Ruszyła II edycja szkoleń „Zdrowa szkoła”

Opublikowano: 15-11-2010

W środę, 10 listopada 2010 roku, rozpoczęła się kolejna kulinarna podróż Roberta Sowy i Grzegorza Łapanowskiego po polskich szkołach gastronomicznych. A wszystko za sprawą projektu "Zdrowa Szkoła" realizowanego przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

 norge_norweski_losos.jpg   logo_fksk.jpg
 

Pierwsza prezentacja jesiennej edycji odbyła się w Zespole Szkół nr 7 na ul. Browarowej 1a w Tychach.  Serdecznie dziękujemy Pani Agnieszce Kasprzyszyn oraz Dyrekcji szkoły za pomoc w organizacji pokazu.

zs_tychy29.jpg

W spotkaniu uczestniczyło 100 osób – uczniów szkoły i przedstawicieli grona pedagogicznego. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz cennych informacji o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.

zs_tychy.jpg

Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych przede wszystkim z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego oraz Konrada Birka i Krzysztofa Baranowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta.

zs_tychy3.jpg zs_tychy14.jpg

Po części teoretycznej zaprezentowano filmy o hodowli i przetwórstwie łososia norweskiego, a po ich wyemitowaniu odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli nauczyciele praktycznie  przygotowujący młodzież do wykonywania zawodu kucharza.

zstychy21.jpg zs_tychy18.jpg

Kulinarny team Roberta Sowy z pomocą nauczycieli przygotował również aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami. Danie to zostało wyserwowane wszystkim uczestnikom, dzięki czemu każdy miał okazję do spróbowania dania przygotowanego podczas prezentacji. 

zstychy38.jpg zstychy_41.jpg

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

 zs_tychy34.jpg

Szczegółowy program szkoleniaJesienna edycja przeznaczona jest dla uczniów ostatnich klas średnich szkół gastronomicznych i dla nauczycieli zawodu.

1)  Część teoretyczna – max. 25 min

• Żywność, żywienie a zdrowie

• Łosoś norweski a zdrowie

• Pozycja łososia norweskiego w gospodarce Norwegii

• Znaczenie łososia w promocji Norwegii

• Produkt tradycyjny i regionalny szansą dla Polski

• Produkcja, dystrybucja i konsumpcja a zrównoważony rozwój

• Znak NORGE

• Twoja przyszłość w gastronomii

Część teoretyczna prowadzona i moderowana przez Grzegorza Łapanowskiego. Robert Sowa występuje jako aktywny komentator prezentacji.


2/ Prezentacja filmów tematycznych (ok. 45 minut):

• „Błękitna Rewolucja” o historii hodowli oraz rozwoju przetwórstwa łososia w Norwegii

• demonstracja prawidłowego krojenia i filetowania łososia w wykonaniu norweskich  specjalistów.


3/ Wstęp do części praktycznej – ok. 20  min.

• Zdrowa kuchnia w restauracji – świadomy szef kuchni, świadomy klient

• Jak przygotowywać się i wygrywać konkursy kulinarne

Moderator: Robert Sowa, towarzyszyć mu będzie Konrad Birek (jako laureat konkursów)


4/ część praktyczna – ok. 30 minut

Omówienie nowoczesnych  metod przygotowania posiłków w celu zachowania ich najcenniejszych składników odżywczych – na bazie łososia norweskiego i polskich produktów regionalnych.

• przed rozpoczęciem pokazu Grzegorz Łapanowski prezentuje nauczycielom filetowanie łososia. Robert Sowa omawiać możliwości wykorzystania poszczególnych elementów ryby.

• pokaz kulinarny – przygotowanie łososia norweskiego w połączeniu z polskimi produktami  regionalnymi. Do udziału zapraszamy nauczycieli odpowiedzialnych w szkolenie praktyczne (naukę gotowania). Dzięki formie warsztatów nauczyciele mają okazję aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu dań.  Warsztaty prowadzi Grzegorz Łapanowski z pomocą Konrada Birka. Kolejne etapy przygotowania dań komentuje Robert Sowa.

• degustacja przygotowanego dania przez uczniów i nauczycieli

• dystrybucja materiałów edukacyjnych i informacyjnych, serwis foto

 

Główny sponsor projektu: 

norge_norweski_losos.jpg

 

Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmie:

suempol.jpg 

Patronat medialny:

portal_gastronomiczny_newsgastro_logo.jpg 

Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w najbliższy poniedziałek 15 listopada br., w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile.