Smaki dzieciństwa
Opublikowano: 11-09-2012

Lody „Pingwniki” kupowane wprost z rikszy od sprzedawcy w białym kitlu, charakterystyczny kształt kruchych herbatników Szampanek, Polskie Krówki o niepowtarzalnym smaku – produkty od lat obecne na rynku wciąż zyskują nowych zwolenników.
Smaki dzieciństwa
Wózek, z którego sprzedawane były lody „Pingwinki” stoi w firmie Lody Młynarczyk do dzisiaj i jest pamiątką przypominającą o początkach jej działalności. Przedsiębiorstwo ma długą tradycję, bo produkuje lody nieprzerwanie od 1947 roku. Rodzinną firmą zarządza już trzecie pokolenie.
– „Pingwinki” to pierwsze lody sprzedawane w naszym rodzinnym Lesznie. Od 65 lat są wytwarzane w ten sam sposób, nie zmienił się nawet dostawca patyczków. Lody są ręcznie pakowane w papierki, taki retro styl bardzo odpowiada naszym klientom – mówi Michał Młynarczyk.
Nieco młodsze od leszczyńskich lodów są Pudrowe pastylki i Polska Krówka Mleczna – wyroby C.S.I. „JEDNOŚĆ” z Grójca. Cukierki te są wytwarzane od 1960 roku; pracę ręczną zastąpiły maszyny, ale firma jest wierna naturalnym składnikom. Dzięki temu pastylki i krówki utrzymują się w pierwszej piątce najlepiej sprzedających się wyrobów „JEDNOŚCI”.
– Sentyment to jeden z powodów, dla których konsumenci wybierają nasze herbatniki. Receptura bazująca na świeżych jajach i innych naturalnych surowcach oraz tradycyjny smak tych ciasteczek przez lata nie zmieniły się, dlatego klienci wciąż po nie sięgają – mówi Mirosława Białogłowicz, prezes ZPC „Piast”.
Jednak same skojarzenia z dzieciństwem nie wystarczą, żeby odnieść sukces. Tym, co pozwala przetrwać przez lata na rynku jest stała, wysoka jakość wyrobów.
– Konsumenci poszukują naturalnej i nieprzetworzonej żywności. Nasze wyroby odpowiadają tym oczekiwaniom. Do produkcji krówek, zamiast mleka w proszku, używamy mleka skondensowanego. Pastylki także powstają z naturalnych składników – podkreśla Iwona Kołodziejczyk z Cukierniczej Spółdzielni Inwalidów „JEDNOŚĆ”.
Wśród laureatów programu znalazły się zarówno lody „Pingwin śmietankowy” (wyróżnione dodatkowo tytułem TOP PRODUKT), jak i Krówka Polska spółdzielni „JEDNOŚĆ” oraz herbatniki Szampanki produkowane przez ZPC „Piast”. Certyfikaty zdobyły również inne wyroby produkowane przez wymienionych producentów.
Wyróżnienie przyznane przez ekspertów to potwierdzenie wysokiej jakości i dowód na to, że mimo upływu czasu artykuły spożywcze „z historią” mogą skutecznie rywalizować z rynkowymi nowościami.
Miłośnicy tych wyrobów mogą być zatem spokojni o ich dostępność na sklepowych półkach. Im dłużej będziemy mogli się nimi cieszyć, tym dłużej zachowamy wspomnienie o smakach dzieciństwa.