2009 – Poznań
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2009- finał konkursu w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions
26 marca 2009- Warszawa
Konkurs zorganizowany przez Klub Szefów Kuchni podczas Targów EuroGastro 2009
26 marca 2009- Warszawa
Konkurs Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy zorganizowany podczas Targów EuroGastro 2009
20 – 22 marca 2009- Kraków
„MŁODZI ŁOWCY SMAKÓW”- X Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
03 kwietnia 2009- Warszawa
„Życie ze smakiem”- pierwsza edycja konkursu zorganizowana w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej 30/36
04 kwietnia 2009- Baranów Sandomierski
VIII Edycja Dań Wielkanocnych, Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka
08 kwietnia 2009- Warszawa
II Szkolny Konkurs Sztuki Kulinarnej Tradycyjne Danie Wielkanocne w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej
pierwsza połowa kwietnia 2009- Szczecin
szkolny konkurs sztuki kulinarnej uczniów klas II i III Technikum Gastronomicznego przy Zespole Szkół Nr 6
15-19 kwietnia 2009- Quito – Ekwador
Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „EKWADOR – Gourmonde Equinoccial 2009” przeznaczony dla młodych kucharzy – studentów szkół gastronomicznych w wieku 18-28 lat Polacy zdobyli I miejsce
16 kwietnia 2009- Kraków
Międzyszkolny Konkurs Kulinarny V Edycja – Stół pięknie nakryty
20-21 kwietnia 2009- Nowa Huta
Konkurs "Przysmak Hutnika" i "Nowa Huta na Słodko" w Zespole Szkół Specjalnych nr 14
22-24 kwietnia 2009- Nowy Sącz
Konkurs Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim , Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans
25 kwietnia 2009-Tarnów
pierwszy konkurs dla uczniów w stylu black box zorganizowany w Zespole Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych
25 kwietnia 2009- Ożarów Mazowiecki
I Polski Festiwal Carvingu w 4*Best Western Hotel Mazurkas
09 maja 2009- Świeradów Zdrój
I edycja Dolnośląskich Zmagań Kulinarnych p.t. "Izerskie Fantazje"
16 maja 2009- Přerov – Czechy
VII Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Retigo Cup 2009
Złoty Medal dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim
17 maja 2009- Białystok
Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku i Otwarte Mistrzostwa Litwy BBQ zorganizowane pod patronatem Klubu Szefów Kuchni Sukces Polskiego Teamu -BBQ Horns
30 maja 2009- Gdynia
VI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ w poławianiu dorsza i prezentacji potraw z dorsza oraz „black box” Panesco&Wilbo – "Dorszowe Żniwa"
30 maja i 1 czerwca 2009- Jadwisin
Dzień Dziecka w Szkole Podstawowej im. Jerzego Szaniawskiego w Jadwisinie przygotowany w ramach Globalnej Inicjatywy na Rzecz Dzieci, wraz z władzami gminy Serock i Fundacją Klubu Szefów Kuchni przez firmę JohnsonDiversey
6 czerwca 2009- Stare Jabłonki
I Regionalne Święto Ryby Warmia Mazury Powiśle zorganizowane przez Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz firmę Martom – Traveland Spółka z o.o.na terenach rekreacyjnych Hotelu Andres w Starych z niezastapiąnym Dariuszem Strucinskim
13.06.2009- Pułtusk
I Konkurs Kuchni Polskiej „Wczoraj i Dziś”
Konkurs zorganizował Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord, przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu był Hotel Zamek w Pułtusku Dom Polonii wraz z szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.
Impreza została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
27 czerwca 2009- Łódź
Festiwal Kulinarny zorganizowany na terenie Łódzkiej Manufaktury. Kucharze zaprezentowali potrawy z ryb i owoców morza, które oceniło jury pod przewodnictwem Roberta Sowy w asyście Theo Vafidisa i Piotra Pawła Malewskiego. W szranki stanęły następujące restauracje: Anatewka, Hotel Artis z Zamościa, Cafe Lulu, Restauracja Rodzinna Cammino, L’Ecru, Revelo, Kiosk z Pabianic, Sodexo Polska – catering Della, Pepe Verde, Restauracja Ogień w hotelu Qubus, Showtime oraz Restauracja Polska.
4 lipca 2009- Mikołajki
II Mazurski Festiwal Rybny pt. „Rybkę na zdrowie” zorganizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Miasto i Gminę Mikołajki oraz grupę Amax.
Zasadniczym jego celem było kultywowanie tradycji rybackich, promocja zdrowej i ekologicznej żywności i odżywiania oraz popularyzacja aktywnego wakacyjnego wypoczynku wśród jezior i lasów.
2009-Zell am See – Kaprun Polskie Dni
Już po raz kolejny goście Polskich Dni oprócz wielu atrakcji mieli wśród niech możliwość doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych pod okiem mistrza- Karola Okrasy.
25 lipca 2009-Skoczów
I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej
1-2 sierpnia 2009-12-31- Ryn
II Festiwalu Kultury Średniowiecza „MASURIA 2009”- hotel Zamek Ryn.
4-5 sierpnia 2009- Stare Jabłonki
Puchar Świata w Siatkówce Plażowej SWATCH FIVB World Tour 2009 Mazury Open Klasyfikacje odbyły się 4 sierpnia, natomiast 5 sierpnia to dzień Turnieju Głównego Kobiet oraz Turnieju Klasyfikacyjnego Mężczyzn.Najwieksza atrakcja to Restauracja Mistrzów z niezapomnianymi daniami
08 sierpnia 2009- Jastarnia
Independent Flair League, Niezależna Liga Barmanów
Drugie w tym roku rozgrywki IFL zrealizowane zostały pod oficjalnym patronatem Urzędu Gminy Jastarnia oraz Domu Zdrojowego. W pełnym słońcu, wśród rybackich kutrów i luksusowych jachtów, w „towarzystwie” czerwonych ferrari Martini, barmani rywalizowali o punkty i nominacje do listopadowego finału Niezależnej Ligii Barmańskiej.
15 sierpnia 2009- Mielno
Drugie Mistrzostwa Świata w gotowaniu na Byle Czym
Tysiące ludzi przyszło na mieleński deptak by bawić się razem z nami. Nikt nie wyszedł głodny bo w wielkim kotle przygotowaliśmy dla gości prawie tonę przepysznej zupy gulaszowej. Zjedzono oczywiście wszystko…
15 sierpnia 2009-Poznań
III Ogólnopolski Festiwal III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Kapituła Dobrego Smaku, konkursu Polska Nalewka Roku 2009 w składzie:
Piotr Bikont – przewodniczący,Małgorzata Kalicińska , Piotr Frydryszek, Jan Babczyszyn, Andrzej Kurzawski, Hieronim Błażeja, Wojciech Radtke kosztuje 78 nalewek zgłoszonych do konkursu Polska Nalewka 2009
15 sierpnia 2009- Ustronie
IV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny Jak co roku podczas Święta Baraniny niemałą atrakcją było przygotowanie Zupy Zbójnickiej,wspólnie przez uczestników Konkursu Kulinarnego i Zbójników z Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
14-15 sierpień .09- prom pasażerski m/f Polonia Unity Line w trakcie rejsu Świnoujście Ystad
Tym razem barmani mieli nieco utrudnione zadanie z powodu „lekkiej” niestabilności podłoża, jednak i tak mogą mówić o wielkim szczęściu, gdyż dzień prędzej nieźle „bujało”.Prowadzącymi imprezę byli Norbi i Remigiusz Labus– oczywiście spisali się „śpiewająco”.
23 sierpnia 2009- Krasiczyn
VII Gala Myśliwska– cykliczne spotkanie z kuchnią myśliwską.
Zaprezentowane zostały potrawy tej wspaniałej kuchni o bogatych polskich tradycjach i historii . Podczas Gali odbył się konkurs kulinarny dotyczący profesjonalnego przyrządzania potraw myśliwskich.
24-26 sierpnia 2009- Kołobrzeg
"TROPICAL TRENDY DRINKS 2009"- kolejny zlot integracyjny barmanów, który odbył się w hotelu IKAR PLAZA. Organizatorem było Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
28-29 sierpnia 2009- Augustów
V Kulinarne Regaty „Mojego gotowania” i Radia Zet o Puchar Przeglądu Gastronomicznego. Było to juz piąte i zarazem jubileuszowe Kulinarne Regaty
14 sierpnia 2009
14 sierpnia br. Kłodzko świętowało 550 Rocznicę Hrabstwa Kłodzkiego.Uczta u Hrabiegio i Hrabiny czyli Wielka uczta mieszczan! „Hrabstwo Kłodzkie czyli w kraju Pana Boga" to spektakl obrazujący ponad półwieczną historię Hrabstwa, którego granice są dziś powiatem kłodzkim. Spektakl oparty jest na tekstach książki „W kraju Pana Boga" dr Małgorzaty Ruchniewicz (Uniwersytet Wrocławski) i prof. Arno Herziga (Uniwersytet Hamburski). W rolę Hrabiny i Hrabiego, czyli honorowych gospodarzy wieczoru, wcielili się pani poseł na Sejm RP Monika Wielichowska i starosta kłodzki pan Krzysztof Baldy, którzy nie tylko bawili gości specjalnych przy vipowskim stole, ale również powitali zaproszonych do współpracy kucharzy. Na czele ekipy gotującej stał Wiesław Bober- członek Kapituły Szefów Kuchni, oraz przedstawiciele firm wspomagających.
04 września 2009
Robert Sowa utonął…….w doskonałym aromacie pieczonego drobiu, który był serwowany na XXXV Festiwalu Róży Kutno 2009r. Święto Róży to najpiękniejszy festiwal zapachów, kolorów i smaków, w czasie którego, jak sama nazwa wskazuje, królują róże.
20-22 sierpnia 2009- Kudowa Zdrój
47 Festiwal Moniuszkowski . Jego organizatorami byli między innymi Moniuszkowskie Towarzystwo Kulturalne i Urząd Miasta Kudowa Zdrój. Dyrektorem artystycznym festiwalu był Sławomir Pietras. Gastronomicznie królował za to Wiesiu Bober Szef Kuchni W Hotelu Villa Montana
3 września 2009-Warszawa
Warsztaty Dancehallowe w restauracji Moonsfera (Centrum Olimpijskie). Organizatorem imprezy był Dancehall Queen & King Polska, główny promotor tańca Dancehall w tej części Europy.
4-5.-09.2009- Augustów
Spotkanie dla klientów i dystrybutorów Firmy NEXMAR Sp. z o.o. z Białegostoku przygotowane przez agencję Grupa Event w Hotelu Warszawa.
Główną atrakcją był Wieczór Grecki, który poprowadził grecki mistrz kuchni Theofilos Vafidis
12 września 2009- Prerovie Czechy
V finał Kulinarnego Pucharu Republiki Czeskiej w przygotowaniu gulaszu zwany przez mieszkańców małymi Mistrzostwami Świata- to jedyny taki konkurs na świecie.
Zespoły musiały w ciągu 5 godzin zaaranżować swoje stoisko, przygotować 15 litrów autorskiego gulaszu i w animacyjny, ciekawy sposób podawać swoje potrawy przybyłym gościom.
W konkursie wystąpiło 40 zespołów
16 września 2009- Poznań
KULINARNY PUCHAR POLSKI 2009– W środę 16 września 2009 na uroczystej gali wręczono nagrody uczestnikom konkursu. Najlepiej zaprezentowała się i zajęła I miejsce ekipa: Paweł Rozmiarek i Tomaszem Budzyńskim z Hotelu HP Park z Poznania,
15 września 2009- Poznań
Primerba Cup 2009 zorganizowane podczas targów Gastro Trendy 2009
podczaW finale startowało 8 dwuosobowych zespołów składających się z dwóch kucharzy: szefa oraz pomocnika. Zadaniem finałowych drużyn było przygotowanie po 6 porcji dania głównego ze schabu z dzika oraz zakąski ciepłej z sandacza, z użyciem minimum jednego rodzaju Primerby Knorr.
22 września 2009- Warszawa
Oficjalne otwarcie nowej hali wystawienniczo- eventowej w Warszawskim Centrum EXPO XXI.
20 września 2009- Ruda Śląska
II Konkurs Młodych Talentów o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej w Restauracji Adria w Pałacu Ballestremów. Autorem i pomysłodawca konkursu jest Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.Konkurs miał służyć propagowaniu tradycyjnej kuchni śląskiej wśród kucharzy i młodych adeptów sztuki kulinarnej, a także promocji śląskiej kultury i tradycji.
16 września 2009- Warszawa
Jubileuszu 15-lecia tygodnika Naj i miesięcznika Moje Gotowanie, w którym uczestniczył Robert Sowa. Uroczystość odbyła się w warszawskim Teatrze Bajka. Po powitaniu przez Panią Magdalenę Malicką (prezes G+J Polska), zaproszeni goście obejrzeli przedpremierowy pokaz spektaklu "Zamknij oczy i myśl o Anglii". Kolejną atrakcją wieczoru był poczęstunek przygotowany przez Roberta Sowę we współpracy z Jarosławem Uścińskim i Restauracją Moonsfera
19 września 2009- Warszawa
Druga edycja festiwalu kulinarnego Wine & Food Noble Night, podczas którego dwanaście znakomitych polskich restauracji rywalizowało o miano mistrzów sztuki kulinarnej i prestiżowe Rekomendacje Noble Concierge.
26 września 2009- Kroczyce k / Zawiercia
Kulinarne Pożegnanie Lata 2009 połączone z Ogólnopolskimi Kulinarnymi Prezentacjami Regionów.
wrzesień 2009
Robert Sowa zwyciężył w konkursie zorganizowanym przez PLL LOT, w którym spośród szefów kuchni najlepszych warszawskich hoteli wyłoniono autora nowego menu dla pasażerów klasy biznes. Zaproponowane menu musiało nie tylko być smaczne i trafiać w gust pasażerów, ale również sprostać skomplikowanym wymogom technicznym związanym z transportem, ograniczoną przestrzenią na pokładzie i specyficznym warunkom na wysokości.
Robert Sowa spełnił wszystkie wymagania, a ponadto urzekł jury lekkością, różnorodnością i estetyką zaproponowanych dań. Dzięki temu, to właśnie na podstawie jego receptur Spółka LOT Catering przygotowuje posiłki dla pasażerów podróżujących w klasie biznes.Robert Sowa dołączył tym samym do grona znanych na świecie szefów kuchni, którzy opracowali menu dla pasażerów linii lotniczych. Dotychczas z amerykańskimi United Airlines współpracował Charlie Trotter, dla British Airlines dania komponował Michel Roux, a dla Thomsonfly menu stworzył włoski mistrz kulinarny Aldo Zilli.
Wrzesien 2009
Akademia polskiej kuchni i wódki dla zagranicznych Dyplomatów w ramach „Kulinarnych podróży z Okrasą”.
Mistrz kuchni Karol Okrasa, renomowana warszawska restauracja Belvedere w Warszawie oraz Stowarzyszenie Polska Wódka zorganizowali cykl spotkań warsztatowych dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie Ambasadorów i ich małżonek.
Dyplomaci zapoznali się dzięki temu z historią i tradycją polskiego biesiadowania, tajnikami przygotowywania tradycyjnych, narodowych dań podawanych, jak każe obyczaj, z doskonałą wódką Wyborową. Dzięki temu idea promocji „polskiego stołu” zyskała grono swoich wpływowych „Ambasadorów” na całym świecie.
10 września 2009- Ryga Łotwa
Otwarty Kulinarny Puchar Łotwy zorganizowany przez Łotewski Klub Szefów Kuchni (Pavaru Clubs), International Exhibition Company BT 1 oraz władze miasta Ryga.
4-7 października 2009- Warszawa
Wizyta Merrilla J. Fernando – założyciela Dilmah, wybitnego kipera herbaty oraz działacza społecznego.
w Akademii Kurta Schellera
2 października 2009- Warszawa
Otwarcie AMBER ROOM, restauracji w Pałacu Sobańskich przy Al. Ujazdowskich 13.
30.09-02.10.2009- Stare Jabłonki
VIII Ogólnopolska Konferencja Dyrektorów Szkół Hotelarsko –Gastronomiczno -Turystycznych w zorganizowana przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie na zlecenie Ministerstwa Sportu i Turystyki w Hotelu Anders. Tematem przewodnim konferencji była poprawa jakości kształcenia zawodowego w kontekście wykorzystania środków pomocowych z Unii Europejskiej.
7 – 9 października 2009- Warszawa
Targi Gastro Hotel zorganizowane w hali AWF przy al. Paderewskiego 35.
Październik 2009
Półfinały Global Chefs Challenge- najbardziej prestiżowy indywidualny konkurs kulinarny organizowany przez WACS- Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni. Budapeszt 2009
„Mimo braku miejsca na podium wyjazd uznaję za udany. Była to kolejna lekcja, dzięki której w przyszłości na pewno będę mógł zawalczyć o upragnione złoto. Aby dojść do tego sukcesu trzeba śledzić trendy i stale dążyć do perfekcji i non stop brać udział w takich wyjazdach.” – mówi Sebastian Krauzowicz, reprezentant Polski na półfinałach Global Chefs Challenge odbywających się w Budapeszcie.
16- 17 października 2009- Warszawa
Młodzi, zdolni i ambitni czyli "Zgotuj Sobie Sukces"
W centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm w szranki stanęły 24 drużyny, które przygotowały dania własnego autorstwa.
Trzydziestu śmiałków, mieszkańców wsi z woj. Warmińsko-Mazurskiego, którzy zgłosili się do projektu
"Ucz się od najlepszych – zostań kucharzem potraw regionalnych”, ukończył swoją przygodę z nauką kulinarnego kunsztu. Pod okiem doświadczonych kucharzy m.in.Adama Michalskiego i Krzysztofa Szulborskiego z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, od 16 lutego uczyli się gotowania oraz zaangażowania w pracę
15-17 października 2009- Kielce
III Targi Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego „GASTRO-TECH 2009”.
Na ponad 100 stoiskach można było nie tylko oglądać sprzęt potrzebny w działalności gastronomicznej, ale także uczestniczyć w licznych pokazach, prezentacjach i degustacjach. Targom towarzyszyło wiele atrakcji, m.in. Ogólnopolski Konkurs Baristów połączony z prezentacjami kawy, zawody Latte Art, czyli sztuki tworzenia rysunków z mleka na powierzchni kawy, seminarium dla znawców i miłośników wina oraz konferencja „W krainie świętokrzyskich smaków” mająca na celu promocję regionalnych przysmaków.
16 październik 2009-Lębork
Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie.
Impreza została przeprowadzona już po raz siódmy, a drugi na szczeblu wojewódzkim. Kulinaria zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Lęborska wraz z Departamentem Turystyki
i Biurem Promocji Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. Współorganizatorami przedsięwzięcia byli: Starostwo Powiatowe, Urząd Miejski oraz Zespół Szkół Gospodarki Żywnościowej
i Agrobiznesu.
6-7 października 2009- Kołobrzeg
Warsztaty kulinarne prowadzone w ramach unijnego projektu "Gastronomia moją szansą". W rolę nauczyciela wcielił się mistrz kulinarny- Robert Sowa
22 października 2009- Warszawa
Obiadu Czwartkowego- kulinarna impreza, organizowana przez firmę Philipiak Polska, która odbyła się w warszawskiej restauracji Belvedere. Spotkanie poprowadził mistrz Karol Okrasa.
26 października 2009 Warszawa
Otwarcie Kuchni Szkoleniowej Nestlé Professional. w siedzibie Nestlé Polska S.A.
23 – 24 października 2009- Lynchburg, Tennessee USA
21st Annual Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecie- miedzynarodowezawody w grillowaniu. gdzie reprezentacja Polish BBQ Kings zdobyła uznanie wśród 100 biorących udział konkursie drużyn- została uhonorowana I nagrodą
23-25 października 2009- Łódź
II Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2009– impreza zorganizowana przez Międzynarodowe Targi Łódzkie.
Październik 2009
Wydanie książki mistrza Kuchni Kurt Schellera- „Szefa kuchni wędrówki po świecie”.
Dzięki jego najnowszej książce poznajemy smaki choćby Jamajki, Francji, Kuwejtu, Anglii, Szwajcarii czy Austrii. Zgłębimy z nim nie tylko receptury tamtejszych specjałów, ale wkradniemy się także do kuchni i poznamy styl życia ich mieszkańców tych krajów, na który jedzenie ma duży wpływ.
Wszak jak czytamy w książce (…) we Francji jedzenie jest nie tylko jedzeniem, lecz stylem życia, (…) w Anglii picie piwa jest czynnością społeczną ect.
O poznawaniu Hiszpanii od kuchni opowiada Robert Sowa.
Niedawno na zaproszenie mistrza Joselito odbyłem podróż do Hiszpanii i poznałem tam smak, którym jestem zachwycony! Szynka Joselito urzekła mnie aromatem, jakością i oryginalnością, a także niespotykanymi właściwościami zdrowotnymi.
24- 25 października 2009- Kielce
Akademia Molekularna Jeana Bos stawia na młodzież "CZŁOWIEK – najlepsza inwestycja"
Szkolenie z zakresu Kuchni Molekularnej- projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej zorganizowane przez Technikum Przemysłu Spożywczego.
21 listopada 2009- Wrocław
Wydanie książki Hanny Szymanderskiej, „Polska kuchnia tradycyjna”
W sobotę 21 listopada
odbyła się kolejna edycja konkursu „Profesjonalista Roku 2009” organizowanego przez Fundację Polish Prestige Hotels
Kolejna edycja konkursu „Profesjonalista Roku 2009” organizowanego przez Fundację Polish Prestige Hotels PPH&R i Hotel HP Park we Wrocławiu.
Celem konkursu jest promowanie utalentowanych i kreatywnych kucharzy dbających o podtrzymanie polskiej i regionalnej sztuki kulinarnej, a tematem tegorocznej edycji było skomponowanie w czasie 75 minut przystawki z łososia norweskiego i kaszy oraz dania głównego przygotowanego na bazie przepiórki.
25 listopada 2009-WARSZAWA
OFICJALNE OTWARCIE NEWSGASTRO.PL
Odbyło się oficjalne, medialne otwarcie NewsGastro.pl, współorganizowane z firmą Cranberry Marketing Committee, oraz restauracją Moonsfera, w której to niezwykłej scenerii odbyło się święto. Oryginalne menu przygotował Jarek Uściski.
Wśród zaproszonych Gości znalazły się znane postacie zarówno z branży gastronomicznej, mediów jak i innych dziedzin życia.
26 listopada 2009- Warszawa
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o.
Listopad Warszawa
Otwarcie knajpki „Meta” na ul. Foksal 21, której cały koncept bazuje na osadzeniu jej w latach 70-tych PRLu.Właściciele zadbali o najdrobniejsze szczegóły, by jak najwierniej oddać klimat i atmosferę tamtejszych lat, łącznie z tym, że ofertę gastronomiczną zaserwuje wam Pani Krysia zwana także „Krychą”.
Warszawa 2009
Wydanie książki Wojciecha Modesta Amaro- „Kuchnia polska XXI wieku”
5 grudnia 2009- Zielonka
Coroczne spotkanie wigilijne Klubu Szefów Kuchni oraz jego przyjaciół zorganizowane w Centrum Bankietowo-konferencyjnym Galop w Zielonce k/ Warszawy Na wstępie Kapituła Klubu Szefów Kuchni zaprosiła wszystkich na uroczystość uhonorowania sponsorów, którzy mimo trudnej sytuacji na rynku nie zapomnieli o wspieraniu działań KSK.
20 listopada 2009-
Rozstrzygnięto I internetowy konkurs „Monin Culinary Cup 2009”., zorganizowany przez wyłącznego dystrybutora produktów Monin – Centrum Wina i Dystrybucji Sp. z o.o. Patronat merytoryczny nad konkursem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni. A patronem medialnym był Portal Newsgastro.pl 🙂
30 listopada 2009- Warszawa
Finał Konkursu Barmańskiego Finlandia Vodka Cup- klub Capitol. Najlepsi barmani z całej Polski, wyłonieni w ogólnopolskich eliminacjach, walczyli o miano najlepszego barmana w kraju.
11-13 grudnia 2009- Jelenia Góra
Coroczne spotkanie wigilijne Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. W czasie spotkania podsumowano 10 lat działalności stowarzyszenia, oraz przedstawiono plany na przyszły rok.
16 grudnia 2009- Warszawa
Pierwszy Konkurs Sztuki Kulinarnej zatytułowany „Wigilijne Dania Rybne 2009”-Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych zorganizowany w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej Organizatorami przedsięwzięcia byli DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Obecni byli przedstawiciele miasta, kuratorium oświaty i biura edukacji ………..
Większość imprez przedstawionych w naszym kalendarium nie miałaby racji bytu, gdyby nie sponsorzy. Ponieważ Nowy Rok to także czas podziękowań, chcielibyśmy w tym miejscu złożyć je wszystkim, którzy promują polską gastronomię, kuchnię, kucharzy i tych, którzy dopiero dzięki nim nimi zostaną. Dziękujemy tym, którzy propagują polską żywność, promują polskie restauracje. To dzięki Wam, mamy nadzieję, będziemy w przyszłym roku spotykać się na cyklicznych imprezach ale i również wspólnie będziemy organizować nowe.
Gratulujemy także sukcesów wszystkim, którzy zwyciężyli w wymienionych przez nas, i nie tylko, konkursach. Przede wszystkim najgoręcej jednak gratulujemy zwycięstw wspaniałej młodzieży, która pokazała w czasie różnego rodzaju rywalizacji, że posiada ogromny potencjał i talent, a jedyne czego jej trzeba to miejsca do prezentowania możliwości. Mamy nadzieję, że o zwycięzcach konkursów z 2009 roku usłyszymy jeszcze nie raz a rok objawi sporo nowych talentów.
Serdeczne życzenia SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU składa redakcja Newsgastro.pl