Ryba nie tylko na Wigilię
Opublikowano: 17-12-2010

Znaczna część lokali gastronomicznych wciąż podaje rybę w sposób klasyczny, co może nasuwać gościom skojarzenia z piątkowym, postnym obiadem lub okresem świątecznym. Warto to zmienić i sprawić, aby klienci zamawiali ryby codziennie. Jak to zrobić? Mamy kilka pomysłów, którymi chętnie się z Wami podzielimy.
Dlaczego ryby?
Nie bez przyczyny uważa się, że ryby to samo zdrowie. Są nie tylko smaczne, ale także bogate w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Ponadto mięso wielu gatunków ryb jest lekkostrawne, dlatego można je śmiało polecić każdemu. Ponad 90% Polaków wie, że to nie tylko smaczny, ale i zdrowy posiłek*, a blisko połowa z nas spożywa ryby co najmniej raz w tygodniu**. Wiele osób chętnie zjadłoby rybę, ale nie potrafi jej przyrządzić. Daje to duże możliwości firmom z branży HoReCa, które obecnie sprzedają 10 – 12 % ryb i ich udział wciąż rośnie.***
Spójrz na rybę inaczej
Jak urozmaicić swoją ofertę tak, by trafiła do jak najszerszej grupy odbiorców i zadowoliła gusta zarówno smakoszy ryb, jak również tych, którzy jedzą je „od święta”? Warto spojrzeć na potrawy z ryb świeżym okiem i zaserwować klientom niekonwencjonalne rozwiązania. Poniżej kilka naszych propozycji.
Coś dla maluchów
Klasyczne dania rybne serwowane dorosłym mogą nie skusić malucha. W związku z tym, warto mieć w swoim menu kilka propozycji skierowanych do najmłodszych. Przygotuj dania ciekawie podane i o odpowiedniej wielkości porcji, a rodzinny obiad zamieni się w prawdziwą, zdrową ucztę. Podaj dzieciom rybę, nadając jej kształt paluszków lub małych kawałków na jeden kęs, albo też w formie atrakcyjnej kanapki z filetem rybnym, w tortilli lub w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów.
Ryby z grilla
Polacy grillują już nie tylko kiełbaski, karkówkę czy boczek, ale coraz częściej również ryby. Uzyskują one w procesie grillowania niezwykły aromat. Wybierz tłuste ryby morskie, jak łosoś, albo słodkowodne, np. pstrąg. Możesz podać je w całości lub grillować w formie dzwonków. By nadać rybie „charakteru”, jej kawałki zamarynuj przed grillowaniem lub dopraw ziołami. Dodatek masła czosnkowego i odrobiny cytryny wzmocni jej aromat. Z delikatnym mięsem grillowanej ryby doskonale będą się komponować świeże sałatki i lekkie sosy.
Zimny bufet
Oprócz ryb na ciepło zaproponuj swoim klientom szeroki wybór zimnych przekąsek rybnych. Dania te będą idealne na przyjęcie czy rodzinny obiad organizowany w Twoim lokalu. Aby urozmaicić zimny bufet wykorzystaj nie tylko ryby w galarecie, ale również wędzone i świeże. W bufecie nie powinno zabraknąć sałatek np. śledziowych, past na bazie ryb wędzonych, a dla wytrawnych smakoszy – dań z ryb świeżych: klasycznego tatara lub kawałków marynowanej, surowej ryby.
Czym przyprawić rybę?
Do dań rybnych idealnie pasuje szereg produktów Knorr. Szczególnie polecamy: Zioła i przyprawy w postaci puree (do dipów, sosów, masła smakowego); Primerby (do marynat i zup rybnych), Marynatę Premium do ryb i owoców morza (do nacierania ryb na sucho, jak i marynowania w połączeniu z olejem), Delikat – Przyprawę do ryb (do dosmaczania), Fond rybny (idealna baza do zup i sosów rybnych), Sos holenderski gourmet w postaci płynnej oraz Sos cytrynowo-maślany (jasne, maślane sosy, doskonale podkreślające smak ryby).
Więcej informacji na stronie: www.unileverfoodsolutions.pl
• dane z Raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z maja 2010 r. „Rynek ryb – stan i perspektywy”
** według raportu „Ryby – preferencje i opinie” z badań przeprowadzonych przez OBOP w czerwcu 2009 r. dla MAKRO
*** dane Stowarzyszenia Rozwoju Rynku Rybnego
Pstrąg z warzywami
Składniki na 10 porcji:
Pstrąg świeży (mały) 10 szt.
Delikat Przyprawa do ryb KNORR 0,030 kg
RAMA Culinesse Profi 0,030 l
Marchew 0,100 kg
Cebula 0,050 kg
Seler 0,060 kg
Koper włoski 0,100 kg
Cukinia 0,100 kg
Sos holenderski KNORR Gourmet 0,500 l
Primerba prowansalska KNORR do smaku
Pieprz czarny mielony KNORR do smaku
– Pstrągi oczyść z kręgosłupa, ale pozostaw z głową i ogonem, następnie natnij od góry wzdłuż kręgosłupa. Ryby posyp Delikatem i pozostaw na chwilę w lodówce.
– Warzywa pokrój w paseczki, a cebulę w piórka i zasmaż na Ramie Culinesse.
– Dodaj sos holenderski i dopraw do smaku.
– Przygotowanego pstrąga ułóż na GN. Nadziej farszem i upiecz w piecu.
– Podawaj z ziemniakami owiniętymi boczkiem.