Ruszyła II edycja szkoleń „Zdrowa szkoła”
Opublikowano: 15-11-2010
W środę, 10 listopada 2010 roku, rozpoczęła się kolejna kulinarna podróż Roberta Sowy i Grzegorza Łapanowskiego po polskich szkołach gastronomicznych. A wszystko za sprawą projektu "Zdrowa Szkoła" realizowanego przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

Pierwsza prezentacja jesiennej edycji odbyła się w Zespole Szkół nr 7 na ul. Browarowej 1a w Tychach. Serdecznie dziękujemy Pani Agnieszce Kasprzyszyn oraz Dyrekcji szkoły za pomoc w organizacji pokazu.

W spotkaniu uczestniczyło 100 osób – uczniów szkoły i przedstawicieli grona pedagogicznego. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz cennych informacji o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.

Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych przede wszystkim z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego oraz Konrada Birka i Krzysztofa Baranowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta.

Po części teoretycznej zaprezentowano filmy o hodowli i przetwórstwie łososia norweskiego, a po ich wyemitowaniu odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli nauczyciele praktycznie przygotowujący młodzież do wykonywania zawodu kucharza.

Kulinarny team Roberta Sowy z pomocą nauczycieli przygotował również aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami. Danie to zostało wyserwowane wszystkim uczestnikom, dzięki czemu każdy miał okazję do spróbowania dania przygotowanego podczas prezentacji.

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

Szczegółowy program szkoleniaJesienna edycja przeznaczona jest dla uczniów ostatnich klas średnich szkół gastronomicznych i dla nauczycieli zawodu.
1) Część teoretyczna – max. 25 min
• Żywność, żywienie a zdrowie
• Łosoś norweski a zdrowie
• Pozycja łososia norweskiego w gospodarce Norwegii
• Znaczenie łososia w promocji Norwegii
• Produkt tradycyjny i regionalny szansą dla Polski
• Produkcja, dystrybucja i konsumpcja a zrównoważony rozwój
• Znak NORGE
• Twoja przyszłość w gastronomii
Część teoretyczna prowadzona i moderowana przez Grzegorza Łapanowskiego. Robert Sowa występuje jako aktywny komentator prezentacji.
2/ Prezentacja filmów tematycznych (ok. 45 minut):
• „Błękitna Rewolucja” o historii hodowli oraz rozwoju przetwórstwa łososia w Norwegii
• demonstracja prawidłowego krojenia i filetowania łososia w wykonaniu norweskich specjalistów.
3/ Wstęp do części praktycznej – ok. 20 min.
• Zdrowa kuchnia w restauracji – świadomy szef kuchni, świadomy klient
• Jak przygotowywać się i wygrywać konkursy kulinarne
Moderator: Robert Sowa, towarzyszyć mu będzie Konrad Birek (jako laureat konkursów)
4/ część praktyczna – ok. 30 minut
Omówienie nowoczesnych metod przygotowania posiłków w celu zachowania ich najcenniejszych składników odżywczych – na bazie łososia norweskiego i polskich produktów regionalnych.
• przed rozpoczęciem pokazu Grzegorz Łapanowski prezentuje nauczycielom filetowanie łososia. Robert Sowa omawiać możliwości wykorzystania poszczególnych elementów ryby.
• pokaz kulinarny – przygotowanie łososia norweskiego w połączeniu z polskimi produktami regionalnymi. Do udziału zapraszamy nauczycieli odpowiedzialnych w szkolenie praktyczne (naukę gotowania). Dzięki formie warsztatów nauczyciele mają okazję aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu dań. Warsztaty prowadzi Grzegorz Łapanowski z pomocą Konrada Birka. Kolejne etapy przygotowania dań komentuje Robert Sowa.
• degustacja przygotowanego dania przez uczniów i nauczycieli
• dystrybucja materiałów edukacyjnych i informacyjnych, serwis foto
Główny sponsor projektu:

Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmie:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w najbliższy poniedziałek 15 listopada br., w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile.