Staż młodzieży klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4, zakończony !

Opublikowano: 01-09-2010

img_0504_plac_massena_z_h._boivin_m.ij._forkasiewiczami_i_szefem_restauracji_theo.jpgZ przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim z sukcesem kończy realizację projektu Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży, zatwierdzonego przez FRSE – Narodową Agencję Programu Uczenie się przez całe życie.

Cele:

• Poprawa pod względem jakościowym i ilościowym ogólnoeuropejskiej mobilności osób, biorących udział w początkowym etapie szkolenia i kształcenia zawodowego

• Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na terminologię fachową

• Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach

• Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych

• Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów

• Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych

• Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo

• Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników

img_0560_-_przed_spotkaniem_w_szkole_gastronom._w_nicei.jpg  img_0540_-_nicea-_plac_massena.jpg

Charakter wyjazdu:

Staż zawodowy w 14 – tu zakładach gastronomicznych w centrum Nicei ( 120 godzin; 15 dni roboczych ); kuchnia / obsługa konsumenta

img_0645_szkoa_gastronom._w_nicei.jpg  img_0749_-_le_cenac_-_miejsce_stau.jpg

Uczestnicy:32 uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 – Technikum nr 1, wyłonionych w procesie rekrutacji

grupowe_-_uczestnicy_projektu_img_4376_2.jpg

Organizacja Wysyłająca:Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4

img_0753_-le_cenac_i_a_cote_-_miejsca_stau.jpg  img_0979_-_don_camillo_creations_-_miejsce_stau.jpg

Organizacja Goszcząca:

ZWIĄZEK RESTAURATORÓW – UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR Le Prèsident – Hubert Boivin

Zaangażowani w pracę ze strony Organizacji Goszczącej: Honorowy Konsul Polski w Nicei – Pan Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, patronujący projektowi

img_0574_-_przed_szko_gastronom._w_nicei_z_p.h.boivin_p._forkasiewiczami_i_dyrektorem_szkoy.jpg  img_1220_-_le_gustave_5-_miejsce_stau.jpg

Przygotowanie do odbycia stażu:Szkolenie językowe, kulturowe, pedagogiczne i BHP

img_4196_biot_-_wyrb_szka_artystycznego.jpg  img_4285_przed_muzeum_kulinarnym_a.escoffier.jpg

Program kulturowy:

• Spotkanie z przedstawicielami Organizacji Goszczącej i lokalnych mediów ( Plac Masséna )

• Wizyta w Szkole Gastronomiczno – Turystyczno – Hotelarskiej w Nicei; wykład dyrektora placówki na temat systemu szkolnego we Francji

• Zwiedzanie Muzeum Marca Chagalla w Nicei

• Wycieczka do Monaco ( m.in. Muzeum Oceanograficzne )

• Spacery po Nicei( m.in. Wzgórze Zamkowe, port, targ kwiatowo – warzywny )

• Wyjazd do Cannes

• Poznanie procesu wytwarzania perfum; Grasse – Fragonard

• Wyjazd do Antibes – malowniczego miasta portowego na Riwierze

• Podziwianie szkła artystycznego w Biot

• Zwiedzanie Muzeum Sztuki Kulinarnej Augusta Escoffiera

sans_titre-grupowe_plac_massena_z_przedstaw._organiz._goszczcej.jpg  img_1949_-_w_muzeum_m.chagalla.jpg

Walidacja:

Europass Mobility oraz certyfikat wystawiony przez Organizację Goszczącą i Wysyłającą

img_1222_-_le_gustave_5_-_miejsce_stau.jpg  img_3298_le_ligure-_miejsce_stau.jpg

Ewaluacja:• Zdobycie nowych kwalifikacji i doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii oraz obsługi konsumenta, potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem

• Wypracowanie umiejętności pracy w zespole

• Poprawienie sprawności posługiwania się językiem francuskim, w tym zawodowym

• Wzrost motywacji do nauki języków obcych

• Poznanie kuchni francuskiej, regionu, kultury i obyczajów

• Wzrost pewności siebie oraz tolerancji dla innych narodów i kultur

• Otrzymanie ofert pracy ( mobilność zawodowa )

• Nawiązanie kontaktów oraz poznanie nowych przyjaciół

img_3302_le_ligure-_miejsce_stau.jpg  miejsce_stazu001.jpg

Warto podkreślić fakt, że wszyscy uczestnicy projektu ukończyli staż, otrzymując pochwały od monitorujących ich pracę opiekunów oraz wysokie oceny w dzienniczkach stażu.

img_5164_poegnalny_lunch_pasto_forkasiewiczowie_oraz_szefowie_restauracji.jpg

Pobyt w Nicei zakończyło pożegnalne spotkanie  przedstawicieli Organizacji Wysyłającej oraz Goszczącej, hotelarzy i restauratorów z młodzieżą, która podziękowała za serdeczne przyjęcie, a także życzliwą i profesjonalną opiekę nad młodymi adeptami sztuki kulinarnej.

sans_titre-przed_szko_gastron._w_nicei.jpg

W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1 – lider projektu