Smaczniejsze niż „świeżo gotowane”
Opublikowano: 18-04-2010

Jaką ofertę prezentują Państwo na targach?
Od 2004 roku oferujemy urządzenia SelfCooking Center, których możliwości cały czas poszerzamy. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów rozwijamy możliwości automatycznych procesów, które wyróżniają urządzenie SelfCooking Center wśród innych urządzeń tego typu na rynku. Możemy powiedzieć, że jest to coś więcej niż tradycyjny piec konwekcyjno-parowy, właśnie dzięki inteligentnym procesom kulinarnym. Wystarczy określić rodzaj produktu, jego zarumienienie na zewnątrz i wypieczenie w środku i …gotowe!
Promują Państwo wyjątkową inteligencję kulinarną SelfCooking Control. Proszę opowiedzieć więcej o tym systemie.
Tłumacząc to dokładnie, jest to centrala czy też urządzenie samoczynnie dokonujące obróbek termicznych. Możemy dzięki niemu gotować, dusić, smażyć, grillować, blanszować, innymi słowy możemy przeprowadzić każdą obróbkę termiczną. Można powiedzieć, że praktycznie 85% wszystkich potraw, czy też dań przygotowywanych na całym świecie jesteśmy w stanie przygotować w automatycznych, inteligentnych procesach, gdzie nie ustawiamy czasu, nie ustawiamy temperatury, gdyż nad tym czuwa urządzenie, raz na sekundę sprawdzając jakość produktu, nadzoruje obróbkę termiczna od początku do końca. Co za tym idzie dając zawsze ten sam powtarzalny efekt końcowy.
Czym jeszcze wyróżnia się Państwa oferta od innych firm, które mają w ofercie piece konwekcyjno-parowe?
SelfCooking Center jest w tej chwili jedynym i niepowtarzalnym urządzeniem w kategorii urządzeń konwekcyjno-parowych. Można powiedzieć, ze jest to nowa era technologii. Procesy są zautomatyzowane, jest czas na kreowanie nowych potraw, na zajęcie się klientem, na to, co istotne. Nie bez znaczenia jest fakt, błyskawicznego zwrotu z inwestycji przy zakupie SelfCooking Center wynikającego z efektywności urządzenia + generowanych oszczędności.
Na czym polega SelfCooking Control?
SelfCooking Control jest dodatkową inteligencją kulinarną tak samo jak LevelControl. Możemy pracować na 6-10 półkach w zależności od modelu urządzenia, ustawiając odpowiedni parametr każdej z półek, czyli możemy pracować w trybie restauracyjnym.
Czy to urządzenie jest oszczędne, ekologiczne?
Jak najbardziej. Od pierwszego dnia pracy nasi klienci zarabiają, ale też i oszczędzają swoje pieniądze. Poczynając od pieczenia nocnego, gdzie ubytki nie przekraczają 15% z kilograma produktu, a średnio na mięsach mamy ubytki rzędu: 40-45%. Oszczędność na produkcie oznacza, że albo kupujemy tego produktu o 20% mniej i dajemy tyle samo porcji, albo kupujemy tyle samo i wydajemy kilkanaście porcji więcej. Oszczędzamy energię elektryczną, gdyż każde urządzenie rozpoznaje i waży ilość włożonego produktu, pobierając odpowiednią ilość energii elektrycznej, czy gazu do dokonania obróbki termicznej. Jeżeli chodzi o ekologię to urządzenie nie dość, że dysponuje funkcją automatycznego mycia, sygnalizując każdorazowo konieczność wykonania tej czynności, to przy okazji zużywa zoptymalizowana ilość wody i środków myjących. Podczas procesu mycia przeprowadzone jest także automatyczne odkamienianie boilera, wytwornicy pary, a więc elementów, których praca ma wpływ na wysokość kosztów eksploatacji. Co jest bardzo ważne, urządzenie myje się w zamkniętym obiegu wody. W zależności od wielkości, ale na przykładzie urządzenia 6 półkowego zużywa od 6 do 24 litrów wody. Oszczędność jest więc ewidentna. Tym bardziej, że za wodę płacimy dwukrotnie. Raz pobierając ją i drugi raz, gdy trafia do kanalizacji czy ścieków, a to jest dodatkowy koszt.
Czyli chronimy środowisko, bo zużywamy mniej środków chemicznych, mniej wody, można zatem powiedzieć, że dbają Państwo też o ekologię.
Jak najbardziej tak. Coraz częściej w naszym kraju pro-ekologiczne podejście odgrywa znaczącą role przy podejmowaniu decyzji zakupowej. Zresztą obserwując w tym zakresie doświadczenia z rynków Europy Zachodniej, analogia nasuwa się sama.
Porozmawiajmy teraz o używaniu SelfCooking Center od strony gastronomicznej. Państwa sprzęt wyróżniają liczne funkcje.
Dzięki nim możemy dokonać praktycznie każdej obróbki termicznej. Nasze urządzenia są dedykowane do lokali gastronomicznych, które dziennie wydają przynajmniej 30 dań obiadowych, a nawet do bardzo dużych obiektów, które mogą pomieścić 4 tysiące osób. Trafiamy nie tylko do restauracji i hoteli, ale również do zakładów garmażeryjnych i piekarni. Przekrój naszych klientów jest bardzo duży. Urządzenie sprawdza się i przynosi zadowolenie użytkownikom.
Na Państwa stoisku widnieje napis <<Finishing w SelfCooking Center – smaczniejsze niż „świeżo gotowane”>>…
Chodzi o to, że na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe czy bankiety, a nawet a la carte dla większej grupy możemy przygotować dania wcześniej, usmażyć, ugotować, a później odpowiednio zabezpieczyć je w formie gotowych porcji wg HACCP. Następnie tuż przed podaniem włożyć do urządzenia i przywrócić im odpowiednią jakość i temperaturę do wydania.
W gastronomii kucharze narażeni są na różnego typu zagrożenia. Jak wygląda bezpieczeństwo pracy z Państwa sprzętem?
Niepisana zasada firmy Rational: najwyższa półka nie powinna znajdować się wyżej niż na wysokości 160cm, żeby personel nie wyciągał gorącego produktu znad linii oczu, czyli nie oblał się na przykład jakąś bazą sosową czy tłuszczem, który może powstać podczas obróbki termicznej. Tak samo w wersjach Combi-Duo, czyli przy ustawieniu jednego urządzenia na drugim. Ponadto urządzenia posiadają podwójną szybę. Są bardzo dobrze wyizolowane, czyli nie ma takiego miejsca, gdzie dotykając ręką moglibyśmy się oparzyć. Nawet gdy urządzenie pracuje w temperaturze 300 stopni C, bo jako jedno z niewielu może pracować w ciągłym trybie dając tak wysoka temperaturę do obróbki. Dodatkowo w dwóch pozycjach jest automatyczna blokada, czyli drzwi nie wrócą, nie oparzą nas w rękę. Także i w tym przypadku 34 letnie doświadczenie firmy przekłada się nie tylko na jakość ale i na bezpieczeństwo pracy.
Oferują Państwo również swoim klientom możliwość testowania sprzętu. Jak to wygląda?
Od „…zawsze” firma Rational prezentuje swoje produkty w pracy, czyli tak jak pracują one codziennie w tysiącach kuchni na całym świecie ( na dzień dzisiejszy w ponad 400.000 kuchni całego świata, na urządzeniach firmy Rational, przygotowuje się codziennie posiłki dla ponad 100.000.000 milionów konsumentów). Tutaj na targach wraz z kolegami zapraszamy restauratorów, hotelarzy, osoby z branży gastronomicznej na prezentacje Team Cooking Live, które odbywają się na terenie całego kraju. Posiadamy własne centra szkoleniowe w większych miastach. Zapraszamy też do siedzib naszych partnerów handlowych na prezentacje, które trwają ok. 2 godzin. Każdy z Państwa, może się do nas zgłosić i otrzymać zaproszenie na pokaz Jedynego SelfCooking Center – to się naprawdę opłaci! Serdecznie zapraszamy!
Bardzo dziękuję za rozmowę.