Strasburg z kulinarnym akcentem

Opublikowano: 27-07-2010

W dniach 9-18 lipca w Strasburgu odbył się Festiwal Kultur i Smaków Food Culture. Przez dziesięć dni uczestnicy wydarzenia mogli odkryć najlepsze produkty i kuchnie z różnych regionów Europy: Śląska, Galicji (Hiszpania), Sycylii, Piemontu, Sardynii, Trentino – Alto Adige (Włochy) oraz Alzacji (Francja).

fc_logo.jpg    fc_1.jpg

Na targu europejskich produktów, który odbył się na starówce Strasburga zaprezentowano specjały z takich państw jak: Rumunia, Węgry, Grecja, Turcja, Serbia, Estonia i Belgia. Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu było Mali, a region z Polski reprezentował Śląsk.

brochure-programme_food-culture9.jpg

Oprócz kulinarnych specjałów organizatorzy festiwalu  zapewnili  również liczne atrakcje.

brochure-programme_food-culture6.jpg

17 lipca zorganizowano imponujący ogródek piwny, który zaaranżowano tak by całość przypominała dawne typowe francuskie święto.

brochure-programme_food-culture8.jpg

19 lipca był Dniem Polskim. Tego dnia na festiwalu wystąpiły zespoły „Katowice” oraz „Koniaki”, które wieczorną porą zainscenizowały wesele górali z Beskidów. Podczas przedstawienia publiczność była traktowana jak goście wesela i wszystkich częstowano tradycyjnymi weselnymi potrawami i napojami.

fc_folclore.jpg

Na całym Placu Gutenberga można było degustować tradycyjną śląską żywność, napić się regionalnego piwa i nauczyć wyrabiać kluski śląskie, a to wszystko przy akompaniamencie działającego przy Uniwersytecie Śląskim zespołu folklorystycznego "Katowice".

brochure-programme_food-culture.jpg

Oprócz Polski na festiwalu prezentowały się regiony włoskie przedstawiając wiele lokalnych specjalności m.in. sycylijski przysmak cannoli, czyli smażone ruloniki z ciasta wypełnione kremem z ricotty.

brochure-programme_food-culture3.jpg

 W tym roku organizatorzy festiwalu postanowili zaprosić do uczestnictwa jedno państwo spoza kontynentu europejskiego. Tegorocznym gościem było Mali oferujące niezwykle bogatą ofertę kulturalną jak i kulinarną – rozmaite owoce i warzywa, ryż oraz pieczone i grillowane mięsa.

brochure-programme_food-culture4.jpg

Kolejnym regionem prezentującym się na festiwalu była Galicja słynąca ze swojego bogactwa owoców morza. Oprócz krewetek, małż i przegrzebków goście mogli również skosztować tradycyjnej tarty z migdałami zwanej „tarta de Santiago”. 

brochure-programme_food-culture5.jpg

Festiwal został zwieńczony przygotowaniem oraz wspólną degustacją gigantycznej paelli – tradycyjnej hiszpańskiej potrawy.

brochure-programme_food-culture7.jpg

Więcej o festiwalu: www.foodculture.fr

zdjęcia: Food Culture