„Sprawdzony drób” zdobywa blogosferę
Opublikowano: 14-05-2013

– Zawsze powtarzalna, wysoka jakość oraz smak – to cechy charakteryzujące mięso drobiowe QAFP ze znakiem „Sprawdzony drób”. Takie mięso powinno trafiać na stoły najlepszych restauracji i pojawiać się w naszej kuchni – mówi Mirek Drewniak, znany szef kuchni, który w miniony piątek poprowadził pokaz kulinarny w ramach programu „Nowa Jakość w drobiarstwie”.
Spotkanie odbyło się 10 maja br. w restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Skierowane zostało do blogerów kulinarnych, czyli pasjonatów gotowania, którzy swoją pasją i pomysłami dzielą się z użytkownikami Internetu. W chwili obecnej tworzą oni dużą społeczność, o olbrzymim zasięgu i możliwościach kreowania opinii. Stąd idea zorganizowania dla nich wydarzenia w ramach upowszechniania Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
Interaktywny pokaz kulinarny połączony z warsztatami kuchni azjatyckiej spotkał się z ogromnym zainteresowaniem zarówno blogerów, jak i mediów. W ubiegły piątek, w restauracji „Dworek”, pojawiło się ponad sześćdziesięciu pasjonatów nowych mediów i gotowania. Tematem przewodnim spotkania było mięso QAFP z piersi kurczęcej i indyczej w daniach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu.
Zaproszeni goście mieli okazję poznać podstawowe fakty dotyczące systemu QAFP dzięki prezentacji Czesława Brzozowskiego – eksperta Krajowej Rady Drobiarstwa. – QAFP jest standardem jakości podlegającym ścisłym kontrolom przeprowadzanym przez niezależnych audytorów na każdym etapie produkcji i dystrybucji – zaznaczył Czesław Brzozowski. – Zasady systemu QAFP obejmują dobrostan zwierząt, zakaz nastrzykiwania, wprowadzania posypek lub substancji dodatkowych oraz stosowania antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu – dodał.
Tomasz Sandomierski koordynator kampanii „Nowa Jakość w drobiarstwie” zapoznał uczestników z celami i przebiegiem Kampanii promującej system QAFP. – „Nowa Jakość w drobiarstwie” to także kampania edukacyjna. Chcemy dotrzeć do konsumentów, którzy nie mają wiedzy lub posiadają nieprawdziwe informacje na temat chowu drobiu – powiedział Tomasz Sandomierski. – Naszym celem jest także poinformowanie o wysokiej jakości mięsa drobiowego produkowanego w systemie QAFP – dodał.
Katarzyna Szatkowska – dietetyk poruszyła natomiast kwestię obecności i roli drobiu w racjonalnym odżywianiu. – Filet z piersi kurczęcej i indyczej jest produktem niskotłuszczowym, zawiera białko oraz witaminy (np. witaminę B12). Powinno zatem znaleźć swoje miejsce w diecie każdego z nas – podkreślała.
Jak smaczne może to być miejsce pokazał Mirek Drewniak, prezentując zastosowanie mięsa drobiowego w autorskich daniach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Na oczach publiczności przygotował steki z indyka QAFP na maśle ghee, marynowane w mleczku kokosowym; filet z kurczaka w sosie teryaki, z curry, sokiem z limonki i nutą kolendry oraz drobiowe kotleciki w sezamie podawane na musie z melona, skropione emulsją z oleju sezamowego i sosu sojowego. Dodatek przypraw do prezentowanych dań był jedynie minimalny. Szef kuchni wielokrotnie przypominał, iż szlachetnego smaku mięsa z certyfikatem QAFP nie należy maskować, a jedynie umiejętnie uwypuklać.
Gotował nie tylko Mirek Drewniak, ale także uczestnicy interaktywnego pokazu. Przy specjalnie zaaranżowanych stanowiskach każdy z gości mógł stworzyć własne improwizowane danie z wykorzystaniem certyfikowanego drobiu oraz oryginalnych azjatyckich dodatków. Z możliwości tych skorzystała m.in. autorka bloga taniecsmakow.blogspot.com. – Razem z Olgą [z bloga pannaporanek.blogspot.com] dopadłyśmy jedno stanowisko i szaleńczo zaczęłyśmy tworzyć nasze dzieło. Zrobiłyśmy kurczaka QAFP w sosie teriyaki z zieloną papryką, sezamem, makaronem ryżowym, tofu obtoczonym w chili i podanym na plasterkach świeżego melona. Muszę powtórzyć to nasze danie w domu, bo było pyszne i wszystkim smakowało – z entuzjazmem relacjonuje blogerka. Dziennikarze radia „Planeta” przygotowali kilka różnych dań. Wszystkimi chętnie dzielili się z zaciekawioną widownią.
Kolejnym punktem spotkania był pokaz sushi. Maciej Baniak, doświadczony sushi-master, opowiedział zebranym gościom o rodzajach tego popularnego japońskiego specjału i technikach jego przyrządzania. Pokazał też, że nie musi ono zawierać surowej ryby. W płatach nori i warstwie kleistego ryżu sprawnie zamykał chrupiące kawałki smażonego w panierce panko kurczaka QAFP. A potem to samo robili uczestnicy pokazu. – Bardzo podoba mi się takie nietypowe sushi. Z surową rybą bym nie zjadł, ale z kurczakiem – bardzo chętnie – przyznał jeden z gości.
Pokaz został zorganizowany w ramach kampanii „Nowa Jakość w drobiarstwie”, przy wsparciu Unii Europejskiej, Agencji Rynku Rolnego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Po więcej informacji na temat drobiu produkowanego w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP zapraszamy na stronę: www.sprawdzonydrob.pl
Zdjęcia z interaktywnego pokazu dostępne są w galerii na fanpage partnera wydarzenia – konkursu BlogerChef: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.194572814026705.1073741842.116575535159767&type=1.