Starbucks – ekspert w dziedzinie kawy
Opublikowano: 16-10-2013


W kawiarniach naszym priorytetem jest jakość przyrządzanych przez nas kaw. Kawa ma wiele wymiarów, różni się smakiem w zależności od rodzaju palenia oraz parzenia. Właśnie po to stworzyliśmy Starbucks® Roast™ – różnorodność w paleniu kawy. Dzięki profesjonalnemu podejściu do ziaren, Starbucks® stał się ekspertem w dziedzinie palenia i parzenia kawy.
Różnorodność w paleniu kawy, czyli Starbucks Roast™
Starbucks® Roast™ to opracowany specjalnie dla Starbucks® unikalny program palenia ziaren dopasowany do różnych rodzajów kawy. Kawy z różnych regionów uprawy wymagają innej temperatury oraz czasu palenia, aby osiągnąć pełną harmonię aromatu, kwasowości, odpowiedniego ciężaru na języku i smaku. Naszą kawę podzieliliśmy na 3 profile palenia – Starbucks® Blonde Roast, Medium Roast i Dark Roast. A wszystko po to, aby każdy z łatwością mógł odnaleźć intensywność i smak odpowiedni dla siebie.
Mieszanka Blonde Roast jest najłagodniejszą kawą dostępną w kawiarniach Starbucks®. Niezwykłą popularnością cieszy się gatunek Fair Trade Veranda Blend, który zachwyca aksamitnym smakiem. Palenie specjalnie dobranych ziaren z Ameryki Południowej w niższej temperaturze pozwala w pełni wydobyć nuty łagodnego kakao i prażonych orzechów. Idealna na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.
Kawy Starbucks® Medium Roast czarują idealnym wyważeniem smaków i aromatów, co sprawia, że doskonale smakuje o każdej porze dnia. Do grona kaw Medium wchodzi mieszanka Kenya. Pełny i soczysty smak sprawia, że ta kawa wyróżnia się na tle innych. Można ją poznać po wyraźnie wyczuwalnych cytrusowych aromatach – grejpfruta, cytryny, ale również cierpkiej pomarańczy. Orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak sprawiają, że kawa Kenya jest niezwykle rześka i idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.
Dark Roast charakteryzuje się silnie wyczuwalnym aromatem palenia i zdecydowanym smakiem. Szczególnie polecamy mieszankę Fair Trade Espresso Roast. Ta kawa łączy w sobie głębię smaku połączoną z goryczą oraz nutą karmelu, które idealnie kontrastuje z delikatnością mleka, dzięki czemu doskonale nadaje się do przyrządzania latte i cappuccino. To właśnie Fair Trade Espresso Roast znajduje się w kubku Twojej ulubionej kawy.
Kim jest Coffee Master
Coffee Master to ktoś więcej niż barista. Jest ekspertem w sprawach kawy i przeszedł długą drogę, by służyć swoją wiedzą naszym klientom przy wyborze kawy. Program Coffee Masters kształci partnerów, bo tak właśnie nazywamy naszych pracowników, na temat kawy i jej rodzajów podczas intensywnych kursów, dzięki czemu masz pewność, że ich wiedza jest kompleksowa, a porady, których Ci udzielają oparte na ich doświadczeniu. Od pochodzenia ziaren po wyczuwanie i opisywanie aromatów i smaków kaw, Coffee Masterzy posiadają specjalistyczną wiedzę na temat kaw i napoi marki Starbucks®. Możesz, więc być pewien, że w naszych kawiarniach obsługują Cię profesjonaliści. Wykwalifikowanego Coffee Mastera poznasz po czarnym fartuchu.