Stanąć u boku mistrzów
Opublikowano: 06-02-2014

Podczas 18. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2014, które odbędą się w dniach 26-28 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, będzie można spotkać kulinarnych mistrzów. Obecność potwierdzili Robert Sowa, Teo Vafidis oraz Marcin Budynek, którzy od lat popularyzują sztukę kulinarną.
„Gotuj lokalnie” po raz pierwszy
Pierwszy raz na Targach EuroGastro odbędzie się jeden z etapów programu „Gotuj lokalnie”, który organizowany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. Promuje on tradycyjne polskie produkty żywnościowe i tym samym wspiera lokalny potencjał regionów. Celem natomiast jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich wykorzystania w nowoczesnej kuchni polskiej.
W ramach projektu „Gotuj lokalnie” trzeciego dnia Targów EuroGastro odbędzie szkolenie dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą jak tworzyć nowe trendy wykorzystując produkty z danego regionu. Towarzyszący konkurs wyłoni najsmaczniejsze danie stworzone na bazie produktów z regionu Małopolski. Wyniki ocenią Robert Sowa, kucharz i restaurator oraz Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
„Kulinarny Talent 2014”
VI edycja konkursu Roberta Sowy tradycyjnie już skierowana jest do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych i zostanie przeprowadzona drugiego dnia targów. Osoby, które nie ukończyły 23 lat i zostaną zarekomendowane przez szefa kuchni mogą podjąć próbę zaskoczenia Jury finezją i pomysłowością. Przygotowane dania konkursowe oceniane będą pod kątem innowacyjności oraz umiejętności twórczego łączenia składników i smaków. Dla laureatów to możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu specjalistów z branży, a przede wszystkim szansa na zaistnienie w świecie profesjonalnych kucharzy.
Wielkie greckie gotowanie
Pierwszego dnia targów odbędzie się 9. Festiwal Kuchni Greckiej, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię i oryginalne regionalne receptury. Teo Vafidis, ekspert kulinarny, szef kuchni i ambasador greckiej kultury, zaprasza młodych kucharzy pracujących w restauracjach do zaprezentowania swoich zdolności w konkursie kulinarnym. Bazowymi produktami są greckie specjały, z krewetkami tygrysimi w roli głównej. Inauguracji festiwalu dokona Ambasador Grecji w Polsce, Tasia Athanasiu, a obecnością zaszczyci o. Epifanios Milopotaminos, mnich ze świętej Góry Athos, który jest szefem klasztornej kuchni. Na zwycięzcę czeka tygodniowy pobyt w Grecji dla dwóch osób.
Powyższe konkursy odbywają się przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni
Informacje praktyczne
Dla przedstawicieli branży, którzy dokonają rejestracji online przewidziana jest 50% zniżka na bilet wstępu. Więcej informacji oraz formularze rejestracyjne znajdują się na: www.eurogastro.com.pl