Spotkanie podsumowujące projekt ?Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej?
Opublikowano: 02-06-2010

Spotkanie to było uwieńczeniem rocznej pracy całego szeregu osób zaangażowanych w powodzenie projektu, zaczynając od opiekunów stażów, ekspertów sztuki kulinarnej i pedagogiki, kończąc na osobach działających w Fundacji „Nowe Media”, Akademii Kurta Schellera oraz Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Jednakże, głównymi i najważniejszymi bohaterami tej kończącej się już przygody byli bez wątpienia nasi nauczyciele – Beneficjenci.
Kurt Scheller oraz Theofilos Vafidis w otoczeniu przybyłych na spotkanie Beneficjentów w Hotelu Anders.
Ponadto obecnością swoją zaszczycili nas: Małgorzata Bogdanowicz-Bartnikowska -Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty; Grażyna Przasnyska – Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty; Henryk Rybacki – Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych im. Sandora Petofi, Małgorzata Świech-Twarowska – Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Katarzyna Samoszuk: Wicedyrektor ds. Młodocianych Pracowników z Zespołu Szkół w Lubawie, jak również: ekspert zewnętrzny – mistrz kuchni greckiej Theofilos Vafidis, prof. UWM Henryk Mizerek, oraz prezes zarządu Fundacji „Nowe Media” –Maciej Witkowski wraz z koordynatorem merytorycznym Krzysztofem Lendzionem.
Na zdjęciu, od lewej (górny rząd): Maciej Witkowski, Henryk Mizerek, Katarzyna Samoszuk, (środkowy rząd): Henryk Rybacki, Krzysztof Lendzion, Theofilos Vafidis, Kurt Scheller; (dolny rząd): Małgorzata Świech-Twarowska, Małgorzata Bogdanowicz-Bartnikowska, Grażyna Przasnyska
Spotkanie otworzył uroczysty lunch, wcześniej przygotowany przez Kurta Schellera i siedmiu wybranych Beneficjentów, którzy skrzętnie angażowali się w pracę zespołową w kuchni, dając znakomity przykład na to, iż odpowiednia wiedza i doświadczenie sprawiają, że przygotowanie lunchu dla 60 osób jest po prostu „łatwizną”.
Na zdjęciu od lewej: Kurt Scheller, Grzegorz Ciosek, Małgorzata Marciniec, Jolanta Urbanek, Marta Perfikowska, Maja Kurdziel
Po znakomitym lunchu nastąpiło uroczyste wręczenie prestiżowych certyfikatów, poprzedzone przemówieniami na temat projektu oraz jego efektywności. Zebrani goście, jednogłośnie stwierdzili, iż więcej podobnych projektu winno być organizowanych w Polsce dla nauczycieli zawodu kucharz i pokrewnych. Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty dodała, iż poprzez bezpośredni kontakt z mistrzami sztuki kulinarnej nauczyciele mieli okazję zdobyć profesjonalną wiedzę praktyczną i umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej, pozostając jednocześnie zmotywowanymi do dalszego rozwoju i regularnego podnoszenia kwalifikacji.
Kurt Scheller w otoczeniu Beneficjentów, którzy przez ostatni rok uczyli się od swojego mistrza profesjonalnej sztuki kulinarnej.
Po ceremonii wręczenia certyfikatów nastąpiła część medialna oraz czas na refleksje , wspomnienia oraz wzruszenia. Beneficjenci ze łzą w oku żegnali się z Kurtem Schellerem, dopytując się o nową edycję projektu ENSK.
Beneficjenci z niecierpliwością czekają na wyczytanie swojego nazwiska podczas ceremonii wręczenia certyfikatów.
Uroczyste wręczenie certyfikatów, na zdjęciu od lewej: Kurt Scheller, Anna Chodorowska oraz Krzysztof Lendzion.
Zespół zarządzający projekt uznał imprezę kończącą za sukces. Znaczący udział w organizacji spotkania miał również personel hotelu Anders, za co serdecznie dziękujemy.
Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.