Słodkości z masłem orzechowym

Opublikowano: 09-09-2010

Quesadilla z masłem orzechowym i bananami

peanut_butter_banana_quesadilla.jpg

Składniki:

2 łyżki masła orzechowego

2 pszenne tortilla

½ szklanki plasterków banana

1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

1. Posmaruj jedną tortillę masłem orzechowym; pokryj plasterkami banana i posyp cynamonem. Zamknij quesadillę pozostałą tortillą.

2. Podgrzej patelnię posmarowaną olejem.

3. Rozłóż na niej quesadillę; smaż 2-3 minuty z każdej strony aż nabierze jasno brązowego koloru.

4. Pokrój na 4 kawałki.

Potrójnie orzechowe ciasteczka

triple_peanut_butter_cookie.jpg

Składniki:

1 ¼  szkl. brązowego cukru

1 szkl. masła orzechowego

2 duże jajka

1 szkl. mąki z orzeszków ziemnych

¼ szkl. uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych

1 łyż. sody oczyszczonej

1 łyż. ekstraktu z wanilii

1/8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. W średniej wielkości misce utrzyj drewnianą łyżką brązowy cukier i masło orzechowe. Wbij kolejno jajka, każde dobrze miksując. Wymieszaj z mąką orzechową, orzeszkami ziemnymi, sodą, ekstraktem z wanilii i solą.

2. Z powstałej masy formuj małej wielkości kuleczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem na każdym ciasteczku zaznacz krzyżyki i lekko je spłaszcz.. Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

3. Dodatkowo do ciasteczek możesz dodać ½ szkl. groszków czekoladowych, rodzynek lub suszonej żurawiny.

Autor: chefCWK

źródło: www.cookwork.com

***

Peanut Butter & Banana Quesadilla

Ingredients:

2 tablespoons peanut butter

2 each whole wheat flour tortillas, 6 inch

1/2 cup fresh banana slices

1/8 teaspoon cinnamon, ground

Instructions:

1.    Spread peanut butter over one tortilla; top with banana slices and cinnamon. Close quesadilla with remaining tortilla

2.    Heat a nonstick skillet over media heat; coat with cooking spray

3.    Add quesadilla; cook 2 to 3 minutes per side or until golden brown

4.    Cut into four wedges

Triple Peanut Butter Cookies

Ingredients:

1 1/4 cup sugar, light brown, packed

1 cup peanut butter, all-natural, creamy or chunky

2 large eggs

1 cup peanut flour, low-fat

1/4 cup peanuts, roasted, chopped

1 teaspoon baking soda

1 teaspoon vanilla, extract, pure

1/8 teaspoon salt

Instructions:

1.    In a medium bowl, beat together brown sugar and peanut butter with a wooden spoon. Beat in 1 egg at a time, mixing well after each addition. Mix in peanut flour, peanuts, baking soda, vanilla and salt.

2.    Roll dough into 1½-inch balls. Place balls two inches apart on a cookie or baking sheet lined with parchment paper or foil. Use a fork to make criss-cross marks on tops of cookies and to flatten to about ½-inch thickness. Bake 10 minutes or until cookies are just set. Transfer cookies (still on parchment or foil) to a wire rack; cool completely. (Cookies will firm up upon baking.)

3.    Optional add-ins: If desired, stir ½ cup semisweet or bittersweet chocolate chips, and/or golden raisins or dried cranberries into the dough.

Author: chefCWK

Source: www.cookwork.com