Strasburg z kulinarnym akcentem
Opublikowano: 27-07-2010

Na targu europejskich produktów, który odbył się na starówce Strasburga zaprezentowano specjały z takich państw jak: Rumunia, Węgry, Grecja, Turcja, Serbia, Estonia i Belgia. Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu było Mali, a region z Polski reprezentował Śląsk.
Oprócz kulinarnych specjałów organizatorzy festiwalu zapewnili również liczne atrakcje.
17 lipca zorganizowano imponujący ogródek piwny, który zaaranżowano tak by całość przypominała dawne typowe francuskie święto.
19 lipca był Dniem Polskim. Tego dnia na festiwalu wystąpiły zespoły „Katowice” oraz „Koniaki”, które wieczorną porą zainscenizowały wesele górali z Beskidów. Podczas przedstawienia publiczność była traktowana jak goście wesela i wszystkich częstowano tradycyjnymi weselnymi potrawami i napojami.
Na całym Placu Gutenberga można było degustować tradycyjną śląską żywność, napić się regionalnego piwa i nauczyć wyrabiać kluski śląskie, a to wszystko przy akompaniamencie działającego przy Uniwersytecie Śląskim zespołu folklorystycznego "Katowice".
Oprócz Polski na festiwalu prezentowały się regiony włoskie przedstawiając wiele lokalnych specjalności m.in. sycylijski przysmak cannoli, czyli smażone ruloniki z ciasta wypełnione kremem z ricotty.
W tym roku organizatorzy festiwalu postanowili zaprosić do uczestnictwa jedno państwo spoza kontynentu europejskiego. Tegorocznym gościem było Mali oferujące niezwykle bogatą ofertę kulturalną jak i kulinarną – rozmaite owoce i warzywa, ryż oraz pieczone i grillowane mięsa.
Kolejnym regionem prezentującym się na festiwalu była Galicja słynąca ze swojego bogactwa owoców morza. Oprócz krewetek, małż i przegrzebków goście mogli również skosztować tradycyjnej tarty z migdałami zwanej „tarta de Santiago”.
Festiwal został zwieńczony przygotowaniem oraz wspólną degustacją gigantycznej paelli – tradycyjnej hiszpańskiej potrawy.
Więcej o festiwalu: www.foodculture.fr
zdjęcia: Food Culture