Szef Kuchni Punta Prima poleca
Opublikowano: 25-04-2012

Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z budzącą się do życia przyrodą. Kwitną drzewa, krzewy, kwiaty. W sklepach pojawiają się świeże jarzyny, a stragany aż roją się od kolorowych nowalijek. Ty też możesz wyczarować na swoim talerzu danie proste, sycące, a zarazem kolorowe i wiosenne. Szef kuchni Punta Prima proponuje różyczki z rostbefu na konfiturze z cebuli.
Składniki:
ü Zioła: rozmaryn, tymianek
ü Rostbef – 0.5kg
ü Cebula czerwona – 0.3 kg
ü Ocet balsamiczny – 0.3 l
ü cukier – 0.2 kg
Sos:
ü 6 łyżek musztardy
ü 6 łyżek balsamico
ü 3 łyżeczki cukru waniliowego
ü 3 łyżki oleju
ü 3 łyżki ketchupu
ü sól i pieprz do smaku
Rostbef zamarynować w oleju ze świeżymi ziołami. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w nim rostbef, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 53°C. Wyjąć mięso i ostudzić, a następnie pokroić na maszynie w cienkie plastry.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Ocet balsamiczny zredukować z cukrem, a następnie dodać do powstałego kremu balsamicznego cebulę. Dusić, aż powstanie konfitura.
Wszystkie składniki na sos połączyć razem.
Roastbeef podawać ułożony w różyczki na konfiturze z cebuli w towarzystwie sosu musztardowego.
Smacznego!
O firmie
Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych.
Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.
Więcej informacji na http://puntaprima.com.pl/ oraz https://www.facebook.com/pages/Restauracja-Punta-Prima/175800432468258?ref=ts