Ryż Arborio do Risotto

Opublikowano: 18-08-2010

Krótki, gruby, o lekko owalnym kształcie… ryż arborio, bo o nim mowa, charakteryzuje się również jasno perłowym kolorem. Jego ziarna występują w wielu rozmiarach, z czego największy – superfino – jest najbardziej popularny i najczęściej stosowany.

arborio2_medium.jpg

Poddaje się go niewielkiej obróbce w porównaniu do pozostałych rodzajów długoziarnistego ryżu, dlatego też zachowuje znacznie więcej swojej naturalnej zawartości skrobi. Gotowanie uwalnia tę skrobię, nadając risottu kremową konsystencję. Pół kilograma ryżu arborio może zaabsorbować nawet do 6 szklanek wody bez obawy, że się rozgotuje.

Podobnie jak makaron, ryż arborio gotuje się al dente.

A oto doskonały przepis na Risotto z dodatkiem szampana:

Risotto allo Champagne

risotto_allo_champagne.jpgSkładniki:

½ szkl. (100 g) masła

¾ szkl. posiekanej cebuli

500g ryżu Arborio

około litra bulionu wolowego

½ litra wina, szampana lub Prosecco

1 szklanka świeżo startego parmezanu

szczypta soli do smaku

szczypta świeżo mielonego pieprzu do smaku

100 g czarnych trufli, drobno posiekanych (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. Roztop połowę masła i lekko podsmaż cebulkę.

2. Dolej pół szklanki wina i gotuj do momentu aż wyparuje.

3. Dodaj ryż i gotuj, ciągle mieszając, do czasu gdy ziarna staną się półprzezroczyste (3-5 minut) i zacznij stopniowo dodawać bulion. Gdy ryż będzie na wpół ugotowany, wlej pozostałe wino.

4. Kontynuuj gotowanie risotta nie zapominając o mieszaniu, do momentu gdy ryż będzie prawie dochodził do stanu al dente, kiedy to dodaj pozostałe masło i ser.

5. Gotuj jeszcze kilka minut, przełóż risotto do wazy, posyp truflami, jeśli ich używasz i podawaj.

Autor: Madchef

źródło: www.cookwork.com