SMACZNE KSIĄŻKI posmakowane przez Grażynę Kurpińską
Opublikowano: 03-03-2010

„KSIĘGA CHLEBA” wyd. ZYSK i S-KA

„365 OBIADÓW” Lucyna Ćwierczakiewiczowa, wyd. NOWY ŚWIAT
Kto dzisiaj wie co to jest „consomme” albo „rosół po orleańska”? Kto wie jak robi się „klarowanie sztamu” lub perliczki? Komu się chce przygotowywać leguminy czy kisiel śmietanowy? Taką wiedzę znajdziemy w poradnikach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Staroświeckich, pełnych niezapomnianych aromatów, zapachów i niepowtarzalnych smaków. Zasobne spiżarnie, sprawdzone receptury, węglowe kuchnie, miedziane rondle – świat, którego nie ma. A jednak od czasu do czasu współczesny i zabiegany miłośnik zdrowej, smacznej kuchni sięga do skarbnicy kulinarnej niezawodnej Ćwierczakiewiczowej i gotuje zupy, piecze ciasta, robi nalewki, marynaty i smaży konfitury.
Poradnik „365 obiadów” jest współczesnym wydaniem edycji sprzed 100. lat. To publikacja zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i entuzjastów posiłków opartych na naturalnych produktach. W najnowszej edycji, zachowując piękny styl dziewiętnastowiecznej polszczyzny, uwspółcześniono pisownię. Zamieszczono też tabele przeliczeń miar i wag oraz współczesne komentarze do przepisów. Książkę wzbogaciły również stylizowane zdjęcia.
„OKOWITA, PRZEPALANKA I NALEWKI” Andrzej Fiedoruk, wyd. ZYSK i S-KA
Autor książek kulinarnych, rodem z Białegostoku, zafascynowany kuchnią Podlasia i Kresów, tym razem zajął trunkami. Książka jest kompendium wiedzy o alkoholach: ich pochodzeniu, historii ich wytwarzania, a nawet sposobu picia. Są tu liczne przepisy, zarówno te historyczne, zachowane w ustnych przekazach, jak i te współczesne. Każdy znajdzie taki przepis, który „uwiedzie” podniebienie i wprawi w dobry nastrój.
Z poradnika można dowiedzieć się jak powstawały: likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum…; z czego powstaje bimber, jakie wódki i likiery można robić w domu, które alkohole mają działanie lecznicze, a które preferowali nasi przodkowie. Najwięcej miejsca autor poświęcił nalewkom, które znowu stały się modne i można je wytwarzać właściwie ze wszystkiego: owoców, ziół, przypraw… Oddzielna część poradnika to przepisy dawne. Fiedoruk sięgnął do starych książek kucharskich i wybrał z niech smakowite receptury. A żeby czytelnik za bardzo się w trunkach nie rozsmakował, autor przygotował rozdział „Ku przestrodze”. Warto od niego zacząć ten „procentowy” poradnik.
„ŚLUBY POLSKIE. Tradycje, zwyczaje, przepisy” Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki
Ślub to ważne wydarzenie. Aby było udane musi być perfekcyjnie przygotowane i oryginalne. Wróciła instytucja organizatorów ślubów i wesel, znowu działają wodzireje. Ci ostatni szukają pomysłów na dobra zabawę. Dla nich poradnik „Śluby polskie…” jest znakomitym źródłem inspiracji. Bo tradycje i zwyczaje ślubno-weselne są w Polsce bogate, korzeniami sięgają i do szlacheckich dworków, i do magnackich pałaców, i do chłopskiej chaty. Podobnie „weselny stół”. Te kołocze i kołacze, podlaskie gąski i kapłony, pieczenie i ryby, rosoły i flaczki, aż proszą, aby umieszczono je w menu weselnego przyjęcia. Na koniec autorka daje „W ramach życzeń – ku radości i przestrodze – garść cytatów z różnych krajów i różnych epok na interesujący nas temat”. Np. takie oto staro angielskie cudeńko „Dziewczyny nie chcą nic prócz męża, a gdy już mają, chcą wszystkiego.” albo francuskie „Dobra żona jest idealną damą w salonie, świetna kucharką w kuchni, a wszetecznicą w sypialni.” I na koniec Oscar Wilde: „Mężczyźni żenią się z przesytu; kobiety wychodzą za mąż z ciekawości, obie strony się rozczarowują”.