Szef Kuchni Punta Prima poleca

Opublikowano: 25-04-2012

Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z budzącą się do życia przyrodą. Kwitną drzewa, krzewy, kwiaty. W sklepach pojawiają się świeże jarzyny, a stragany aż roją się od kolorowych nowalijek. Ty też możesz wyczarować na swoim talerzu danie proste, sycące, a zarazem kolorowe i wiosenne. Szef kuchni Punta Prima proponuje różyczki z rostbefu na konfiturze z cebuli.

Walter_Juchnowicz

 


 

Składniki: 

ü  Zioła: rozmaryn, tymianek

ü  Rostbef – 0.5kg

ü  Cebula czerwona – 0.3 kg

ü  Ocet balsamiczny – 0.3 l

ü  cukier – 0.2 kg

Sos:  

ü  6 łyżek musztardy

ü  6 łyżek balsamico

ü  3 łyżeczki cukru waniliowego

ü  3 łyżki oleju

ü  3 łyżki ketchupu

ü  sól i pieprz do smaku

Rostbef zamarynować w oleju ze świeżymi ziołami.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w nim rostbef, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 53°C.  Wyjąć mięso i ostudzić, a następnie pokroić na maszynie w cienkie plastry.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.  Ocet balsamiczny zredukować z cukrem, a następnie dodać do powstałego kremu balsamicznego cebulę.  Dusić, aż powstanie konfitura.

Wszystkie składniki na sos połączyć razem.

Roastbeef podawać ułożony w różyczki na konfiturze z cebuli w towarzystwie sosu musztardowego.

Smacznego!

O firmie

Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych.

Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.

 

Więcej informacji na http://puntaprima.com.pl/ oraz https://www.facebook.com/pages/Restauracja-Punta-Prima/175800432468258?ref=ts