Rozdano Złote Durszlaki

Opublikowano: 17-06-2013

Takich tłumów na Placu Ratuszowym dawno nie było. Do Bielska-Białej przybyli miłośnicy regionalnych smaków z całego regionu. Wszystko było na medal – uczestnicy konkursu kulinarnego w skupieniu przygotowywali swoje potraw, jurorzy ze smakiem degustowali, a zgromadzona publiczność i kosztowała, i się uczyła, bo kulinarni mistrzowie z chęcią dzielili się swoimi tajemnicami i recepturami. Ukoronowaniem dnia były wieczorne atrakcje – kulinarna góralsko-śląska bitwa smaków i występ zespołu Śląsk.

smaki_logo

 

21 konkursowych drużyn (po 7 w każdej kategorii) przygotowywało przystawkę lub deser, zupę i danie główne. – Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia. Nie dość, że wszystko było pyszne to jeszcze przepięknie podane. Aż szkoda było niszczyć często misterne kompozycje – przyznaje Remigiusz Rączka, który oceniał profesjonalistów.

lskie_Smaki_2013_fot.OT_Rafa_Kupczak  Remigiusz_Rczka_Renata_Bielesz_fot._OT_Rafa_Kupczak

Wybór był trudny, jednak Ekspertów Śląskich Smaków trzeba było wskazać. Kulinarną rywalizację wśród amatorów wygrał Team Rodzinny z Czarkowa. Konkursowi weterani przygotowali m. in. kotlet schabowy z kością, młodą kapustą i ziemniakami. Kolejne miejsca zajęła Nina z Familijom, która jurorom podała m. in. pieczonego królika i zupę marchwiową. Zdobywczyniami trzeciej lokaty były Kostkowianki, które przyjechały z wiejską szczawiówką. Całe podium w kategorii uczniów szkół gastronomicznych zajął Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej. Trzy reprezentujące szkołę drużyny serca jury skradły m. in. niedzielnymi żeberkami, domową zupą z pokrzyw czy tatarem ze śledzia z kwaśną śmietaną. Z kolei wśród profesjonalistów królowała Pszczyna. Złoty Durszlak powędrował do Restauracji Stara Piekarnia, Srebrny – do Frykówki (oba lokale mieszczą się przy pszczyńskim rynku), z kolei Brązowy do Hotelu Styl 70*** z pobliskiego Piasku.  

Restauracja_Stara_Piekarnia_fot._OT_Rafa_Kupczak  Team_Rodzinny_-_wrczenie_nagrd_fot._OT_Rafa_Kupczak

Jednak konkurs nie był jedyną kulinarną atrakcją dnia. Równie liczną publiczność przyciągnęła góralsko-śląska Bitwa Smaków, czy koncert Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk. Tłum klientów kłębił się też przy stoiskach, w których lokale skupione na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki sprzedawały lokalne dania śląskie (m. in. wołowe rolady, żur żeniaty, kopę), góralskie (kwaśnica) czy jurajskie (marchwiak czy gęsie pipki).

Dziewczyny_z_gastronoma_BB_niedzielne_zeberka_fot._Piotr_Lipecki

Jedno jest pewne, tak smacznego dnia w Bielsku dawno już nie było!

Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl i stronę na Facebooku: www.facebook.com/SlaskieSmaki.

Nagrodzeni w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu Śląskie Smaki i ich potrawy:

 KATEGORIA AMATORÓW

 1. Team Rodzinny

– „Wulkan” z sałatką jarzynową

– Zupa z leśnych grzybów

– Kotlet schabowy z kością, z młodą kapustą i młodymi ziemniakami

2.
Nina z Familijom z Tarnowskich Gór

– Zupa marchewkowa z wintbojtlem (ptysiem)

– Królik pieczony jako zając

– Pikielsznita z ajerkoniakiem

3. Kostkowianki

– Wiejska szczawiówka

– Gicz cielęca na placku polana sosem z kurek

– Wąwoziki

KATEGORIA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

 1. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – Dziewczyny z gastronoma

– Wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosem

– Zupa na beztydniu

– Niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami

2. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – Chłopcy  z Gastronoma

– Tatar ze śledzia z kwaśną śmietaną

– Czośnianka

– Golonka zapiekana w sosie piwnym z konfiturą z czerwonej cebuli, sosem chrzanowym i kluskami śląskimi

3. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – Łobuzice z gastronoma

– Domowa zupa z pokrzyw

Rolady cielęce z nadzieniem borowikowym, podane na postumencie ze zwoju grysikowego w asyście modrej kapusty z rodzynkami sułtańskimi na ciepło

Wytworna krówka

KATEGORIA PROFESJONALISTÓW

 1. Restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna

– Przetwory z książęcej spiżarni – smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką

– Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym

– Grasica cielęca z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy

2. Restauracja Frykówka, Pszczyna

– Zupa z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiem

– Zając pszczyński w sosie własnym podany z buraczkami glazurowanymi i kluskami kładzionymi

– Ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym

3. Restauracja Hotelu Styl 70***, Piasek k. Pszczyny

– Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek

– Pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem

– Polędwica z sarny sous vide z krupnikiem i chutneyem z bruszwicy i jabłek, podana z ziemniakami z fois gras i pianką tymiankową

 

* * *

Projekt jest współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego.

VIII Festiwal „Śląskie Smaki”® jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz Miasto Bielsko-Biała.

Patronaty honorowe: Ministerstwo Sportu i Turystyki, Marszałek Województwa Śląskiego i Polska Organizacja Turystyczna.