Szef Kuchni Hotelu Europeum, Grzegorz Cielecki trenuje Polską Kulinarną Kadrę Juniorów

Opublikowano: 19-11-2010


 Utalentowany szef kuchni hotelu Europeum, Grzegorz Cielecki został powołany na trenera Polskiej Kulinarnej Kadry Juniorów, startującej w konkursie „Villeroy & Boch Culinary Word Cup” na XI Międzynarodowych targach gastronomicznych w Luxemburgu odbywających się w dniach 20-24 Listopada.

ps_lux003.jpg

fot. Grzegorz podczas pracy

 

Grzegorz ciężko pracował, aby dotrzeć do dziś zajmowanej pozycji, zatem wyróżnienie go poprzez tę nominację nie powinno zaskakiwać. Pochodzący z Wrocławia, przemierzył spory fragment kulinarnego świata kierując się ambicją i chęcią nabrania odpowiedniego doświadczenia. W krótkim okresie czasu udało mu się współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni w Europie, dla przykładu Didierem Pic de Vernoux, członkiem prestiżowego Association Les Maitres Cuisiniers de France oraz z Alenem Raidelem z Australii.

Ze świeżo nabranym doświadczeniem odważył się podjąć ryzyko powrotu do kraju, zostawiając za sobą miejsca, w których tak wiele się nauczył, by błyskawicznie objąć posadę szefa kuchni w wieku 21 lat, nie spodziewając się zupełnie, że pewnego dnia przyjdzie mu szkolić Kadrę Polski.

pslux001.jpg

fot. Grzegorz  z kadrą juniorów

Przywiązanie do precyzyjnego rzemiosła kuchennego i nieustanna gonitwa za kulinarną perfekcją silnie umocowały go na czele Wrocławskiej, jeżeli nie ogólnopolskiej sceny kulinarnej. Odważna kombinacja tradycyjnej kuchni polskiej dodana do prostoty kuchni włoskiej i wyrafinowanych technik kuchni francuskiej przesądziły o wyjątkowym charakterze jego potraw.

Jego popisowym daniem jest filet z łososia skropiony olejem z trawy cytrynowej oraz sosem z raka i gorgonzoli. Innymi popularnymi daniami, zawartymi w menu restauracji Flavours, są na przykład: kremowa zupa z dyni z domowym ravioli z imbirem i kolendrą, jagnięcina z karmelizowaną marchewką i ravioli nadziewane purée z soczewicy oraz pierś kaczki na smażonej żurawinie z ziemniaczkami konfitowanymi oraz gruszką lawendowo-szafranową. Jego wyrafinowane i pięknie podane desery to luksus, któremu nie można się oprzeć, mini torcik czekoladowy z galaretką wiśniową czy zabajone z likierem różanym.

Wystrój wnętrza restauracji Europeum odzwierciedla aspirację do doskonałej jakości obsługi i gościnności, będących wynikiem filozofii naszego szefa kuchni – gotowanie i jedzenie dają radość i powinny być źródłem pozytywnych wrażeń dla wszystkich! Dzięki położeniu pomiędzy ruchliwym Rynkiem i Dzielnicą Czterech Świątyń posiada doskonałą lokalizację na lunche, kolacje, imprezy jak i spotkania w porze śniadaniowej. Każde danie przygotowywane jest tu z pasją dla Państwa przyjemności.