Ruszyła machina Independent Flair League 2010!

Opublikowano: 21-05-2010

fot_babirecki_pl_-1_1280x768.jpgNowe konkurencje, nowy regulamin, nowe miejsca, nowe możliwości…

Nowymi rozwiązaniami rozpoczęła się w Warszawie tegoroczna, piąta już edycja Niezależnej Ligi Barmańskiej, rozgrywana między innymi pod patronatami marek: Martini Polska, Schweppes i Carlsberg.

Tym razem barmani zawitali do Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Na dwóch piętrach tej największej w Europie szkoły barmańskiej rozgrywane były Speed Flair i Free Pouring (dedykowane tylko juniorom i wyodrębnione po raz pierwszy jako samodzielne konkurencje) oraz Working Flair i Exhibition Flair, rozgrywane w systemie „Open”. Dzięki odpowiedniemu zapleczu sal treningowych, jaki zaoferował uczestnikom MSBiS, każdy barman miał zapewnione optymalne warunki do startów.

fot_babirecki_pl_-159_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-192_1280x768.jpg

– Zmiana miejsca rozgrywania IFL to jedna z nowości tegorocznej IFL. Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom młodych ludzi, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z barmaństwem, a naturalnym miejscem do tego jest szkoła, a tym bardziej – największa szkoła barmańska w Polsce… – podkreśla Grzegorz Zięba, organizator i przedstawiciel World Flair Association.

fot_babirecki_pl_-15_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-16_1280x768.jpg

Pierwszy dzień IFL należał do juniorów, którzy rywalizowali w dwóch konkurencjach – Free Pouring i Speed Flair. W konkurencji Free Pouring uczestnicy mieli za zadanie nalanie wylosowanych wcześniej miar od 20ml do 100ml bez użycia jigera. W konkurencji Speed Flair, barmani przygotowywali w jak najszybszym czasie i przy zachowaniu międzynarodowych standardów barmańskich trzy drinki (Martini Grand Prix  z wykorzystaniem Martini Rosso i Martini Extra Dry, Cuba Libre i Electric Lemonade). Musieli także w oryginalny sposób zaprezentować Perfect Serve piwa Carlsberg.


fot_babirecki_pl_-222_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-265_1280x768.jpg

Łącznie, do konkurencji Free Pouring przystąpiło aż 83 barmanów, w konkurencji Speed Flair wystartowało natomiast 8 zawodników. Zwycięzcą konkurencji Free Pouring i szczęśliwym posiadaczem 1000 pln został Piotr Kos z Bielska-Białej. Zwycięzcą konkurencji Speed Flair został natomiast Karol Radłowski reprezentujący Flair Academy.



fot_babirecki_pl_-279_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-302_1280x768.jpg

– Martini Polska, wspólnie z producentami IFL, wprowadziła w tym roku jako osobne konkurencje Free Pouring i Speed Flair, podkreślając tym samym wagę praktycznego zastosowania Flair’u w pracy – czyli skupienie na efektownej i efektywnej pracy barmana służącej zadowoleniu konsumenta. Na świecie konkurencja Free Pouring jest rozgrywana podczas największych i najbardziej prestiżowych imprez barmańskich.  IFL jest pierwszym polskim wydarzeniem, które docenia wagę tej umiejętności podczas codziennej pracy, nie tylko w barmaństwie nowoczesnym, ale również klasycznym,  wprowadzając ją  jako oddzielne kategorie – mówi Piotr Chojnowski, Senior Brand Manager Martini Polska.

 

fot_babirecki_pl_-352_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-312_1280x768.jpg

Barmanom startującym w kategorii „Open” dedykowany został dzień drugi warszawskiej IFL. W porannych eliminacjach w konkurencji Working wystartowało 17 barmanów. Do wieczornego finału zakwalifikowało się 11 uczestników, którzy rywalizowali w połączonych konkurencjach Working/Exhibition. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie w ciągu 6 minut czterech drinków (w tym m.in. Martini Monaco, Bacardi Mojito i kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem Martini i napoju Schweppes) oraz ciekawa prezentacja piwa Carlsberg.

Po raz drugi w historii IFL, w 2010 roku zawodnicy rywalizują także o nagrodę marki Schweppes. Otrzyma ją zawodnik, który podczas wszystkich rozrywek IFL zdobędzie największą ilość punktów w kategorii łączonej „wizerunek i miksologia”. O tym, kto otrzyma 4000 pln dowiemy się podczas grudniowego finału IFL.

fot_babirecki_pl_-416_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-433_1280x768.jpg

Zwycięzcą IFL w Warszawie został Marcin Cebula, który automatycznie otrzymał awans do IFL Grand Final, zaplanowanego na grudzień. Drugi na podium był Radosław Podlaski, na trzecim ex aequo uplasowali się Marcin Chojara i Piotr Kos. Obok nagród finansowych, zawodnicy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez firmę APS Polska.

fot_babirecki_pl_-336_1280x768.jpg   fot_babirecki_pl_-402_1280x768.jpg

Umiejętności zawodników oceniane były przez Michała Kośnika i Cezarego Brodę z Evolutionbar oraz – po raz pierwszy w historii IFL – przez Marcina Osypińskiego z Flair Academy, jednego z najlepszych polskich barmanów Flair.

Harmonogram Independent Flair League 2010:

I rozgrywki – Round 1, 13-14 maja 2010r., Warszawa, MSBiS, ul. Wspólna 65a/65

II rozgrywki – Round 2, 10-11 czerwca 2010r., Poznań, MSBiS, Al. Niepodległości 8A

III rozgrywki – Round 3,23-24 września 2010r., Kraków, MSBiS, ul. Kochanowskiego 1/ 2.

IV rozgrywki – IFL GRAND FINAL 3-4 grudnia 2010r., Warszawa

Producentem i organizatorem tegorocznej edycji Independent Flair League jest, podobnie jak ubiegłym roku, Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych.

Partnerzy Independent Flair League: MARTINI Bacardi Polska, Schweppes, EvolutionBar, Carlsberg Polska, World Flair Association, APS Glass & Bar Supply, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów, Flair Master Class, Bar4Rent..

Partnerzy medialni Independent Flair League: Antyradio, Miksuj.pl, Pogodzinach.pl, NewsGastro.pl, Swiatbarmanów.pl, Bartender.pl, Rynki Alkoholowe, Poradnik Restauratora, Horeca czasopismo, Horeca.pl, Papaja.pl, chwilawolnego.pl

***

Informacje na temat Independent Flair LeagueIndependent Flair League – Niezależna Liga Flair to jedyne w Polsce międzynarodowe i niezależne zawody dla barmanów o charakterze ligowym. Biorą w nich udział najlepsi barmani czynnie pracujący w zawodzie. Od 2008 Niezależna Liga Barmańska jest obecna w Grand Slam federacji World Flair Association – światowym cyklu największych imprez barmańskich na świecie. Tegoroczne rozgrywki IFL obejmują cztery rozgrywki – trzy eliminacyjne i finał. Dodatkowe informacje są dostępne na stronie www.ifl.com.pl

Informacje na temat World Flair AssociationWorld Flair Association to stowarzyszenie barmanów powołane do życia w 2007 r. Założycielom przyświecał cel promowania i wspierania różnych krajów w organizowaniu eventów barmańskich poprzez dzielenie się wiedzą zdobytą dzięki dużemu doświadczeniu w branży Horeca. Obecnie WFA jest reprezentowane przez ambasadorów w 60 krajach. Najważniejszym punktem w kalendarzu World Flair Association jest  WFA Grand Slam World Tour – cykl konkursów barmańskich odbywających się na całym świecie. Szczegółowe informacje na temat WFA znajdują się na stronie www.worldflairassociation.com

Dodatkowych informacji udzielają:

Grzegorz Zięba

Dyrektor HoReCaDi

Entertainment Group

e-mail:
grzegorz@entertainment.pl

tel. + 48 501 245 011
www.ifl.com.plwww.entertainment.pl

Marta Kroplewska

Dyrektor PR

PR Group

e-mail:
marta@prgroup.pl

tel. + 48 512 213 547
www.prgroup.pl