10 marca zostałam zaproszona na wyjątkowe spotkanie do Centrum Wina. Jako, że stawiam pierwsze kroki w odkrywaniu tajemnic do tego szlachetnego trunku, z pewną nieśmiałością pojechałam na autorski wieczór winiarski „Stworzone przez kobiety z pasją”. Kolację poprowadzili Silvia Alias przedstawicielka renomowanej winnicy Pares Balta i sommelier Centrum Wina Wiesław Wysokiński.
Pares Balta to wyjątkowa, rodzinna winnica z hiszpańskiej Katalonii, gdzie z pokolenia na pokolenie przekazuje się tradycję upraw winorośli i produkcji wielkich trunków. Za dzieło końcowe procesu produkcji wina odpowiedzialne są dwie kobiety będące enologami. Ekspresją ich wiedzy i doświadczenia są doskonałe wina, pełne charakteru i koncentracji, a przy tym niebywale eleganckie i zbalansowane.
Wyjątkowość wieczoru podkreśliły wina niedostępne na polskim rynku, które w duecie z menu, specjalnie przygotowanym przez Josepha Seeletso stworzyły unikalne i perfekcyjne połączenia.
I tak na początek zaserwowano gościom krewetki w tempurze z sosem kokosowym i kawiorem do tego podano białe wino musujące Blanca Cusine 2007. Bardzo ciekawe i delikatne połączenie. Kolejną propozycją był miecznik w panierce z czarnych oliwek podawany na soczewicy. Dopełnieniem tego bardzo ciekawego dania było czerwone wino Indigena 2008.
Jesteście Państwo zdziwieni? Też byłam nieco zdziwiona tym połączeniem, w końcu przyjęte jest, że do ryb pijemy białe wino. Cóż, eksperymenty w kuchni nie zawsze są trafione, ale w tym przypadku, przynajmniej moje kubki smakowe były pozytywnie zaintrygowane. Myślę, że organizatorom udało się przełamać tę zasadę. To była naprawdę interesująca kompozycja.
Gdy moje możliwości pojemnościowe zaczęły się kończyć na stole pojawiła się wątróbka wieprzowa w sosie szałwiowym do tego wino Dominio Romano 2006. Nie muszę mówić, że trudno było pozostać obojętnym na wdzięki tej potrawy.
Muszę dodać, że przed każdym daniem pani Silvia Alias opowiadała z pasją o degustowanych winach. Wskazując ich walory, siłę, delikatność, kolor, smak czy aromat. Wieczór przebiegał w stanie błogości i ukontentowania.
Niestety, piszę niestety gdyż ponad moje siły było zjedzenie kolejnego dania. Brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej, mam na myśli wołowinę w prażonych kasztanach z wędzonym czosnkiem. A do tego wino Gratavinum 2 2007.
Uwieńczeniem wieczoru była degustacja najlepszych na świecie szynek hiszpańskich w akompaniamencie wina Gratavinum GV 2007. Była ona prowadzona przez przedstawicielkę firmy Joselito,Panią Magdalenę Witkowską, która opowiedziała nam o fascynującym procesie produkcji, skrupulatnym jak produkcja najlepszych win.
Mięso, z których są robione te hiszpańskie rarytasy, pochodzi od dzikich świń iberyjskich, hodowanych na ekologicznych terenach, wśród 40-letnich lasów. Szynki są moczone przez 9 dni w soli, a następnie suszone przez minimum 3 lata w przystosowanych do tego szałasach stojących na słonecznych wzgórzach Hiszpanii. Końcowym procesem produkcji jest test jakości, przeprowadzany przez „maestro Jamonero”. Efektem tych zabiegów są prestiżowe produkty, goszczące na stołach największych smakoszy i znawców kuchni.
Pozostaje nam zatem spotykać się w dobrym towarzystwie, jeść szynki i pić dobre wino.
Każdemu polecam taki wieczór. Wieczór pełen doznań smakowych. Każdy kto kocha wino i smaczną kuchnię powinien być usatysfakcjonowany. Każdy kto tak jak ja nie zna się na szlachetnych trunkach powinien koniecznie spróbować takich rozkoszy podniebienia i poczuć się jak w siódmym niebie.
Centrum Wina organizuje cykl takich spotkań, osób zakochanych i rozsmakowanych w winach. Dla osób, które częściej lubią obcować z kieliszkiem wina i smaczną kuchnią bardzo ciekawą propozycją jest Wine Bar na ul. Puławskiej 336, gdzie na co dzień można cieszyć się egzotyczną kuchnią Josepha Seeletso.