Słodkości z masłem orzechowym
Opublikowano: 09-09-2010

Składniki:
2 łyżki masła orzechowego
2 pszenne tortilla
½ szklanki plasterków banana
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób wykonania:
1. Posmaruj jedną tortillę masłem orzechowym; pokryj plasterkami banana i posyp cynamonem. Zamknij quesadillę pozostałą tortillą.
2. Podgrzej patelnię posmarowaną olejem.
3. Rozłóż na niej quesadillę; smaż 2-3 minuty z każdej strony aż nabierze jasno brązowego koloru.
4. Pokrój na 4 kawałki.
Potrójnie orzechowe ciasteczka
Składniki:
1 ¼ szkl. brązowego cukru
1 szkl. masła orzechowego
2 duże jajka
1 szkl. mąki z orzeszków ziemnych
¼ szkl. uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
1 łyż. sody oczyszczonej
1 łyż. ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. W średniej wielkości misce utrzyj drewnianą łyżką brązowy cukier i masło orzechowe. Wbij kolejno jajka, każde dobrze miksując. Wymieszaj z mąką orzechową, orzeszkami ziemnymi, sodą, ekstraktem z wanilii i solą.
2. Z powstałej masy formuj małej wielkości kuleczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem na każdym ciasteczku zaznacz krzyżyki i lekko je spłaszcz.. Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
3. Dodatkowo do ciasteczek możesz dodać ½ szkl. groszków czekoladowych, rodzynek lub suszonej żurawiny.
Autor: chefCWK
źródło: www.cookwork.com
***
Peanut Butter & Banana Quesadilla
Ingredients:
2 tablespoons peanut butter
2 each whole wheat flour tortillas, 6 inch
1/2 cup fresh banana slices
1/8 teaspoon cinnamon, ground
Instructions:
1. Spread peanut butter over one tortilla; top with banana slices and cinnamon. Close quesadilla with remaining tortilla
2. Heat a nonstick skillet over media heat; coat with cooking spray
3. Add quesadilla; cook 2 to 3 minutes per side or until golden brown
4. Cut into four wedges
Triple Peanut Butter Cookies
Ingredients:
1 1/4 cup sugar, light brown, packed
1 cup peanut butter, all-natural, creamy or chunky
2 large eggs
1 cup peanut flour, low-fat
1/4 cup peanuts, roasted, chopped
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon vanilla, extract, pure
1/8 teaspoon salt
Instructions:
1. In a medium bowl, beat together brown sugar and peanut butter with a wooden spoon. Beat in 1 egg at a time, mixing well after each addition. Mix in peanut flour, peanuts, baking soda, vanilla and salt.
2. Roll dough into 1½-inch balls. Place balls two inches apart on a cookie or baking sheet lined with parchment paper or foil. Use a fork to make criss-cross marks on tops of cookies and to flatten to about ½-inch thickness. Bake 10 minutes or until cookies are just set. Transfer cookies (still on parchment or foil) to a wire rack; cool completely. (Cookies will firm up upon baking.)
3. Optional add-ins: If desired, stir ½ cup semisweet or bittersweet chocolate chips, and/or golden raisins or dried cranberries into the dough.
Author: chefCWK
Source: www.cookwork.com