„Sezonówki” – pierwsza książka wydawnictwa KUKBUK

Opublikowano: 16-10-2018

Wydawnictwo KUKBUK wydało swoją pierwszą książkę zatytułowaną „Sezonówki”. To oryginalny przewodnik po porach roku i smakach natury, których urodzaj przypada na konkretny czas. Redaktorką naczelną wydania jest Daria Pawlewska, a dyrektorką kreatywną i artystyczną Oliwia Gede-Niewiadomska. Książka jest dostępna wyłącznie
w e-sklepie KUKBUK. 

 Kiedy jest najlepsza pora na pora? Jak zrobić kiszoną kapustę? Dlaczego warto jeść bób i czym popijać śliwki? W „Sezonówkach” – pierwszej książce wydawnictwa KUKBUK – czytelnik znajdzie odpowiedź na te i wiele innych pytań,
a także na nowo odkryje naturalne smaki oraz przeczyta inspirujące rozmowy i opowieści o ludziach, dla których życie w zgodzie z naturą to kwestia codzienności, świadomości i odpowiedzialności za przyszłe pokolenia. 

„Sezonówki powstały z szacunku do przyrody, z chęci upowszechnienia wiedzy o niej i wspierania ludzi, którym zależy na zielonym dobrostanie następnych pokoleń.” – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna. 

Oprócz sezonowych dóbr i porad co można z nich przyrządzić oraz z jakim winem je połączyć, czytelnik znajdzie w „Sezonówkach” również informacje o walorach zdrowotnych i różne ciekawostki związane z kontekstem kulturowo-społecznym sezonowych składników, a wszystko to okraszone barwnymi ilustracjami i inspirującymi cytatami. 

„Aby pomóc sobie i innym w wyborze producentów uczciwego jedzenia oraz utalentowanych rzemieślników, zorganizowaliśmy konkurs KUKBUK Poleca. Ta niezwykła akcja zaprowadziła nas do wyjątkowych ludzi. Poznaliśmy prawdziwych idealistów, dla których rozwijanie własnych pasji oraz miłość do przyrody, nie są tylko pustymi słowami. To oni zainspirowali nas do stworzenia tej publikacji.” – dodaje Daria Pawlewska. 

„Sezonówki” oprawione w twardą, zieloną oprawę ze złoconym tytułem mają 143 strony, kosztują 29 zł i są dostępne wyłącznie w e-sklepie KUKBUK (sklep.kukbuk.pl). 

—————————————————————————————————————————————————-

KUKBUK to wielowymiarowa platforma obejmująca: magazyn kulturalno-kulinarny wydawany w wersji drukowanej i w postaci aplikacji na urządzenia mobilne, zintegrowane kanały social media, stronę internetową www.kukbuk.pl oraz e-sklep. Każde ogniwo stanowi połączenie wysokiej jakości autorskich sesji fotograficznych z ciekawymi artykułami o tematyce związanej z szeroko rozumianą kulturą jedzenia, zjawiskami socjologicznymi, sztuką i dizajnem w świecie kulinariów. 

Niezależnie od sześciu numerów regularnych magazynu, w ciągu roku ukazują się również cztery tematyczne wydania specjalne: KUKBUK Rodzina, KUKBUK Zima, KUKBUK Podróże i Dizajn oraz KUKBUK Dzieciaki. Wydawnictwo jest także organizatorem konkursu KUKBUK Poleca dla lokalnych producentów, rzemieślników oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych przyjaznych naturze. 

KUKBUK przez 6 lat istnienia na rynku zdobył wiele nagród w prestiżowych konkursach, m.in. nagrodę Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, brązowe i srebrne miecze KTR oraz nagrody Izby Wydawców Prasy – GrandFront. Dostępny jest w ponad 800 punktach sprzedaży w całej Polsce. Dystrybucja odbywa się poprzez wysyłkę bezpośrednią oraz sprzedaż w dobrych salonach prasowych, a także w dizajnerskich sklepach, restauracjach i salonach SPA.