Sukces spotkania z przedstawicielami NGO
Opublikowano: 19-12-2012

17 grudnia 2012 roku odbyło się spotkanie informacyjno-promocyjne pn. „Sukces na talerzu, czyli na obszarze LGR Między Nidą a Pilicą jemy ryby”.W Hotelu Mariage we Włoszczowie goszczono przedstawicieli organizacji pozarządowych z obszaru LGR.
Całe spotkanie składało się z dwóch bloków: w pierwszym z nich pani Agnieszka Rybicka-Nalewczyńska – prowadząca rodzinne gospodarstwo rybackie na terenie gminy Ruda Maleniecka – przeprowadziła seminarium pn. „Dlaczego warto jeść ryby?”. Celem wykładu było pokazanie zebranym niezaprzeczalnych korzyści z jedzenia ryb i ich dobrotliwego wpływu na stan zdrowia ludzi. Druga część to z kolei pokaz przyrządzania potraw rybnych w wykonaniu Mistrza Kuchni Pana Tomasza Pawluska. Nasz gość to szef kuchni Hotelu Uroczysko Cedzynie pod Kielcami, laureat wielu konkursów kulinarnych i współprowadzący program „Wypasione Gotowanie” w TVP 1.
Przygotował on na oczach wszystkich 5 dań (wszystkie przepisy na podane potrawy już wkrótce znajdą się na naszej stronie internetowej):
* Szczupak marynowany w soli morskiej, cukrze, koperku i soku z cytryny, podany na śliwkach w occie.
* Zupa kurkowa ze smażonym sandaczem.
* Kotlety ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, posypane wędzonym serem i polane orzechowym masłem.
* Sandacz w sosie ogórkowo-bazyliowym z zieloną soczewicą.
* Sałatka świąteczna z wędzoną rybą (ryba dowolna) polana malinowym winegret i paluszkami grisinii.
Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych przez mistrza potraw. Wszyscy próbowali i zachwycali się przygotowanymi daniami. Na pewno wielu z uczestników będzie próbowało przenieść pozyskaną na spotkaniu wiedzę kulinarną do swoich kuchni, co cieszy tym bardziej.